Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова наредба в Своге забранява алкохола в парковете и тълпите на обществени места

Снимка: svoge.bg
Забрана за пиене на алкохол в парковете, за струпване на много хора на обществени места, както и строги санкции за неправилно паркиране, изхвърляне на фасове и чашки, или непристойни изрази и жестове на обществени места - това предвижда нова Наредба за обществения ред на територията на община Своге. Предвиждат се и забрана за влизане в дворове на училища и детски градини в тъмните часове на денонощието.

Наредбата за обществения ред на територията на община Своге не е променяна от 1998 година, обясни пред Радио София зам.-кметът Георги Петков. По думите му, с новият документ се отговаря на очакванията на жителите на града.

Наредбата предвижда по-високи глоби за различни нарушения - от 100 до 200 лева при струпване на шумни компании в паркове и площади, както и за използване на непристойни изрази или жестове на обществено място. За неправилно паркиране санкцията може да достигне до 100 лева, при повторно нарушение.

Глобата за изхвърляне на улицата на фас, хартийка или чашка - ще достига до 50 лева, а ако това стане от автомобил - до 500. След 21.00 часа ще бъде забранено влизането в дворовете на училища, детски градини и социални домове. След намерението на Столичната община за забрана на пиене на алкохол в парковете, Община Своге също смята да забрани тази възможност.  

Зам.-кметът Георги Петков каза, че очаква новата наредба да бъде разгледана от общинските съветници през месец декември. Община Своге смята да се въведе синя зона в центъра на града. Подробностите ще чуете в предаването "Трафик София" след 17 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35