Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Граница" на Елена Йончева - притеснителни факти и много въпроси

В НДК бе представен филмът "Граница" на депутата от "БСП-лява България" Елена Йончева. Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите, показани във филма. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата, трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди евро, за да преведат мигранти през страната ни, термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите.

Целта на граничната ограда е да бъдат забавени нелегалните мигранти и да се сигнализират съответните органи, които да ги спрат. За съжалението, съоръжението от българската страна обаче не може да бъде наречено ефективно, смята Елена Йончева:

СнимкаАз от шест месеца съм по оградата и в началото проучвах маршрутите. Това, което не показах във филма, и съжалявам, е че има флагчета и пътеки по поляните, откъдето минават мигрантите. Те минават в района от Капитан Андреево до Лесово, и то близо до пътни артерии, защото там им е по-удобно, там ги посрещат с коли. Те се знаят основните места.

На прожекцията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнеля Нинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13