Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Граница" на Елена Йончева - притеснителни факти и много въпроси

В НДК бе представен филмът "Граница" на депутата от "БСП-лява България" Елена Йончева. Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите, показани във филма. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата, трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди евро, за да преведат мигранти през страната ни, термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите.

Целта на граничната ограда е да бъдат забавени нелегалните мигранти и да се сигнализират съответните органи, които да ги спрат. За съжалението, съоръжението от българската страна обаче не може да бъде наречено ефективно, смята Елена Йончева:

СнимкаАз от шест месеца съм по оградата и в началото проучвах маршрутите. Това, което не показах във филма, и съжалявам, е че има флагчета и пътеки по поляните, откъдето минават мигрантите. Те минават в района от Капитан Андреево до Лесово, и то близо до пътни артерии, защото там им е по-удобно, там ги посрещат с коли. Те се знаят основните места.

На прожекцията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнеля Нинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В сърцето на Стара планина - Детска природна академия "Узана"

Предлагаме ви да отскочим до Габрово, за да се запознаем с Детската природна академия "Узана". Тя е създадена по проект от Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Габрово. Намира се в сърцето на България и Стара планина, в местността Узана, на 22 км от Габрово. Тя дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата..

публикувано на 21.01.18 в 10:05
Мартин Георгиев

Мартин Георгиев: Българските оркестри са запазили "цвета" в звученето си

Има нещо особено в звука на българските оркестри, казва диригентът Мартин Георгиев и допълва: "Днес въпреки че в световен мащаб оркестрите започват да звучат все по-сходно, тук има неща запазени в нюансите, в цветовете на оркестровия звук. Особено за определени композитори това са някои цветове, които понякога на друго място ми липсват и ги постигам с..

публикувано на 21.01.18 в 10:05

Проф. Валентин Старчев: Монументалните паметници не разказват събитието. Те търсят символите

"Райко Алексиев" е една от най-хубавите галерии в София като пространство и осветление , казва скулпторът Валентин Старчев, който преди дни откри в нея самостоятелна изложба, представяйки произведения, създадени през последните няколко месеца. Скулпторът обяснява, че творбите са монументални, защото пространството го позволява, а и защото са..

публикувано на 20.01.18 в 14:05

Доц. Ивайло Кожухаров: Кардиодефибрилаторът спасява живот при тежка аритмия

Кардиолози настояха тази седмица здравната каса да поема изцяло заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология алармираха, че  страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Заплашените пациенти са в..

публикувано на 20.01.18 в 13:15

Проявяват ли творчество партньорите в семейните отношения

Що е то творчество в семейните отношения, може ли то въобще да съществува на територията на семейството и как се съвместява със семейните задължения? Отговорът на този въпрос дава психотерапевтът Божидар Цендов в продължението на разговора ни с него от миналата седмица. Основно творчеството в семейството се проявява в грижата и отношението, както и в..

публикувано на 20.01.18 в 11:10