Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Философията като начин на живот

От 2002 година Световният ден на философията се почита всяка година по цял свят всеки трети четвъртък на месец ноември от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности и сдружения в различни страни.

Денят е определен за Световен ден на философията по инициатива на UNESCO, а през 2005 година е вписан в официалния календар на организацията като празнично събитие.

Тази година в България Световният ден на философията, ще бъде отбелязан със събитието "Отворено философско четене 2017", която ще се случи на 17-ти ноември, организарано от международната организация, занимаваща се с философия, култура и доброволчество - Новият Акропол.

Организацията се занимава с философски насочено образование, чиято цел е да се научим "да живеем това, което учим и да учим от това, което живеем". Търсим начин как да направим достъпни за всекидневния ни живот съкровищата на мъдростта от всички времена и цивилизации, за да обогатим своя вътрешен и обществен живот, обясни Антонин Винклер - директор на Новия Акропол.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44