Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Непознатите Мариански острови през погледа на една българка

В неделя в Националния природонаучен музей продължава инициативата, наречена Биоигри. Елица Стоилова е първият лектор, който ще заведе децата на гости на Марианските острови.

Биоигрите са ателиета за деца от 5-12-годишна възраст. Те се разработват, организират и провеждат от дипломирани биолози и педагози, които имат опит с работата с деца. Целта на ателиетата в една много лека, игрова форма да запознаят децата с науката, разказва Стоилова. Друга цел на проекта е децата да се научат да разбират и да уважават природата.

Елица е живяла 17 години на остров Сайпан. Как се озовава там? През 2000 г. е работила в хотел в Мароко. По това време е бумът на интернет и сърфирането в мрежата, така Елица намира обява на американски хотел, който търси аниматори с руски и английски език за о. Сайпан и както винаги става, Елица си подава на шега документите и бива избрана за позицията.

На острова има едно много популярно явление - зелен момент, който не се случва често. За 17 години Елица го е виждала около 20 пъти.

Този момент се появява, когато в момента на залез, при положение, че хоризонтът е чист, когато слънцето залязва в последните секунди се случва оптическа илюзия - слънцето става ярко зелено и озарява всичко с една зелена светкавица, много бърза, в последния момент. В баровете всеки крещи Green flash! (“Зелена светкавица!) и започва раздаване на безплатна бира, разказа тя.

Марианският архипелаг обхваща 14 острова, от които четири са обитаеми. Най-големият е о.Гуам, след него се нарежда о. Сайпан. Архипелагът е под юрисдикцията на САЩ и в момента основният поминък идва от туризма.

Сайпан не е чак толкова екзотичен (като Малдивите, например), а е по-скоро много спокоен, при това е мястото с най-постоянен климат в света - всеки ден в годината там температурата е 27 градуса, а през нощта - 25. Сезоните са два, единият - дъждовен.

Но елементите на екзотиката са си там - има и палми, и изобилие от плодове, има и любопитни животни като т. нар. кокосов рак - дълъг е около метър, яде всичко, далеч не само кокос, като е известен с това, че се качва по палмите и хвърля отгоре кокосовите орехи, за да си ги счупи - това е само една от "сайпанските" истории на Елица Стоилова.

Повече за интересната Марианска падина, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Стоян Лазаров: Всяка бременна жена трябва да бъде прегледана за сърдечни малформации на плода

Двама утвърдени специалисти от Германия оперираха заедно с екипите на Националната кардиологична болница шест деца с вродена малформация на клапите на сърцето. Проф. Герардус Бенинк, началник на Детската сърдечна хирургия в Кьолн, и детският кардиолог проф. Шрирам идват в България повече от 10 години, за да обменят опит с нашите детски кардиолози...

публикувано на 21.04.19 в 12:35

Защо няма лазарки в градовете

Обичаните пролетни празници ЛАЗАРОВДЕН и ЦВЕТНИЦА станаха тема за нашия "Радиолексикон". Децата от 29-а детска градина "Слънце" ни разказаха много за тях и дори обясниха защо няма лазарки в градовете. Както и кои имена също заслужават внимание в деня на цветята - като например Митко, което е досущ като Минзухар… Децата, оказа се, са виждали..

публикувано на 20.04.19 в 10:10

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52