Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическо уравнение или химия е любовта днес

Как да открием своята половинка в съвременния свят

Снимка: pixabay.com
Сватбата, или намирането на нашата истинска половинка, е едно от най-важните събития в живота на всеки човек, а встъпването в брак и ритуалите, свързани с това, са били неизменна част от идентичността на българите през вековете.

И до днес всички ние продължаваме да търсим сродна душа, но дали в обвързването си с някой влагаме толкова емоция, тайнственост и ритуалност, както са го правели нашите прадеди. Защо хората днес влизат в брак по-рядко, какви са трудностите, които срещаме, когато търсим половинката си, как я търсим и намираме ли я въобще? За всичко това разговаряхме с Радослава Карамихалева, която заедно с Румен Карамихалев, нейния партньор в живота, създава проект за едно пространство, чиято цел е да предоставя качествена и задълбочена услуга на хората, които търсят своята половинка.

И двамата със съпруга ми имаме предходни разпаднали се бракове. В периода, в който бях разведена и необвързана „висях“ в сайтове за запознанства. Там също има интересни хора, но това отнема много време и енергия. Чудех се дали няма начин да се прескочи онлайн общуването и да видиш човека на живо. Започнах проучване и видях, че в развитите държави има вече модел, който може да се следва - т. нар. мачмейкинг (запознанствата с хора, специално подбрани за теб), както и спийтдейтинг (бързи срещи).

Радослава разказа, че доста нейни познати са срещнали половинките си в интернет, което вече не звучи на хората толкова скандално, както преди 15 г., но пък в момента хората имат известни предразсъдъци към събитията, които организират със съпруга й.

Радослава обаче споделя мнението, че е по-важно да срещнеш подходящия човек, а не толкова начинът, по който си го срещнал.

Мачмейкинг, спийтдейтинг или парти за необвързани – Радослава споделя, че директното общуване, което предлагат тези формати, не може да бъде заменено с нищо. При мачмейкинга, обаче, участниците се селектират подробно и всеки има своя профил, на базата на който се преценяват потенциалните партньори.

И макар събития от подобен характер може би не звучат на всички романтично или съдбовно, Радослава посочва, че по цял свят тези срещи се приемат като удобство за хората с натоварено ежедневие и ограничен кръг от контакти. Хората с добро образование и реализация просто нямат свободно време, казва тя.

Как се развиват връзките, започнали чрез мачмейкинг и къде е мястото на „химията“, когато партньорът ни е избран чрез специална селекция – вижте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16