Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Непознатите Мариански острови през погледа на една българка

В неделя в Националния природонаучен музей продължава инициативата, наречена Биоигри. Елица Стоилова е първият лектор, който ще заведе децата на гости на Марианските острови.

Биоигрите са ателиета за деца от 5-12-годишна възраст. Те се разработват, организират и провеждат от дипломирани биолози и педагози, които имат опит с работата с деца. Целта на ателиетата в една много лека, игрова форма да запознаят децата с науката, разказва Стоилова. Друга цел на проекта е децата да се научат да разбират и да уважават природата.

Елица е живяла 17 години на остров Сайпан. Как се озовава там? През 2000 г. е работила в хотел в Мароко. По това време е бумът на интернет и сърфирането в мрежата, така Елица намира обява на американски хотел, който търси аниматори с руски и английски език за о. Сайпан и както винаги става, Елица си подава на шега документите и бива избрана за позицията.

На острова има едно много популярно явление - зелен момент, който не се случва често. За 17 години Елица го е виждала около 20 пъти.

Този момент се появява, когато в момента на залез, при положение, че хоризонтът е чист, когато слънцето залязва в последните секунди се случва оптическа илюзия - слънцето става ярко зелено и озарява всичко с една зелена светкавица, много бърза, в последния момент. В баровете всеки крещи Green flash! (“Зелена светкавица!) и започва раздаване на безплатна бира, разказа тя.

Марианският архипелаг обхваща 14 острова, от които четири са обитаеми. Най-големият е о.Гуам, след него се нарежда о. Сайпан. Архипелагът е под юрисдикцията на САЩ и в момента основният поминък идва от туризма.

Сайпан не е чак толкова екзотичен (като Малдивите, например), а е по-скоро много спокоен, при това е мястото с най-постоянен климат в света - всеки ден в годината там температурата е 27 градуса, а през нощта - 25. Сезоните са два, единият - дъждовен.

Но елементите на екзотиката са си там - има и палми, и изобилие от плодове, има и любопитни животни като т. нар. кокосов рак - дълъг е около метър, яде всичко, далеч не само кокос, като е известен с това, че се качва по палмите и хвърля отгоре кокосовите орехи, за да си ги счупи - това е само една от "сайпанските" истории на Елица Стоилова.

Повече за интересната Марианска падина, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13