Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво крием зад "стената" от постове в социалните мрежи

Снимка: pixabay.com

В "Контрасти" тази седмица говорихме за илюзорния свят, който обитаваме чрез популярната социална мрежа "Фейсбук" с Росица Георгиева - маркетинг специалист.  

Опитахме се да разберем дали само защото нещо е в социалната мрежа, то става актуално, интересно и ….истинско. Обсъдихме зависимостта от фейсбук - какво ни дава и какво ни взима, какво се крие зад стената от постове, снимки и видео, както и какво се опитваме да компенсираме, заживявайки във виртуалното пространство.Опитахме се да установим също, доколко е важно за нас чуждото одобрение под формата на харесвания и прави ли ни това доволни от себе си. И друг важен въпрос - как се гради доверие и има ли въобще такова в социалните мрежи

Жените прекарват  средно по 81 минути на ден във фейсбук, а мъжете - по 64 минути.  90% от хората, които проучват и наемат служители, наблюдават профилите на кандидатите, а 69% са склонни да не дават определена работа на някого, само заради активността или неактивността в социалната мрежа. Според други проучвания, много работодатели смятат, че липсата на акаунт във въпросната социалната мрежа, е знак за психични проблеми. Съществува, обаче, и феноменът съревнование. Повечето хора използват тази социална платформа, за да споделят своите триумфи и да получат одобрението на околните.

Много хора смятат, че социалният живот започва и свършва с активността в социалните мрежи. За тях липсата на профил в една от най-популярните сред тях е равна на липса на приятели, бизнес успех и дори, на живот. Самочувствието се подхранва от  специално и прецизно подбрани постове и снимки. Но тук се крие и едни от рисковете- човек рискува да обърка реалната си същност с виртуалната, а двете са различни.

Видеото е приоритет пред снимките, но и все повече онлайн харесванията ("лайковете" казано на жаргон) са приоритет за хората пред пряката комуникация. Сякаш искаме да компенсираме или да  прикрием неволи, липси и недостатъци в реалния живот. Безстойностни ли са онлайн харесванията, или са част от пътя, по който крачи човечеството? Дали фейсбук ни служи, или ние служим на тази социална мрежа? Може би на тези въпроси ще отговори времето...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19