Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова наредба в Своге забранява алкохола в парковете и тълпите на обществени места

Снимка: svoge.bg
Забрана за пиене на алкохол в парковете, за струпване на много хора на обществени места, както и строги санкции за неправилно паркиране, изхвърляне на фасове и чашки, или непристойни изрази и жестове на обществени места - това предвижда нова Наредба за обществения ред на територията на община Своге. Предвиждат се и забрана за влизане в дворове на училища и детски градини в тъмните часове на денонощието.

Наредбата за обществения ред на територията на община Своге не е променяна от 1998 година, обясни пред Радио София зам.-кметът Георги Петков. По думите му, с новият документ се отговаря на очакванията на жителите на града.

Наредбата предвижда по-високи глоби за различни нарушения - от 100 до 200 лева при струпване на шумни компании в паркове и площади, както и за използване на непристойни изрази или жестове на обществено място. За неправилно паркиране санкцията може да достигне до 100 лева, при повторно нарушение.

Глобата за изхвърляне на улицата на фас, хартийка или чашка - ще достига до 50 лева, а ако това стане от автомобил - до 500. След 21.00 часа ще бъде забранено влизането в дворовете на училища, детски градини и социални домове. След намерението на Столичната община за забрана на пиене на алкохол в парковете, Община Своге също смята да забрани тази възможност.  

Зам.-кметът Георги Петков каза, че очаква новата наредба да бъде разгледана от общинските съветници през месец декември. Община Своге смята да се въведе синя зона в центъра на града. Подробностите ще чуете в предаването "Трафик София" след 17 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Валентин Старчев: Монументалните паметници не разказват събитието. Те търсят символите

"Райко Алексиев" е една от най-хубавите галерии в София като пространство и осветление , казва скулпторът Валентин Старчев, който преди дни откри в нея самостоятелна изложба, представяйки произведения, създадени през последните няколко месеца. Скулпторът обяснява, че творбите са монументални, защото пространството го позволява, а и защото са..

публикувано на 20.01.18 в 14:05

Доц. Ивайло Кожухаров: Кардиодефибрилаторът спасява живот при тежка аритмия

Кардиолози настояха тази седмица здравната каса да поема изцяло заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология алармираха, че  страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Заплашените пациенти са в..

публикувано на 20.01.18 в 13:15

Проявяват ли творчество партньорите в семейните отношения

Що е то творчество в семейните отношения, може ли то въобще да съществува на територията на семейството и как се съвместява със семейните задължения? Отговорът на този въпрос дава психотерапевтът Божидар Цендов в продължението на разговора ни с него от миналата седмица. Основно творчеството в семейството се проявява в грижата и отношението, както и в..

публикувано на 20.01.18 в 11:10
сняг, стъпки в снега, следи

Със снегоходки от Седемте рилски езера до хижа "Иван Вазов"

Предлагам ви един планински преход със снегоходки от Седемте рилски езера до хижа "Иван Вазов". Началната точка е х. "Пионерска", която се намира на долната станция на лифта до х. "Рилски езера". Ползваме лифта до х. "Рилски езера", след което тръгваме със снегоходките през циркуса на Седемте рилски езера. Минаваме през целия циркус, изкачваме връх..

публикувано на 20.01.18 в 10:05

ЦГМ: 13 автобусни линии стигат до цялата полоса на парк "Витоша"

До цялата полоса на Природен парк "Витоша" стигат 13 автобусни линии и две трамвайни линии. Има две автобусни линии, които се движат на самата територия на парка - по една до хижа "Алеко" и Златните мостове. От миналата година и за тази година е планирана допълнителна автобусна линия 163 за празничните дни през летния период от 1 април до 17 септември,..

публикувано на 19.01.18 в 18:53