Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на Самоков приветства решението на властите

Няма да закриват противопожарните служби в Боровец и Пампорово поне до края на зимата

Снимка: БГНЕС

Противопожарните служби в Боровец и Пампорово няма да бъдат закривани поне до края на зимния сезон, стана ясно след срещата на кметовете на Чепеларе и Самоков с премиера Бойко Борисов. В нея участваха министърът на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.

По-рано днес хотелиери, собственици на гори и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово заради решението за закриване на службата в курортния комплекс. Пред Радио София кметът на Самоков Владимир Георгиев припомни позицията на общината против закриването на противопожарната служба в Боровец. След края на срещата той обобщи, че през изминалата седмица са проведени доста срещи в МВР по темата:

"Като цяло виждането ни беше, че въобще не трябва да се затварят тези служби, още повече сега, преди началото на активния сезон... Не се разчита само на чуждестранни туристи, но и на български, не говорим вече само за зимни курорти, а за целогодишни. Това е от значение и за туроператорите, за хотелиерите и бизнеса като цяло. Основание има това, че са в планински райони с много гори и съоръжения. Мисля, че това решение дойде много своевременно и на място.  По принцип не трябва да се говори само за изчакване на зимния сезон, а като цяло да останат противопожарните служби в тези курорти", коментира веднага след срещата Владимир Георгиев.

Той добави, че от срещата е останал с впечатление, че не се обмисля затваряне на противопожарните служби в двата курорта и след края зимния сезон. По думите на Георгиев, предстоят законови промени, които ще позволят в службите да могат да дежурят по двама пожарникари.

Още за резултата от срещата в МС - чуйте интервюто с кмета на Самоков!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Панайотова

И пилотните проекти на "Зелена София" водят до положителен ефект

И днес Радиоприемница продължава да разглежда София от различни гледни точки. Този път искаме да видим до колко столицата ни е чисто, зелено и уютно място за живеене. Гостува ни Елица Панайотова – координатор на „Зелена София“ – проект, започнал по инициатива на кмета на Столичната община през октомври 2016 г., структура към „Асоциация..

обновено на 19.09.18 в 14:46
Темелко Темелков

Темелко Темелков: Фотографията за мен е начин да изразявам позиция

Един от най-популярните български фотографи Темелко Темелков предпочита черно-бялата фотография, защото смята, че тя казва повече и позволява на въображението да работи повече. Има смелостта да се определя като "комерсиален" фотограф, макар тази дума да е много недолюбвана в арт-средите у нас. Още в детството си той открива фотографията, докато..

публикувано на 19.09.18 в 14:32

"Градският" мед и средата, в която живеем

Сдружение „Биоград София“, което стои зад биоградина „Витоша“, работи и по едн друг, също толкова интересен проект - Музей на пчелата.  Музеят е единственият в голям български град и макар да сме говорили и писали за него, струва си отново да се върнем към темата, за да подчертаем значимостта на действията, които общество полага, за да повлияе на..

публикувано на 19.09.18 в 14:28

Един по-различен "Глас в пустиня"

Конкурсът "Рап за България" е създаден с цел да се подпомогнат и популяризират българските изпълнители, които пишат и пеят песни за България. Най-новото предложение от Стефан Данчев - "Глас в пустиня" участва в конкурса и зае второто място. Стефан Данчев е познат от дуото DMS, в който участва и Дули Дулев от групата RDMK.  Какви ги замислят DMS и..

публикувано на 19.09.18 в 13:38
Оливера

Влогърът Оливера: Камерата ми е като гадже

Сериозна популярност сред българските потребители напоследък придоби едно момиче със свой канал в YouTube , в който разказва за ежедневните си преживявания и пътувания по света. Момичето се казва Оливера, а каналът й, очевидно неслучайно, носи името Olive's Branch. Родена е в Париж, живяла е във Великобритания, Белгия, Щатите, но въпреки това тя..

публикувано на 19.09.18 в 11:26