Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво крием зад "стената" от постове в социалните мрежи

Снимка: pixabay.com

В "Контрасти" тази седмица говорихме за илюзорния свят, който обитаваме чрез популярната социална мрежа "Фейсбук" с Росица Георгиева - маркетинг специалист.  

Опитахме се да разберем дали само защото нещо е в социалната мрежа, то става актуално, интересно и ….истинско. Обсъдихме зависимостта от фейсбук - какво ни дава и какво ни взима, какво се крие зад стената от постове, снимки и видео, както и какво се опитваме да компенсираме, заживявайки във виртуалното пространство.Опитахме се да установим също, доколко е важно за нас чуждото одобрение под формата на харесвания и прави ли ни това доволни от себе си. И друг важен въпрос - как се гради доверие и има ли въобще такова в социалните мрежи

Жените прекарват  средно по 81 минути на ден във фейсбук, а мъжете - по 64 минути.  90% от хората, които проучват и наемат служители, наблюдават профилите на кандидатите, а 69% са склонни да не дават определена работа на някого, само заради активността или неактивността в социалната мрежа. Според други проучвания, много работодатели смятат, че липсата на акаунт във въпросната социалната мрежа, е знак за психични проблеми. Съществува, обаче, и феноменът съревнование. Повечето хора използват тази социална платформа, за да споделят своите триумфи и да получат одобрението на околните.

Много хора смятат, че социалният живот започва и свършва с активността в социалните мрежи. За тях липсата на профил в една от най-популярните сред тях е равна на липса на приятели, бизнес успех и дори, на живот. Самочувствието се подхранва от  специално и прецизно подбрани постове и снимки. Но тук се крие и едни от рисковете- човек рискува да обърка реалната си същност с виртуалната, а двете са различни.

Видеото е приоритет пред снимките, но и все повече онлайн харесванията ("лайковете" казано на жаргон) са приоритет за хората пред пряката комуникация. Сякаш искаме да компенсираме или да  прикрием неволи, липси и недостатъци в реалния живот. Безстойностни ли са онлайн харесванията, или са част от пътя, по който крачи човечеството? Дали фейсбук ни служи, или ние служим на тази социална мрежа? Може би на тези въпроси ще отговори времето...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пещерните хора са гледали... Майката Природа

В предаването ни „Радиолексикон“ разговаряхме с малчуганите от 7-а детска градина „Детелина“ в столичния квартал "Гоце Делчев" за корените на човека... Казано иначе, кои са били ПЕЩЕРНИТЕ ХОРА преди много години, с какво са се хранели и как са ловували, както и с какво са рисували по стените. Какво още може да се каже за тях: те спят на..

публикувано на 21.11.17 в 17:42
Кафяв качулат капуцин

Приматите в Столичния зоопарк ще имат нови клетки

Приматите в столичния зоопарк ще бъдат настанени в по-широки и обновени клетки. Това каза за Радио София Катерина Зарева - завеждащ сектор Екологичен-научно образователен център към Зоологическата градина в столицата. Клетките ще бъдат разширени с много дървета и естествени елементи. По време на проектирането сме се консултирали с водещи..

публикувано на 21.11.17 в 17:35

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Емоция и болка за несъстоялото се обединение на българското национално семейство

"Малкият човек в Голямата война" - така е озаглавена изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита тази вечер в 17.30 ч. Датата на откриването - 21 ноември - Денят на християнското семейство, не е избрана случайно, защото чрез експозицията музеят представя разказ за несъстоялото се обединение на българското..

публикувано на 21.11.17 в 16:20

Мъжете със СПИН са 4 пъти повече от жените

40 милиона души в света носят вируса на ХИВ, само през 2016 година инфектираните са 2 милиона души, сочат данните на ООН за разпространение на СПИН. У нас заразените са между 3000 и 3500 души, а регистрираните болни, по данни от 2016-а, са близо 2700. Останалите не знаят, че са носители на вируса. Данните бяха оповестени от проф. Христо Тасков от..

публикувано на 21.11.17 в 15:45