Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За втора поредна година патентен данък "тормози" такситата

Снимка: БГНЕС

През изминалата година правителството гласува промени в Закона за местните данъци и такси и така таксиметровите автомобили вече втора година се облагат с патентен данък, вместо с корпоративен. Според закона, всяка община трябва да определи размера на новия данък, спазвайки минимума и максимума от 300 до 1000 лева.

Община Созопол е единствената наложила максималния допустим размер на таксиметровия превоз. Следващите общини с най-високи ставки са големите областни центрове начело със столицата - 850 лв. На дъното на класацията е Плевен с 450 лв.


Прави впечатление, че над 70% от българските общини са определили размера на данъка да е на минималната ставка от 300 лева.

Това ни кара да се замислим дали ставката не е висока  и как ще се отрази на пазара и дали заплащането на патентния данък наведнъж няма да затрудни допълнително упражняващите дейността?

Чуйте в звуковия файл отговора от Красимир Цветков, управител на малка таксиметрова фирма в София.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43

Мария Ачкова: Ремонтите са неприятен период за жителите на район "Средец"

Опитваме се да изграждаме детски площадки в междублоковите пространства на жилищните квартали "Яворов" и "Цар Иван Асен II", каза пред Радио София кметът на район "Средец" Мария Ачкова . Тя уточни, че тази задача е в правомощията на районния кмет при получено финансиране от Столичната община. Същевременно в някои от градските части в района като..

публикувано на 16.07.18 в 12:36

Д-р Мая Недялкова в търсене на съвременната българска кино публика

Тази сутрин в „Радиокафе“ ви срещнахме с д-р Мая Недялкова , научен сътрудник в „Oxford Brookes University“, която е сред 85-те млади учени, одобрени за стипендия от Британската академия през тази година. Специализацията позволява на млади учени в ранен етап от академичното си развитие в хуманитарните и социалните науки да проведат обстойно..

публикувано на 16.07.18 в 12:19

Spoontaneous или как да се върнем към вкусната домашна храна

На всеки от нас се случва да се прибере късно от работа и да е твърде изморен, за да готви. Единствените възможности за вкусна вечеря са бързите храни - пица, хамбургер, дюнер. Но ако този нездравословен начин на хранене се превърне в рутина, със сигурност скоро ще забележим негативното му влияние върху нашия организъм. В "Радиокафе" ви запознахме..

публикувано на 16.07.18 в 10:17