Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Граница" на Елена Йончева - притеснителни факти и много въпроси

В НДК бе представен филмът "Граница" на депутата от "БСП-лява България" Елена Йончева. Как се преодолява само със стълба оградата с Турция и колко печелят трафикантите от прекарването на мигранти през границата, са част от фактите, показани във филма. Човек необезпокоявано минава под подкопаните от дъждовете основи на оградата, трафиканти взимат между 7 и 15 хиляди евро, за да преведат мигранти през страната ни, термовизионните сензори и камери се оказват слепи за нарушителите.

Целта на граничната ограда е да бъдат забавени нелегалните мигранти и да се сигнализират съответните органи, които да ги спрат. За съжалението, съоръжението от българската страна обаче не може да бъде наречено ефективно, смята Елена Йончева:

СнимкаАз от шест месеца съм по оградата и в началото проучвах маршрутите. Това, което не показах във филма, и съжалявам, е че има флагчета и пътеки по поляните, откъдето минават мигрантите. Те минават в района от Капитан Андреево до Лесово, и то близо до пътни артерии, защото там им е по-удобно, там ги посрещат с коли. Те се знаят основните места.

На прожекцията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнеля Нинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов превод на "Една любов на Суан" и първо издание на "Машенка"

Новият трети превод на "Една любов на Суан" от Марсел Пруст е едно от последните събития на книжния пазар у нас, а експертът Александра Александрова го представи в минутите за книги в предаването "Радиокафе". Това е книга, която трудно може да бъде резюмирана сюжетно, интересното обаче е, че точно този превод на Росица Ташева успява да предаде..

публикувано на 26.04.18 в 12:23

Народно читалище “Николай Хайтов” организира руска музикално-поетична вечер

Руска музикално-поетична вечер ще се проведе от 18.00 часа в Народно читалище “Николай Хайтов”. Тази идея за направата на руската вечер се роди спонтанно в салона на нашето читалище , разказа председателят на читалището проф. Искра Арсенова . Направихме едно съвместно мероприятие с друго читалище “Добри Чинтулов”, което е в рамките на нашия район...

публикувано на 26.04.18 в 12:10

Кампанията „Рано ми е“ с фокус върху онлайн насилието

Млади момичета и момчета от 12 населени места в България се включват във второто издание на националната кампания „Рано ми е“, организирана от Български фонд за жените. Поводът е Международният ден на момичетата, който отбелязваме днес. Предстоят разнообразни събития в 12 населени места из цялата страна. Те целят да привлекат вниманието на децата и..

публикувано на 26.04.18 в 09:58

Диабетът е сред основните фактори за остеопороза

Половината от жените над 50-годишна възраст у нас ще имат фрактура заради остеопороза, алармира проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на среща с журналисти по проекта "Часът на диабета", реализиран с подкрепата на Посолството на Великобритания в България. Именно диабетът е сред основните фактори за..

публикувано на 26.04.18 в 09:50

"Зелена линия София" - амбициозен екопроект за пешеходен и велотрафик

Архитектът Светослав Александров представи в предаването "Трафик София" проекта "Зелена линия София", разработен от него и арх. Християна Василева. Основната идея на проекта е замяна на една съществуваща и отдавна изоставена жп линия около София в пешеходна и велоалея. “Зелена линия София” представлява един отделен от трафика, озеленен парк върху..

публикувано на 25.04.18 в 17:56