Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Непознатите Мариански острови през погледа на една българка

В неделя в Националния природонаучен музей продължава инициативата, наречена Биоигри. Елица Стоилова е първият лектор, който ще заведе децата на гости на Марианските острови.

Биоигрите са ателиета за деца от 5-12-годишна възраст. Те се разработват, организират и провеждат от дипломирани биолози и педагози, които имат опит с работата с деца. Целта на ателиетата в една много лека, игрова форма да запознаят децата с науката, разказва Стоилова. Друга цел на проекта е децата да се научат да разбират и да уважават природата.

Елица е живяла 17 години на остров Сайпан. Как се озовава там? През 2000 г. е работила в хотел в Мароко. По това време е бумът на интернет и сърфирането в мрежата, така Елица намира обява на американски хотел, който търси аниматори с руски и английски език за о. Сайпан и както винаги става, Елица си подава на шега документите и бива избрана за позицията.

На острова има едно много популярно явление - зелен момент, който не се случва често. За 17 години Елица го е виждала около 20 пъти.

Този момент се появява, когато в момента на залез, при положение, че хоризонтът е чист, когато слънцето залязва в последните секунди се случва оптическа илюзия - слънцето става ярко зелено и озарява всичко с една зелена светкавица, много бърза, в последния момент. В баровете всеки крещи Green flash! (“Зелена светкавица!) и започва раздаване на безплатна бира, разказа тя.

Марианският архипелаг обхваща 14 острова, от които четири са обитаеми. Най-големият е о.Гуам, след него се нарежда о. Сайпан. Архипелагът е под юрисдикцията на САЩ и в момента основният поминък идва от туризма.

Сайпан не е чак толкова екзотичен (като Малдивите, например), а е по-скоро много спокоен, при това е мястото с най-постоянен климат в света - всеки ден в годината там температурата е 27 градуса, а през нощта - 25. Сезоните са два, единият - дъждовен.

Но елементите на екзотиката са си там - има и палми, и изобилие от плодове, има и любопитни животни като т. нар. кокосов рак - дълъг е около метър, яде всичко, далеч не само кокос, като е известен с това, че се качва по палмите и хвърля отгоре кокосовите орехи, за да си ги счупи - това е само една от "сайпанските" истории на Елица Стоилова.

Повече за интересната Марианска падина, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15