Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Непознатите Мариански острови през погледа на една българка

В неделя в Националния природонаучен музей продължава инициативата, наречена Биоигри. Елица Стоилова е първият лектор, който ще заведе децата на гости на Марианските острови.

Биоигрите са ателиета за деца от 5-12-годишна възраст. Те се разработват, организират и провеждат от дипломирани биолози и педагози, които имат опит с работата с деца. Целта на ателиетата в една много лека, игрова форма да запознаят децата с науката, разказва Стоилова. Друга цел на проекта е децата да се научат да разбират и да уважават природата.

Елица е живяла 17 години на остров Сайпан. Как се озовава там? През 2000 г. е работила в хотел в Мароко. По това време е бумът на интернет и сърфирането в мрежата, така Елица намира обява на американски хотел, който търси аниматори с руски и английски език за о. Сайпан и както винаги става, Елица си подава на шега документите и бива избрана за позицията.

На острова има едно много популярно явление - зелен момент, който не се случва често. За 17 години Елица го е виждала около 20 пъти.

Този момент се появява, когато в момента на залез, при положение, че хоризонтът е чист, когато слънцето залязва в последните секунди се случва оптическа илюзия - слънцето става ярко зелено и озарява всичко с една зелена светкавица, много бърза, в последния момент. В баровете всеки крещи Green flash! (“Зелена светкавица!) и започва раздаване на безплатна бира, разказа тя.

Марианският архипелаг обхваща 14 острова, от които четири са обитаеми. Най-големият е о.Гуам, след него се нарежда о. Сайпан. Архипелагът е под юрисдикцията на САЩ и в момента основният поминък идва от туризма.

Сайпан не е чак толкова екзотичен (като Малдивите, например), а е по-скоро много спокоен, при това е мястото с най-постоянен климат в света - всеки ден в годината там температурата е 27 градуса, а през нощта - 25. Сезоните са два, единият - дъждовен.

Но елементите на екзотиката са си там - има и палми, и изобилие от плодове, има и любопитни животни като т. нар. кокосов рак - дълъг е около метър, яде всичко, далеч не само кокос, като е известен с това, че се качва по палмите и хвърля отгоре кокосовите орехи, за да си ги счупи - това е само една от "сайпанските" истории на Елица Стоилова.

Повече за интересната Марианска падина, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет години Центърът за обществена подкрепа в Своге работи над капацитета си

Пети рожден ден празнува днес Центърът за обществена подкрепа в Своге. Освен стотиците потребители, използвали и ползващи услугите в него, Центърът може да се похвали и с интерес от съседните общини. За да получат консултация идват хора от Нови Искър и Годеч. Центърът за обществена подкрепа е единственият на територията на община Своге, като всички..

публикувано на 22.01.19 в 11:09

Бендът Brass Against излиза пред софийска публика на 2 февруари

Феноменалният брас бенд Brass Against , познат най-вече с кавърите си на легендарните Rage Against the Machine започва първото европейско турне и включва София в програмата си. Излиза в Sofia Live Club на 2 февруари след гостуване в Гърция, за да представят най-доброто от репертоара си в пълен състав. Това разказа в ефира на Радио София Петър..

публикувано на 22.01.19 в 11:02

Търговци на горива готови за протест

Подготвяният законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, няма да увеличи събираемостта на данъци и акцизи, да спре сивата икономика и да осигури приходи в бюджета. Това заяви на пресконференция в БТА днес Симо Симов, говорител на Националното сдружение на търговци и превозвачи на..

публикувано на 21.01.19 в 19:07

Акушерките у нас - два пъти по-малко от необходимото

В България към момента работят два пъти по-малко акушерки, отколкото има нужда в здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От БАПЗГ предоставиха безплатни дистанционни курсове на акушерките в цялата страна по повод днешния Бабинден. Всяка акушерка, която е с редовно членство в..

публикувано на 21.01.19 в 18:33

10 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници в София

21 милиона лева са заложени в атуализирания проектобюджет на Столичната община за 2019 г. в сектор "Здравеопазване". 10 милиона лева ще бъдат за дофинансиране на общинските болници. Това съобщи кметът на София Йорднка Фандъкова, която направи проверка на ремонтираното отделение по хирургия на млечната жлеза в Първа САГБАЛ „Света София“. Столичният кмет..

публикувано на 21.01.19 в 17:20