Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Граница" на Елена Йончева - притеснителни факти и много въпроси

В НДК бе представен филмът "Граница" на депутата от "БСП-лява България" Елена Йончева. Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите, показани във филма. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата, трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди евро, за да преведат мигранти през страната ни, термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите.

Целта на граничната ограда е да бъдат забавени нелегалните мигранти и да се сигнализират съответните органи, които да ги спрат. За съжалението, съоръжението от българската страна обаче не може да бъде наречено ефективно, смята Елена Йончева:

СнимкаАз от шест месеца съм по оградата и в началото проучвах маршрутите. Това, което не показах във филма, и съжалявам, е че има флагчета и пътеки по поляните, откъдето минават мигрантите. Те минават в района от Капитан Андреево до Лесово, и то близо до пътни артерии, защото там им е по-удобно, там ги посрещат с коли. Те се знаят основните места.

На прожекцията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнеля Нинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Тодес" представя ... "Шантав сън"

Динамичен сценарий, пътешествие в различни епохи и географски ширини. Това обещават организаторите за поредното гостуване на емблематичния балет "Тодес" в България. На 29 ноември в зала 1 на НДК балетът ще представи пред българската публика запомняща се програма, посветена на 30-годишния му юбилей. Тя е озаглавена "Шантав сън" и по..

публикувано на 19.11.17 в 12:00

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30