Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова наредба в Своге забранява алкохола в парковете и тълпите на обществени места

Снимка: svoge.bg
Забрана за пиене на алкохол в парковете, за струпване на много хора на обществени места, както и строги санкции за неправилно паркиране, изхвърляне на фасове и чашки, или непристойни изрази и жестове на обществени места - това предвижда нова Наредба за обществения ред на територията на община Своге. Предвиждат се и забрана за влизане в дворове на училища и детски градини в тъмните часове на денонощието.

Наредбата за обществения ред на територията на община Своге не е променяна от 1998 година, обясни пред Радио София зам.-кметът Георги Петков. По думите му, с новият документ се отговаря на очакванията на жителите на града.

Наредбата предвижда по-високи глоби за различни нарушения - от 100 до 200 лева при струпване на шумни компании в паркове и площади, както и за използване на непристойни изрази или жестове на обществено място. За неправилно паркиране санкцията може да достигне до 100 лева, при повторно нарушение.

Глобата за изхвърляне на улицата на фас, хартийка или чашка - ще достига до 50 лева, а ако това стане от автомобил - до 500. След 21.00 часа ще бъде забранено влизането в дворовете на училища, детски градини и социални домове. След намерението на Столичната община за забрана на пиене на алкохол в парковете, Община Своге също смята да забрани тази възможност.  

Зам.-кметът Георги Петков каза, че очаква новата наредба да бъде разгледана от общинските съветници през месец декември. Община Своге смята да се въведе синя зона в центъра на града. Подробностите ще чуете в предаването "Трафик София" след 17 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците. Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство. Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 09:00

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44