Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на Самоков приветства решението на властите

Няма да закриват противопожарните служби в Боровец и Пампорово поне до края на зимата

БГНЕС

Противопожарните служби в Боровец и Пампорово няма да бъдат закривани поне до края на зимния сезон, стана ясно след срещата на кметовете на Чепеларе и Самоков с премиера Бойко Борисов. В нея участваха министърът на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.

По-рано днес хотелиери, собственици на гори и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово заради решението за закриване на службата в курортния комплекс. Пред Радио София кметът на Самоков Владимир Георгиев припомни позицията на общината против закриването на противопожарната служба в Боровец. След края на срещата той обобщи, че през изминалата седмица са проведени доста срещи в МВР по темата:

"Като цяло виждането ни беше, че въобще не трябва да се затварят тези служби, още повече сега, преди началото на активния сезон... Не се разчита само на чуждестранни туристи, но и на български, не говорим вече само за зимни курорти, а за целогодишни. Това е от значение и за туроператорите, за хотелиерите и бизнеса като цяло. Основание има това, че са в планински райони с много гори и съоръжения. Мисля, че това решение дойде много своевременно и на място.  По принцип не трябва да се говори само за изчакване на зимния сезон, а като цяло да останат противопожарните служби в тези курорти", коментира веднага след срещата Владимир Георгиев.

Той добави, че от срещата е останал с впечатление, че не се обмисля затваряне на противопожарните служби в двата курорта и след края зимния сезон. По думите на Георгиев, предстоят законови промени, които ще позволят в службите да могат да дежурят по двама пожарникари.

Още за резултата от срещата в МС - чуйте интервюто с кмета на Самоков!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пещерните хора са гледали... Майката Природа

В предаването ни „Радиолексикон“ разговаряхме с малчуганите от 7-а детска градина „Детелина“ в столичния квартал "Гоце Делчев" за корените на човека... Казано иначе, кои са били ПЕЩЕРНИТЕ ХОРА преди много години, с какво са се хранели и как са ловували, както и с какво са рисували по стените. Какво още може да се каже за тях: те спят на..

публикувано на 21.11.17 в 17:42
Кафяв качулат капуцин

Приматите в Столичния зоопарк ще имат нови клетки

Приматите в столичния зоопарк ще бъдат настанени в по-широки и обновени клетки. Това каза за Радио София Катерина Зарева - завеждащ сектор Екологичен-научно образователен център към Зоологическата градина в столицата. Клетките ще бъдат разширени с много дървета и естествени елементи. По време на проектирането сме се консултирали с водещи..

публикувано на 21.11.17 в 17:35

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Емоция и болка за несъстоялото се обединение на българското национално семейство

"Малкият човек в Голямата война" - така е озаглавена изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита тази вечер в 17.30 ч. Датата на откриването - 21 ноември - Денят на християнското семейство, не е избрана случайно, защото чрез експозицията музеят представя разказ за несъстоялото се обединение на българското..

публикувано на 21.11.17 в 16:20

Мъжете със СПИН са 4 пъти повече от жените

40 милиона души в света носят вируса на ХИВ, само през 2016 година инфектираните са 2 милиона души, сочат данните на ООН за разпространение на СПИН. У нас заразените са между 3000 и 3500 души, а регистрираните болни, по данни от 2016-а, са близо 2700. Останалите не знаят, че са носители на вируса. Данните бяха оповестени от проф. Христо Тасков от..

публикувано на 21.11.17 в 15:45