Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства, информира СЕГА. Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с 407 милиона лева, като общо бюджетът ще е над 3.8 милиарда лева, стана ясно след заседание на надзорния съвет на касата. В последните години най-голямото увеличение на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лв.

Най-голям ще е ръстът за болнична помощ, за която за 2018 г. са предвидени 1.802 млрд. лева, обяви новоназначеният говорител на надзорния съвет Мария Петкова. За тази година за болници в бюджета имаше 1.457 млрд. лв. Не се съобщава да са набелязани мерки за повече контрол и промяна в модела - касата спуска бюджети на всяка болница, не отказва договори на новопоявилите се и продължава да финансира всяка структура, която си е набавила нужните кадри и апаратура.

Виж повече

Грипът ни атакува в края на януари, четем в МОНИТОР. Това е прогнозата на главния епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му възможно е да има паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. "Мичиган" се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко интензивна ще бъде епидемията, посочи д-р Кунчев. Според него не са много хората, които имат изградени антитела срещу вируса "Мичиган" и това му дава възможност да зарази повече хора, които не са имунизирани. Освен "Мичиган" било възможно да ни атакува и вирусът "Хонконг", който е познат от миналата година.

Виж повече

Ще съдят за корупция и лекари, учители и общински служители, посочва 24 ЧАСА. Тази възможност се създава с промените в Наказателния кодекс, които предлага Министерството на правосъдието. Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане. Предложенията засягат корупционните престъпления. Една част от тях са в резултат на препоръките, които през 2016 г. дадоха европейските прокурори, проверявали работата на българските си колеги. Евромагистратите останали изненадани, че у нас за т.нар. длъжностни престъпления се разследват само хора на държавна работа. Новите текстове ще дадат възможност за корупция и търговия с влияние на съд да се дават и хора от частния сектор, управители на консорциуми, лекари и учители, общински служители. Според експертите досега в закона не е намерила място смяната на държавната с частната собственост и се получила противоречива съдебна практика.

Виж повече

Отпада легализацията на дипломите от над 50 държави, пише ТРУД. Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет да бъде облекчена процедурата за признаване у нас на дипломите на студенти, завършили в страни по Лисабонската конвенция. Ще отпадне изискването за легализация и полагане на апостил. С цел намаляване на административната тежест автентичността на даден образователен документ ще се проверява директно от официални регистри, бази данни на институции за висше образование, развитие на мрежата от Националните информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC и др. Като първа крачка към облекчаване на административната тежест през 2016 г. бе премахнато изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни членки на Европейския съюз.

Виж повече

Над половината деца бежанци у нас не ходят на училище, отбелязва СЕГА, позовавайки се на данни, съобщени от зам. просветния министър Деница Сачева. В същото време броят на непридружените деца бежанци расте драстично, сочат пък данни на Синдиката на българските учители. Тази година на възраст за училищно и предучилищно образование са 359 деца, от които 275 би следвало вече да са в училище. Към началото на учебната 2017/18 г. обаче в системата са се записали едва 112 деца, от които 10 дори вече са напуснали. Зам.-министър Сачева призна, че институциите тепърва има много да работят за образователната интеграция на децата мигранти, тъй като проблемът ще става все по-актуален в следващите години. Сред мерките тя посочи проекти на МОН на учебни програми по български език за чужденци, които скоро трябва да бъдат одобрени.

Виж повече

3000 машини готови да ринат сняг по шосетата, извежда в заглавие МОНИТОР. Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози. Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно. Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави. Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга.

Виж повече

Продажбите на нови коли у нас с ръст над 18%, според друга тема в МОНИТОР. България продължава и през деветия месец на годината да бъде сред европейските лидери по ръст на продажбите на нови автомобили. Това показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Πpeз септември y нac ca пpoдaдeни 2542 нoви aвтoмoбилa - c 18.4% пoвeчe, oтĸoлĸoтo преди година. Зa цялaтa гoдинa дo нaчaлoтo нa oĸтoмвpи pъcтът e 18.1%, a oбщият бpoй нa пpoдaжбитe - 22 098 коли.

Като цяло септември обаче не е силен месец за европейските производители. B цeлия Eвpoпeйcĸи cъюз пpeз месеца e зaпиcaн cпaд oт 2% дo 1 427 105 нoви aвтoмoбилa, нo тoй e ĸoмпeнcиpaн oт пoчти пocтoянния pъcт oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Taĸa в цeлия блoĸ ca пpoдaдeни 11 660 121 нoви aвтoмoбилa, pъcт oт 3.7%.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59