Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на Самоков приветства решението на властите

Няма да закриват противопожарните служби в Боровец и Пампорово поне до края на зимата

БГНЕС

Противопожарните служби в Боровец и Пампорово няма да бъдат закривани поне до края на зимния сезон, стана ясно след срещата на кметовете на Чепеларе и Самоков с премиера Бойко Борисов. В нея участваха министърът на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.

По-рано днес хотелиери, собственици на гори и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово заради решението за закриване на службата в курортния комплекс. Пред Радио София кметът на Самоков Владимир Георгиев припомни позицията на общината против закриването на противопожарната служба в Боровец. След края на срещата той обобщи, че през изминалата седмица са проведени доста срещи в МВР по темата:

"Като цяло виждането ни беше, че въобще не трябва да се затварят тези служби, още повече сега, преди началото на активния сезон... Не се разчита само на чуждестранни туристи, но и на български, не говорим вече само за зимни курорти, а за целогодишни. Това е от значение и за туроператорите, за хотелиерите и бизнеса като цяло. Основание има това, че са в планински райони с много гори и съоръжения. Мисля, че това решение дойде много своевременно и на място.  По принцип не трябва да се говори само за изчакване на зимния сезон, а като цяло да останат противопожарните служби в тези курорти", коментира веднага след срещата Владимир Георгиев.

Той добави, че от срещата е останал с впечатление, че не се обмисля затваряне на противопожарните служби в двата курорта и след края зимния сезон. По думите на Георгиев, предстоят законови промени, които ще позволят в службите да могат да дежурят по двама пожарникари.

Още за резултата от срещата в МС - чуйте интервюто с кмета на Самоков!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделното ни "Радиокафе" гостува в Огняново

Тази неделя предаването „Радиокафе“ гостува на село Огняново. Бъдете с нас от 9 до 12 часа на 25 февруари, ще ви разкажем за традициите и обичаите в община Гърмен и в китното югозападно селище, известно със своите минерални и лековити извори.  Наши гости ще бъдат кметовете на Огняново и на Гърмен Димитрия Гюрова и Минка Капитанова. С тях ще говорим..

публикувано на 24.02.18 в 15:13

Мълчанието - признак за страдание, средство за манипулация или просто интровертност

Много често в една семейна двойка единият от партньорите може да прояви мълчаливост. На какво се дължи и как да се справяме с нея, за да избегнем негативния ефект върху връзката ни? В "Контрасти" тази седмица обсъждахме тези въпроси с терапевта Стоян Георгиев . За да не изпадаме в заблуди относно мълчаливостта на партньора ни, обсъдихме и..

публикувано на 24.02.18 в 11:05
Богомил Спиров

Богомил Спиров: Актьорът трябва да играе всичко

Много харесвам това заглавие, защото за да се изпълни добре "Царицата на чардаша", певците трябва да имат гласове за опера. Да могат да изпълняват и Вердиева, и Пучиниева музика, заявява Ина Петрова (солист на Софийската опера), която е гост-солист в Музикалния театър за премиерата на "Царицата на чардаша" от Имре Калман - първата премиера за..

публикувано на 24.02.18 в 10:35
Средновековната църква „Св. Димитър“ в село Паталеница

Село Паталеница и неговата "Спасена църква"

В Турагент решихме да ви заведем до с. Паталеница, което се намира на около 115 км. от София и на 15 км. от Пазарджик. Най-голямата забележителност в селото е църквата „Св. Димитър“, която пази забележителна история. Храмът е наричан още „Спасената църква“. Постройката съществува от времето на Второто българско царство. Според преданията, преди..

публикувано на 24.02.18 в 10:00

Прея представя на живо "Убиец на време"

Тази вечер, 23 февруари, на сцената на столичен клуб артистичната Прея ще представи за първи път на живо своята най-нова песен „Убиец на време". С парчето гласовитата изпълнителка покори радио и телевизионния ефир в края на миналата година. Освен новите парчета, певицата и нейната банда ще изпълнят и любимите на феновете тракове „Всички наши..

публикувано на 23.02.18 в 19:00