Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво крием зад "стената" от постове в социалните мрежи

Снимка: pixabay.com

В "Контрасти" тази седмица говорихме за илюзорния свят, който обитаваме чрез популярната социална мрежа "Фейсбук" с Росица Георгиева - маркетинг специалист.  

Опитахме се да разберем дали само защото нещо е в социалната мрежа, то става актуално, интересно и ….истинско. Обсъдихме зависимостта от фейсбук - какво ни дава и какво ни взима, какво се крие зад стената от постове, снимки и видео, както и какво се опитваме да компенсираме, заживявайки във виртуалното пространство.Опитахме се да установим също, доколко е важно за нас чуждото одобрение под формата на харесвания и прави ли ни това доволни от себе си. И друг важен въпрос - как се гради доверие и има ли въобще такова в социалните мрежи

Жените прекарват  средно по 81 минути на ден във фейсбук, а мъжете - по 64 минути.  90% от хората, които проучват и наемат служители, наблюдават профилите на кандидатите, а 69% са склонни да не дават определена работа на някого, само заради активността или неактивността в социалната мрежа. Според други проучвания, много работодатели смятат, че липсата на акаунт във въпросната социалната мрежа, е знак за психични проблеми. Съществува, обаче, и феноменът съревнование. Повечето хора използват тази социална платформа, за да споделят своите триумфи и да получат одобрението на околните.

Много хора смятат, че социалният живот започва и свършва с активността в социалните мрежи. За тях липсата на профил в една от най-популярните сред тях е равна на липса на приятели, бизнес успех и дори, на живот. Самочувствието се подхранва от  специално и прецизно подбрани постове и снимки. Но тук се крие и едни от рисковете- човек рискува да обърка реалната си същност с виртуалната, а двете са различни.

Видеото е приоритет пред снимките, но и все повече онлайн харесванията ("лайковете" казано на жаргон) са приоритет за хората пред пряката комуникация. Сякаш искаме да компенсираме или да  прикрием неволи, липси и недостатъци в реалния живот. Безстойностни ли са онлайн харесванията, или са част от пътя, по който крачи човечеството? Дали фейсбук ни служи, или ние служим на тази социална мрежа? Може би на тези въпроси ще отговори времето...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дядо Коледа идва с Родопската теснолинейка

В навечерието на коледните и новогодишните празници сдружение „За теснолинейката” ни кани да се повозим по една от най-романтичните и красиви жп линии в България и света като си подарим това вълшебно пътуване.  Родопската теснолинейка ще ни отведе на разходка през три планини, две котловини, шест реки, седем градчета, множество села, тунели и мостове...

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Коледни герои ще тичат по горските пътеки на Банкя

Традиционното вече коледно бягане по горските пътеки и алеи над Банкя ще се проведе на 16-ti декември. Участниците са приканени да се включат в бягането дегизирани като коледни герои, а най-добрите превъплъщения ще бъдат отличени с награди.  Състезанието се провежда за седма поредна година, като последните 4 години е в Банкя - по „Пътеката на..

публикувано на 08.12.18 в 10:00

40% от БВП на България се генерира от София

BBB (-) с положителна прогноза е рейтингът на София. Това е най-високият рейтинг, който столицата може да има и е равен на този на държавата. Това каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов при предствянето на проектобюджета на Столичната община. Той посочи, че това е отлична основа за привличане на инвестиции в града. 40% от БВП на България се..

публикувано на 07.12.18 в 18:34

"Смъртоносни машини" окупираха кината у нас

"Смъртоносни машини" е изумително епично приключение, режисирано от носителя на „Оскар“, майстор на специални ефекти - Крисчън Ривърс (Кинг Конг).  Партньори на Ривърс в ролята на сценаристи са трикратните носители на „Оскар“, автори на трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.  Хиляди години след..

публикувано на 07.12.18 в 18:09

Жителите на кв. "Обеля" се заканиха да продължат протестите срещу застрояването

Днес в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на проблемите кв. "Обеля". Около 50 човека излязоха на втори пореден протест в квартала миналата седмица. Те изразиха недоволството си от застрояването на зелените площи, липсата на достатъчно детски и спортни площадки, както и на паркоместа, предвид разпространяващото се строителство в столичния..

публикувано на 07.12.18 в 17:48