Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на Самоков приветства решението на властите

Няма да закриват противопожарните служби в Боровец и Пампорово поне до края на зимата

Снимка: БГНЕС

Противопожарните служби в Боровец и Пампорово няма да бъдат закривани поне до края на зимния сезон, стана ясно след срещата на кметовете на Чепеларе и Самоков с премиера Бойко Борисов. В нея участваха министърът на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.

По-рано днес хотелиери, собственици на гори и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово заради решението за закриване на службата в курортния комплекс. Пред Радио София кметът на Самоков Владимир Георгиев припомни позицията на общината против закриването на противопожарната служба в Боровец. След края на срещата той обобщи, че през изминалата седмица са проведени доста срещи в МВР по темата:

"Като цяло виждането ни беше, че въобще не трябва да се затварят тези служби, още повече сега, преди началото на активния сезон... Не се разчита само на чуждестранни туристи, но и на български, не говорим вече само за зимни курорти, а за целогодишни. Това е от значение и за туроператорите, за хотелиерите и бизнеса като цяло. Основание има това, че са в планински райони с много гори и съоръжения. Мисля, че това решение дойде много своевременно и на място.  По принцип не трябва да се говори само за изчакване на зимния сезон, а като цяло да останат противопожарните служби в тези курорти", коментира веднага след срещата Владимир Георгиев.

Той добави, че от срещата е останал с впечатление, че не се обмисля затваряне на противопожарните служби в двата курорта и след края зимния сезон. По думите на Георгиев, предстоят законови промени, които ще позволят в службите да могат да дежурят по двама пожарникари.

Още за резултата от срещата в МС - чуйте интервюто с кмета на Самоков!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. Само в деня на откриването тя ще бъде презентирана от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките. ИСТОРИИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ХРИСТО..

публикувано на 12.12.18 в 09:34

Детска вокална група “Мики Маус” с нова песен за Коледа

Преди 6 години певицата Вяра Панталеева и нейната Детска вокална група “Мики Маус” дадоха началото на една красива традиция - всеки декември да създават нова, красива коледна песен. Към тях в различните години са се присъединявали някои от най-талантливите и обичани български изпълнители като Весела Бонева, Орлин Павлов, Васил Петров и Яна Чакалска...

публикувано на 11.12.18 в 19:21

Коледен благотворителен концерт, посветен на българските деца - таланти

Една коледна музикална приказка очаква гостите на Националното музикално училище "Любомир Пипков", в София днес от 18.00 часа. Посетителите могат да се насладят на уникалния талант на невероятните участници певци, музикални изпълнители, артисти, инструменталисти и художници, подпомогнати от Асоциация за подкрепа на децата. На място ще бъде показана и..

публикувано на 11.12.18 в 19:02

87% работодатели не са работили с бежанци

Върховният Комисариат за бежанците към ООН представи в София план за действие във връзка с ангажирането на работодателите при наемането на бежанци на работа. В едната част от дискусията беше представено и изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар. В анкетата са..

публикувано на 11.12.18 в 17:35