Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

Акцент е рисковете при жените и връзката със сърдечно-съдовите заболявания
| обновено на 14.11.17 в 14:32
Снимка: Ани Петрова, БНР
По решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, днес за поредна година се отбелязва Световният ден за борба с диабета - в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Водещи български ендокринолози днес отново поставиха темата за скрининг и ранна диагностика на предиабет и диабет. Само за първите 15 години от новото столетие заболелите от диабет в света са се увеличили от 151 до 415 млн. души. В България болните са около 9 на сто, като недиагностицираните случаи са от 30 до 50% от заболелите.

Тази година мотото на Световния ден е „Жени и диабет“. Специалистите поставиха и началото на кампания, която заостря вниманието ни върху връзката между диабета и сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Статистиката показва, че при жените с диабет тип 2 ССЗ се срещат 10 пъти по-често, в сравнение с мъжете. Международната диабетна федерация препоръчва при лицата с диабет здравословна диета, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене, както и скринингова програма.

Проф. Цветалина Танкова - секретар на на Българското дружество по ендокринология, посочи няколко важни особености при бременните жени и риска от диабет.
Чуйте.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

СнимкаСамият ден - 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.
Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгени Крусев: Не обмислям оставка

Към момента не обмислям да подавам оставка, заяви заместник-кметът на София Евгени Крусев по време на проверката на ремонта на бул. „Константин Величков“. Исканията за оставката му бяха породени от разкрития за промяна на виброизолационната подложка, използвана при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Нито едно решение не е взето еднолично от мен,..

публикувано на 17.10.18 в 15:58

БСП в общинския съвет иска оставката на столичния кмет

Поредният скандал, свързан с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", е доказателство, че отговорността за всички проблеми по него, както и по извършените досега ремонти на ремонтите в София, я носи изцяло Столична община, заявиха днес  общинските съветници от групата на БСП, като поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова...

публикувано на 17.10.18 в 14:53

Държавата предприема информационна кампания за донорството

Държавата предприема информационна кампания за донорството. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев със семейството на 21-годишния Адриан Петков, който докато чакаше за белодробна трансплантация, почина, съобщава БГНЕС. Пред медиите братът на Адриан - Алберт заяви, че разговорът е бил изключително полезен...

публикувано на 17.10.18 в 11:38

Части от "Младост" без топла вода след авария

Поради авария временно е прекъснато подаването на топла вода в кв. "Младост" 3 и кв. "Младост" 4 в участъка между улиците ул. "Свето Преображение", ул. "Филип Аврамов", ул. "Владимир Серафимов", ул. "Жечо Гюмюшев", ул. "акад. Румен Цанев" и ул. "д-р Атанас Москов". От "Топлофикация - София" ЕАД увериха, че незабавно е създадена необходимата..

публикувано на 17.10.18 в 10:58

НАП иска да назначи 57 нови инспектори

Вакантни позиции за близо 60 инспектори по приходите в отдел „Проверки“, дирекция „Контрол“ и отдел „Ревизии и проверки“, дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители“ обявява ТД на НАП София. Кандидатите е необходимо да имат завършено висше образование, степен бакалавър, като предимство носи обучението с..

публикувано на 17.10.18 в 10:49