Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

Акцент е рисковете при жените и връзката със сърдечно-съдовите заболявания
| обновено на 14.11.17 в 14:32
Снимка: Ани Петрова, БНР
По решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, днес за поредна година се отбелязва Световният ден за борба с диабета - в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Водещи български ендокринолози днес отново поставиха темата за скрининг и ранна диагностика на предиабет и диабет. Само за първите 15 години от новото столетие заболелите от диабет в света са се увеличили от 151 до 415 млн. души. В България болните са около 9 на сто, като недиагностицираните случаи са от 30 до 50% от заболелите.

Тази година мотото на Световния ден е „Жени и диабет“. Специалистите поставиха и началото на кампания, която заостря вниманието ни върху връзката между диабета и сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Статистиката показва, че при жените с диабет тип 2 ССЗ се срещат 10 пъти по-често, в сравнение с мъжете. Международната диабетна федерация препоръчва при лицата с диабет здравословна диета, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене, както и скринингова програма.

Проф. Цветалина Танкова - секретар на на Българското дружество по ендокринология, посочи няколко важни особености при бременните жени и риска от диабет.
Чуйте.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

СнимкаСамият ден - 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.
Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две 25-сантиметрови миоми от бременна жена извадиха в „Майчин дом“

Сложна и високорискова операция на бременна в третия месец жена беше направена от екип на АГ болница “Майчин дом”. Такава операция се среща много рядко и е много сложна, защото се извършва по време на бременността, без плодът да бъде засегнат. Началникът на отделение “Високорискова бременност със сектор инфекции и бременност” доц...

публикувано на 19.01.18 в 17:31

Изолираха щама "Виктория" в проби от Сливен

Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б - "Виктория". От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение. 84% са група Б, което е изненадващо - по-голяма част са щам "Ямагата". 12..

публикувано на 19.01.18 в 11:47

Близо 7500 участници ще дефилират на „Сурва” 2018

27-ят Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2018 ще се проведе на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник. Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания досега със 7477 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина. Празникът, който е в основата..

публикувано на 19.01.18 в 09:07

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Обявено е високо ниво на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в страната. След Перник в грипна епидемия от четвъртък е вече и област Пазарджик, предупреждава ТРУД . Всеки момент такава ще бъде обявена в Пловдив и София-град; на прага са още Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Разград и Силистра. В Пазарджик от 19 до 23 януари включително..

публикувано на 19.01.18 в 08:40

Очаква ни слънчев петък

Днес времето ще е слънчево. След обяд от запад ще започне увеличение на облачността, предимно средна и висока. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен. Ще се затопли и максималните температури ще са между 7° и 12°, за София около 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия..

публикувано на 19.01.18 в 08:25