Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

Акцент е рисковете при жените и връзката със сърдечно-съдовите заболявания
| обновено на 14.11.17 в 14:32
Снимка: Ани Петрова, БНР
По решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, днес за поредна година се отбелязва Световният ден за борба с диабета - в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Водещи български ендокринолози днес отново поставиха темата за скрининг и ранна диагностика на предиабет и диабет. Само за първите 15 години от новото столетие заболелите от диабет в света са се увеличили от 151 до 415 млн. души. В България болните са около 9 на сто, като недиагностицираните случаи са от 30 до 50% от заболелите.

Тази година мотото на Световния ден е „Жени и диабет“. Специалистите поставиха и началото на кампания, която заостря вниманието ни върху връзката между диабета и сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Статистиката показва, че при жените с диабет тип 2 ССЗ се срещат 10 пъти по-често, в сравнение с мъжете. Международната диабетна федерация препоръчва при лицата с диабет здравословна диета, повишена двигателна активност, отказ от тютюнопушене, както и скринингова програма.

Проф. Цветалина Танкова - секретар на на Българското дружество по ендокринология, посочи няколко важни особености при бременните жени и риска от диабет.
Чуйте.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на ООН с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

СнимкаСамият ден - 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.
Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода на места в "Бъкстон", "Стрелбище", "Враждебна" и с. "Лозен"

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. "Съединение", в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на живеещите в района на с. Долни Лозен. Поради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул...

публикувано на 16.07.18 в 09:27

Кюстендил обсъжда развитието на туризма

Община Кюстендил организира обществено обсъждане за развитие на туристическите атракции, съобщиха от общинската администрация. Насрочени са две обществени обсъждания, които ще се състоят на 19 юли от 14.00 часа и на 20 юли от 10.00 часа, в залата на т.нар. Възрожденско училище. Срещите са по повод кандидатстване по процедура на директно..

публикувано на 16.07.18 в 09:25

Европейски психиатри пристигат у нас

Проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация, д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на ЕПА, както и проф. Волфганг Гебел и д-р Хелен Киласпие от ЕПА ще бъде на посещение в България от днес до 21 юли. Целта на визитата е да бъде изготвена оценка на системата на..

публикувано на 16.07.18 в 09:19

Здраве и стил на живот - избрано от печата

3 проекта за 240 млн. лв. подготвя просветното министерство по оперативна програма "Наука и образование", информира СЕГА . Единият ще е наследник на мегапроекта "Твоят час" с бюджет от 105 млн. лв., който приключва в края на тази година. Вместо най-различни извънкласни дейности по интереси обаче по новия проект ще се финансират само..

публикувано на 16.07.18 в 08:40

Юлско време

Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над североизточните райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса, в София - 27-28 градуса. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца...

публикувано на 16.07.18 в 08:25