Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Стотици лични лекари не достигат в страната, предупреждава ТРУД. Личните лекари в страната са близо 500 по-малко от изискванията на Националната здравна карта за нормално функциониране на системата и за покриване нуждите на населението. Става въпрос заизвършен анализ на състоянието в областите, относно необходимите лекари по специалности впървичната извънболнична помощза 2016 г., съгласно който джипитата, сключили договор с НЗОК са 4415. Определената потребност за осигуряване на населението обаче е 4886 специалисти (един на 1500 души население). Съгласно Националната здравна карта недостигът на общопрактикуващи лекари е бил 471 през изминалата година.

Броят на тези специалисти намалява все повече. Причина за това, от една страна, е липсата на интерес намладите лекари към специалността, от друга – навлизането на повечето общопрактикуващи в пенсионнавъзраст. В същото време джипитата у нас извършват общо около 30 милиона прегледа годишно и покриват 80% от здравните нужди на населението.

Виж повече

Лекарският съюз иска таксата за преглед да скочи на 4.60 лв, четем в СЕГА. Потребителската такса за преглед при лекар трябва отново да се обвърже с минималната работна заплата, а въвеждането на такса за издаване на извинителна бележка е нормално и така се решава частично проблемът с недофинансирането на личните лекари, обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова. Тя припомни, че таксата в момента е фиксирана на 2.90 лв. от МС през 2012 г. „Има 9 категории лица, които са освободени от плащането на потребителска такса. Държавата е най-силният субект на правото и не е редно тя да си създава привилегии, като вменява на лекарите безвъзмездно да извършват дейности. Редно е обаче институциите да поемат плащането на потребителската такса на всички лица, които осигуряват и са освободени от нея", каза още Павлова.

Виж повече

От 1 до 5 лв. за бележка от джипито, с която се извиняват отсъствия, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Такса “медицинска бележка” за деца и възрастни въведоха част от джипитата у нас. Тя варира от 1 до 5 лева, като може и да е по-висока или да няма такава. Решението е изцяло на личния лекар и по закон той има право на това. Документът се изисква за извиняване на отсъствия по болест от училище, както и за освобождаване от част от таксата за детска градина. За практиката родители сигнализираха още през пролетта, но от началото на учебната година тя стана по-масова. Това внесе смут дали подобно заплащане е обосновано и защо се взема. Таксата не е нарушение на закона, но не е и регламентирана в него. Разковничето е в Наредба 2 на здравното министерство, която определя общия пакет дейности, заплащани с бюджет на здравната каса. В нея издаване на въпросните документи не е включено, което позволява на джипитата сами да решат дали ще таксуват пациентите си и с колко. Единственото условие е във или пред лекарския кабинет, на видно място, да има ценоразпис, в който да е упомената таксата, а срещу нея да се получава касова бележка.

Виж повече

Всички училища с над 400 деца ще имат психолог, отбелязва СЕГА. Между 7 и 8 млн. лева предвижда просветното министерство за наемането на училищни педагози и педагогически съветници догодина. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на конференция "Партньорство училище - родители", организирана от МОН. В момента в близо 4300-те училища у нас има малко под 1100 психолози и педагогически съветници. Подобни специалисти има най-вече в училищата с над 500 ученици, докато в доста от малките школа такива липсват. В някои населени места като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца психолозите за цялата област са между 5 и 7.

Виж повече

Киноа и авокадо в менюто в забавачката, пише МОНИТОР. Актуалните напоследък суперхрани като чиа, киноа и авокадо ще бъдат включени в менюто на хлапетата в детските градини. Експерти вече изготвят спешно новия рецептурник, който трябва да бъде готов до края на годината. Той ще включва 500 рецепти, като много от тях са предложени от майки след обявен конкурс. Това каза пред „Монитор” националният консултант по хранене проф. д-р Стефка Петрова. „Включваме много нови и актуални храни. Използвахме и рецепти на майки, след като обявихме конкурс. Има интересни предложения със смутита и ядки. Разбира се, не може да изключим и традиционните храни, обясни проф. Петрова.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57