Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Асен Павлов: За момичета и момчета с характер е танцовото изкуство

Да разкриваш тайните на българския танц и да знаеш как да пресъздадеш неговата красота, за да го пренесеш във времето е мисия. Вече 25 години Асен Павлов и създаденият и ръководен от него ансамбъл „Чинари“ виртуозно използват магичната комбинация от движения, стъпки, хармония и сила, която владеят.

Асен Павлов е 6-годишен, когато влиза за първи път в залата за народни танци в Кюстендил, и от тогава не спира. Цветовете, палитрата от красота и съвършенство в картините на Владимир Димитров-Майстора, които го омагьосват всеки път, докато минава покрай тях, отивайки на репетиция, правят изкуството, към което се е устремил само още по-изразително. Може би затова избира Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) пред Художествената гимназия. Завършва го с отличие и най-високи постижения, а днес е главен художествен ръководител на специалност „Български танци“ там.

Докато е солист на Националния ансамбъл на България – „Филип Кутев“ осъзнава значението и отговорността на тази главна роля. Затова и солистите на „Чинари“ след това излизат на сцената и в публичното пространство с дебело подчертани качества и имена. Това прави ансамбълът разпознаваем. Спектаклите на "Чинари" са уникални както по отношение на съвременната постановка при представяне на традиционния български фолклор, така и по отношение на успешното съчетание на талант, красота, младост и професионализъм.

“Мистичен ритъм” е най-новият авторски спектакъл на ансамбъл “Чинари”. Той ще бъде представен на 28 ноември в зала 1 на НДК, в навечерието на 25-годишния юбилей на ансамбъла.

За магията на българското танцово изкуство в житейския избор на Асен Павлов - чуйте интервюто на Катя Василева.

Ансамбъл
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пещерните хора са гледали... Майката Природа

В предаването ни „Радиолексикон“ разговаряхме с малчуганите от 7-а детска градина „Детелина“ в столичния квартал "Гоце Делчев" за корените на човека... Казано иначе, кои са били ПЕЩЕРНИТЕ ХОРА преди много години, с какво са се хранели и как са ловували, както и с какво са рисували по стените. Какво още може да се каже за тях: те спят на..

публикувано на 21.11.17 в 17:42
Кафяв качулат капуцин

Приматите в Столичния зоопарк ще имат нови клетки

Приматите в столичния зоопарк ще бъдат настанени в по-широки и обновени клетки. Това каза за Радио София Катерина Зарева - завеждащ сектор Екологичен-научно образователен център към Зоологическата градина в столицата. Клетките ще бъдат разширени с много дървета и естествени елементи. По време на проектирането сме се консултирали с водещи..

публикувано на 21.11.17 в 17:35

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Емоция и болка за несъстоялото се обединение на българското национално семейство

"Малкият човек в Голямата война" - така е озаглавена изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита тази вечер в 17.30 ч. Датата на откриването - 21 ноември - Денят на християнското семейство, не е избрана случайно, защото чрез експозицията музеят представя разказ за несъстоялото се обединение на българското..

публикувано на 21.11.17 в 16:20

Мъжете със СПИН са 4 пъти повече от жените

40 милиона души в света носят вируса на ХИВ, само през 2016 година инфектираните са 2 милиона души, сочат данните на ООН за разпространение на СПИН. У нас заразените са между 3000 и 3500 души, а регистрираните болни, по данни от 2016-а, са близо 2700. Останалите не знаят, че са носители на вируса. Данните бяха оповестени от проф. Христо Тасков от..

публикувано на 21.11.17 в 15:45