Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Асен Павлов: За момичета и момчета с характер е танцовото изкуство

Да разкриваш тайните на българския танц и да знаеш как да пресъздадеш неговата красота, за да го пренесеш във времето е мисия. Вече 25 години Асен Павлов и създаденият и ръководен от него ансамбъл „Чинари“ виртуозно използват магичната комбинация от движения, стъпки, хармония и сила, която владеят.

Асен Павлов е 6-годишен, когато влиза за първи път в залата за народни танци в Кюстендил, и от тогава не спира. Цветовете, палитрата от красота и съвършенство в картините на Владимир Димитров-Майстора, които го омагьосват всеки път, докато минава покрай тях, отивайки на репетиция, правят изкуството, към което се е устремил само още по-изразително. Може би затова избира Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) пред Художествената гимназия. Завършва го с отличие и най-високи постижения, а днес е главен художествен ръководител на специалност „Български танци“ там.

Докато е солист на Националния ансамбъл на България – „Филип Кутев“ осъзнава значението и отговорността на тази главна роля. Затова и солистите на „Чинари“ след това излизат на сцената и в публичното пространство с дебело подчертани качества и имена. Това прави ансамбълът разпознаваем. Спектаклите на "Чинари" са уникални както по отношение на съвременната постановка при представяне на традиционния български фолклор, така и по отношение на успешното съчетание на талант, красота, младост и професионализъм.

“Мистичен ритъм” е най-новият авторски спектакъл на ансамбъл “Чинари”. Той ще бъде представен на 28 ноември в зала 1 на НДК, в навечерието на 25-годишния юбилей на ансамбъла.

За магията на българското танцово изкуство в житейския избор на Асен Павлов - чуйте интервюто на Катя Василева.

Ансамбъл
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индекс за безопасно шофиране дава обективна оценка на шофьорите

Много се изговори за това как можем да подобрим безопасността на пътя. Обучения, системи за сигурност, подобряване на пътната инфраструктура, но досега нямаше обективна оценка на самите шофьори. Тук е мястото на индекса за безопасно шофиране. Индексът представлява самооценка на поведението и реакциите ни на пътя в рутинни и рискови ситуации, базиран на..

публикувано на 19.06.18 в 18:54

Близо 3000 участници от 25 държави ще се включат в "Обиколката на Витоша"

Близо 3000 участници от 25 държави се очаква да се включат в 42-рото издание на едно от най-масови състезания в България и на Балканите - "Обиколката на Витоша". Проявата е насрочена за този уикенд (23 и 24 юни). Началото и финалът на състезанието, което е част от инициативата „Европейска столица на спорта“, са пред резиденция “Бояна”. “Витоша 100” е..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Предмети на мигранти разказват трогателни и красиви истории

Трима българи, живели далеч от страната ще разкажат за дългия път на миграцията на публична дискусия, организирана от онлайн медията Успелите тази вечер от 19:00 часа в центъра на София. Събитието е част от фото-предметната изложба „89 пътя на миграцията“ , в която можем да видим 89 предмета с вдъхновяващи и откровени истории, в които..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Наградиха победителите в конкурса „Посланици на здравето“

Ученици от цялата страна, победители в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, бяха наградени на тържествена церемония в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Инициативата "Посланици на здравето“ насърчава творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя акцентира върху здравословното хранене и активния начин на живот...

публикувано на 19.06.18 в 16:26

За пети път – "Срещи на младото европейско кино"

От днес до края на седмицата кино "Одеон" и Френският институт ще бъдат домакини на петия фестивал "Срещи на младото европейско кино". За организатора Ралица Асенова тазгодишното издание е съчетание от най-новото европейско творчество с кинообразователни инициативи, срещи за всички любители на киното с музика и архивни кадри. За първи път в..

публикувано на 19.06.18 в 16:25