Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Граница" на Елена Йончева - притеснителни факти и много въпроси

В НДК бе представен филмът "Граница" на депутата от "БСП-лява България" Елена Йончева. Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите, показани във филма. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата, трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди евро, за да преведат мигранти през страната ни, термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите.

Целта на граничната ограда е да бъдат забавени нелегалните мигранти и да се сигнализират съответните органи, които да ги спрат. За съжалението, съоръжението от българската страна обаче не може да бъде наречено ефективно, смята Елена Йончева:

СнимкаАз от шест месеца съм по оградата и в началото проучвах маршрутите. Това, което не показах във филма, и съжалявам, е че има флагчета и пътеки по поляните, откъдето минават мигрантите. Те минават в района от Капитан Андреево до Лесово, и то близо до пътни артерии, защото там им е по-удобно, там ги посрещат с коли. Те се знаят основните места.

На прожекцията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнеля Нинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35