Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Асен Павлов: За момичета и момчета с характер е танцовото изкуство

Да разкриваш тайните на българския танц и да знаеш как да пресъздадеш неговата красота, за да го пренесеш във времето е мисия. Вече 25 години Асен Павлов и създаденият и ръководен от него ансамбъл „Чинари“ виртуозно използват магичната комбинация от движения, стъпки, хармония и сила, която владеят.

Асен Павлов е 6-годишен, когато влиза за първи път в залата за народни танци в Кюстендил, и от тогава не спира. Цветовете, палитрата от красота и съвършенство в картините на Владимир Димитров-Майстора, които го омагьосват всеки път, докато минава покрай тях, отивайки на репетиция, правят изкуството, към което се е устремил само още по-изразително. Може би затова избира Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) пред Художествената гимназия. Завършва го с отличие и най-високи постижения, а днес е главен художествен ръководител на специалност „Български танци“ там.

Докато е солист на Националния ансамбъл на България – „Филип Кутев“ осъзнава значението и отговорността на тази главна роля. Затова и солистите на „Чинари“ след това излизат на сцената и в публичното пространство с дебело подчертани качества и имена. Това прави ансамбълът разпознаваем. Спектаклите на "Чинари" са уникални както по отношение на съвременната постановка при представяне на традиционния български фолклор, така и по отношение на успешното съчетание на талант, красота, младост и професионализъм.

“Мистичен ритъм” е най-новият авторски спектакъл на ансамбъл “Чинари”. Той ще бъде представен на 28 ноември в зала 1 на НДК, в навечерието на 25-годишния юбилей на ансамбъла.

За магията на българското танцово изкуство в житейския избор на Асен Павлов - чуйте интервюто на Катя Василева.

Ансамбъл
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19