Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на донорството

Д-р Симеонова: Съпричастността и човеколюбието в България съществуват

Д-р Марияна Симеонова
Снимка: БГНЕС

Над 1100 са пациентите, които чакат за трансплантация в момента в България, съобщи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация. Тази седмица отбелязваме Европейската седмица на донорството, която цели повишаване на информираността за този хуманен акт, защото той прави възможни трансплантациите на нуждаещи се болни хора и спасяването на човешки живот.

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи д-р Марияна Симеонова. По думите й, положителна тенденция е, че вече има  повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираност на населението, показва и по-висока организацията на болнично ниво - да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт, каквито са нивата в Европа, посочи д-р Симеонова:

"Все още сме далече. Разбира се, не всички донорски ситуации са с реализирани с трансплантация - около 22% са до момента отказите, което е изключително добре, т.е. 78 % са дали съгласие от запитаните. Имаме и около 20 процента нереализирани трансплантации по медицински причини - или открито заболяване, за което семейството не е знаело, или наличие на реципиент, който е в стабилно състояние и при данни за възпаление при починалия човек, не се рискува с трансплантация. Ако има спешен пациент в този момент, лекарите взимат решение. Сложен е този процес и смятам, че винаги трябва да се върви с реален анализ на причините и с работа - подпомагане на колегите в болниците, обучение... И най-важното: благодарност към хората, които са проявили разбирането, което показва, че в хората в България съпричастността и човеколюбието съществуват, просто трябваше да го покажем, за съжаление с такива ситуации", коментира пред Радио София изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

В каква посока трябва да работят лечебните заведения и още за критериите за донорството - чуйте от д-р Симеонова!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18