Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Режисьорът Иглика Трифонова: След всяка премиера очаквам "присъдата" на публиката

"Асансьор за пациенти" тръгва по кината
Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС
Вероятно хората, които правят изкуство, са различни като усещане, казва известната наша кинорежисьорка Иглика Трифонова и допълва: Има някои, които са по-убедени в себе си, аз обаче съм по-треперлива. Винаги е този страх - какво ще кажат хората, как ще възприемат филма. В случая става дума за най-новия й филм "Асансьор за пациенти", който в рамките на седмица - от 03 ноември тръгва по кината и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември в ефира на БНТ1. У нас това не е правено, споделя Иглика Трифонова. Осъзнаваме, че поемаме риск, но човек винаги трябва да опитва нови неща. Искаме да намерим нова формула за разпространение на българското кино. Ще ни е интересно да видим как публиката приема този експеримент.

За първи път Иглика Трифонова поверява главната роля на съпруга си - актьора Христо Гърбов. По думите й, доста двояко е да работиш с близък човек. Не мисля че харесвам това на всяка цена. Убедена е обаче, че Христо Гърбов е от малцината актьори, които могат да играят и комични, и драматични роли. Всъщност, желанието, което е имала, е да работи с него в роля, която да бъде точна за него. Доволна е, че когато Христо Гърбов изгледал филма, реагирал с думите: За първи път ми се случва да се гледам и да вярвам, че съм този доктор, че съм някой друг, а не да виждам актьорските си малки провали или малки успехи, защото за актьора е особено да се гледа в новия филм, да се погледне отстрани.

За себе си като режисьор Иглика Трифонова е категорична, че е щастлива от професията, която има, но както сама казва: Всяко щастие се заплаща със страха, който изпитвам, когато очаквам присъдата на публиката.

Целия разговор с Иглика Трифонова - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35