Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Философията като начин на живот

От 2002 година Световният ден на философията се почита всяка година по цял свят всеки трети четвъртък на месец ноември от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности и сдружения в различни страни.

Денят е определен за Световен ден на философията по инициатива на UNESCO, а през 2005 година е вписан в официалния календар на организацията като празнично събитие.

Тази година в България Световният ден на философията, ще бъде отбелязан със събитието "Отворено философско четене 2017", която ще се случи на 17-ти ноември, организарано от международната организация, занимаваща се с философия, култура и доброволчество - Новият Акропол.

Организацията се занимава с философски насочено образование, чиято цел е да се научим "да живеем това, което учим и да учим от това, което живеем". Търсим начин как да направим достъпни за всекидневния ни живот съкровищата на мъдростта от всички времена и цивилизации, за да обогатим своя вътрешен и обществен живот, обясни Антонин Винклер - директор на Новия Акропол.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05