Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Откриха първата в страната солна стая в детска градина

Официално откриха първата в страната солна стая в детска градина. Стаята се намира в 171 ДГ „Свобода“, в столичния район „Надежда“. Тя е оборудвана с халогенератор, уред, който създава подходящ терапевтичен микроклимат за децата и занимателни пособия. Изграждането й е финансирано от Столичната община, а стойността е малко над 21 хил.лв.

Създаването на солната стая е резултат от четиригодишен проект за възпитание на ценности чрез образователни теми. Партньори са Московският градски педагогически университет, Кариерният център на БАН и още две столични детски градини.

При откриването на солната стая, зам.-кметът по финансите и зам.-кметът по направление „Столично общинско здравеопазване“ Дончо Барбалов не скри задоволството си.

Солната стая е разположена на 13 кв. м., оборудвана е с високотехнологичният уред - халогенератор, както и занимателни пособия, необходими на децата по време на сеансите. Стените са покрити с 4 слоя висококачествена природна сол, а халогенераторът впръсква сух аерозолен натриев хлорид, който се вдишва и оказва благотворно влияние върху биохимичните процеси на човешкото тяло.

Чрез процедура в солната стая се прави профилактика срещу сезонните вирусни инфекции и се стабилизира имунната система на децата. Предвижда се около 280 деца от 171 ДГ „Свобода“, на възраст от 4 до 7 години да използват съоръжението напълно безплатно, по предварително изготвен график.

Разбира се, след информирано съгласие от родителите им, и писмено разрешение от личния лекар. Планира се стаята да бъде достъпна и за деца, които не са настанени в градината, като се обмисля по какъв начин да се случи това.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТС отбелязва 124 г. от създаването си с масово изкачване на Черни връх

В “Турагент” обръщаме специално внимание на 124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх, организирано от писателя-хуморист Алеко Константинов. То бележи началото на туристическото движение у нас и създаването на Българския туристически съюз. Вече няколко поредни години Съюзът заедно със Столичната община в лицето на фондация..

публикувано на 24.08.19 в 11:10

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта

В събота срещу неделя през нощта  ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столичната община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по..

публикувано на 23.08.19 в 17:47

Под 10 улици на "Люлин" има нови водопровод и канализация

Завърши изграждането на канализация в столичния кв. "Люлин" 9. По десет нови улици вече е изградена канализационна и ВиК мрежа. В предаването "Вашият глас" през месец февруари ви разказахме, че жителите в тази част на Люлин, от 50 години чакат изграждането на мрежата. За по-малко от шест месеца канализацията вече е изградена по 10 улици, обясни..

публикувано на 23.08.19 в 16:08

Фондация „За Нашите Деца“ отваря врати за желаещите да научат как работят

Фондация „За Нашите Деца“ провежда ден на отворените врати днес в рамките на втория Годишен форум на социалните услуги в Столична община и инициативата „Качеството означава промяна".Трите центъра на фондацията - Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център за приемна грижа и Детска къща - отварят врати за всички желаещи да се запознаят..

публикувано на 23.08.19 в 15:59
Белослава Димитрова

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак… Първо си мислех да се завъртя около темата за..

публикувано на 23.08.19 в 14:26

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.   Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров..

публикувано на 23.08.19 в 12:54

Катастрофа затруднява движението преди първия тунел на АМ "Струма"

Катастрофа между леки автомобили затруднява движението в едното платно на автомагистрала "Струма" в района на Мало Бучино. На мястото на инцидента е пристигнал екип на полицията, който е предприел необходимите действия за изясняване на обстоятелствата. Няма данни за сериозно пострадали.

публикувано на 23.08.19 в 12:08