Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психофизиологът проф. Божидар Димитров:

Сънният дефицит ни вади от релси, компенсира се единствено със сън

Има 84 нарушения на съня, следобедната дрямка повишава работоспособността

Най-добре е да се събуждаме без принудата и стреса на часовник, твърди специалистът
Важно е да имаме добър сън, това се отразява не само за работоспособността ни, но е на целия ритъм на живот, на труд и на отдих. В някои случаи сънят е по-важен от бодърстването, по-критично необходим, отколкото храната, например.

Това не само споделя проф. Божидар Димитров, но и ни убеждава в минутите за здраве по Радио София.

Проф. Димитров е психофизиолог от БАН, съосновател на Българското дружества по медицина на съня (заедно с д-р Славчо Славчев).

Той изрежда някои факти от живота и науката:

  • Кафе, плискане със студена вода или бурна музика не могат да надвият или да компенсират т.нар. сънен дефицит. Той се появява вследствие на недостатъчно или некачествен сън и може да се компенсира единствено… със сън.
  • Около 30% от катастрофите се дължат на внезапно заспиване, може да е за секунди, но се стига до фатални последици.
  • Лошият сън разболява. По американската класификация има 84 нарушения на съня. Хъркащите хора за някои изглеждат смешни, а те всъщност са нещастни.

От икономическа гледна точка вече е доказано, че превъртането на часовника с час напред или назад (въвеждането на лятно часово време) няма никаква полза. Може би щеше да има ефект преди 200 години. Най-вероятно обаче България няма да промени това, колкото и безсмислено да е – предполага проф. Димитров. И уточнява, че всъщност проблеми създава главно пролетното преминаване към лятното часово време, когато ни се отнема 1 час (сън).

Проф. Божидар ДимитровВ момента в България се събират подписи под Петиция до Министерския съвет за премахване на порочната практика на смяна на времето два пъти годишно. В нея се посочва, че проучване на 9 европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите в ЕС за медикаменти и др. средства за справяне с проблема, са в размер на 131 млрд. евро годишно.

Хубаво е човек да става от сън, когато се съмва, сам, без принуда, без аларма на часовник или радио – казва още проф. Божидар Димитров. - Ако се събуди в неподходяща фаза на съня, човек може да е в лошо настроение, сърдит или дори нещастен.

Добре е по възможност да се ляга и да се става приблизително по едно и също време. Не може в събота и неделя да си отспим, за сметка на по-малкото спане през седмицата.

За разлика от наложеното становище, проф. Димитров е на мнение, че хранене преди сън е допустим. Желателно е обаче да не се приемат възбуждащи напитки (кафе и газирани с кофеин). Алкохолът също не се препоръчва, защото приспива, но и събужда рано. Не трябва да се чете в леглото, а от таблет или смартфон – да не говорим. Телевизорът въобще не трябва да е в спалнята.

СнимкаСпециалистът препоръчва кратък сън следобед (45 до 60 минути) и дори признава, че го практикува. Ефектът е ободряване и повишаване на работоспособността.

Всеки сънува, но не всеки си спомня.

Във фазата на сънуване (според най-новите теории и експерименти може да не е само една) тогава става най-благоприятното възстановяване, когато спомените и полезните дневни практики и навици се консолидират и остават трайно в паметта, а ненужната информация бива изтрита като в компютър.

Чуйте целия разговор с проф. Божидар Димитров и ще научите още съвети за добър сън, как се провеждат трите степени на консултиране при проблем, както и как той обяснява несъстоятелността във вярата в прогностичната функция на съновиденията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34