Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза

Болните от муковисцидоза се нуждаят от центрове за лечение и повече средства за медикаменти

4
Снимка: архив

Създаването на регистър на болните от рядкото заболяване муковисцидоза, както и центрове за терапия на тези пациенти в България са от основно значение за лечението на болестта у нас. Около това мнение се обединиха специалисти и пациентски организации в първия ден на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза. Във форума, който ще продължи три дни, участват водещи експерти от България, Белгия, Чехия, Турция, Великобритания, Франция, Сърбия и Германия.

У нас точният брой на болните от муковисцидоза не е известен, тъй като не се осъществява масов скрининг на заболяването. То обикновено се проявява в детска възраст, но не винаги се диагностицира навреме. Освен за ранна диагностика, и лекари, и пациенти настояват за създаване на центрове за лечение на тези болни към големите болници в страната, както и за реимбурсация на средствата, необходими за медикаменти и хранителни добавки за болните. Председателят на Националния алианс на хората с редки заболявания Владимир Тодоров посочи, че въпросът е поставен пред представителите на НЗОК:

"По отношение на масовия скрининг, всички бяха единодушни, включително и чуждестранните гости, че това е важен процес, който трябва да бъде застъпен във всяка една здравна система. Болниците декларираха своята готовност да кандидатстват за установяване на центрове по муковисцидоза, даже с изключение на Бургас, представителите на останалите болници са в процес по приготвяне на документите - в София, Плевен, Пловдив, Варна. От НЗОК препоръчаха да се направят предложения, свързани с клиничната пътека, за да има промени на цената й и да разширят обхвата на начина, по който се осигуряват лекарства в доболничната помощ, тъй като в момента се осигурява само един антибиотик, а пациентите се нуждаят от букет от антибиотици, особено в остри случаи, което понякога е много скъпо".

Владимир Тодоров обясни, че нова терапия повлиява самото заболяване, а не симптомите. Едно от болните деца вече има одобрение от Фонда за лечение на деца, но заради нови правила на фонда, скъпото лекарство не може да достигне до него. Според Тодоров, проблемът е в това, че е необходимо първо лечебно заведение да го закупи, след което фондът да възстанови средствата.

Доц. д-р Гергана Петрова от Клиниката по педиатрия на Александровска болница посочи, че в опит за създаване на регистър, заедно с Асоциацията на болните от муковисцидоза до момента са установили 164-ма души, страдащи от заболяването у нас. По думите й, е установено още едно дете с нужда от специфичното лечение, за което чака одобрение от Фонда за лечение на деца:

"По-голямо дете, което също би могло да има полза от това таргетно лечение. Но ако нямаме базова грижа, какво от това, че имаме това лечение. Трябва да имаме хранителни добавки например. Ние имаме най-лошия хранителен статус на пациенти в цяла Европа. Нашите пациенти са най-слаби, което е предпоставка за по-чести инфекции и усложнения".

Ник Медхърст, вицепрезидент на Европейската асоциация по муковисцидоза (CF Europe), посочи, че са нужни комплексни мерки за пациентите със заболяването. Той също изтъкна необходимостта от скрининг на болестта, регистър на пациентите и центрове за лечението им.  

"Необходим е масов скрининг, създаване на регистър и центрове за лечение на тези пациенти. И за тези три неща са нужни инвестиции. Необходими са дългосрочни амбиции и да разберем, че за това са необходими не една, а многократни инвестиции".  


Форумът продължава с обсъждане на европейските стандарти за болнично и домашно лечение на болните с муковисцидоза.

Подробности очаквайте в следващи издания на предаването "Часът на здравето", което се излъчва всяка събота след 11:00 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18