Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владеенето на китайски език е чудесна основа за реализация навсякъде по света

Снимка: https://confuciusinstitute.bg/
Владеенето на английски език отдавна вече не е предимство, а необходимост. Все повече работодатели изискват и втори чужд език, а големите възможности в тази посока открива ползването на по-редки езици. Изучаването на езици като китайски, японски, корейски и арабски изисква сериозна мотивация, но открива и много възможности за реализация. Бързият икономически растеж и технологичните иновации на Китай карат все повече хора да се замислят за изучаването на китайски език. Цифрите са категорични – китайската икономика се разраства с 6,9 % годишно, а все повече китайски фирми имат свое представителство на българския пазар. От бизнеса обаче отчитат дефицит на кадри, които да владеят китайски език. Около 1000 са учениците, които изучават езика, който до скоро се смяташе за труден и неприложим у нас, но инвеститорският бум от азиатски фирми промени отношението към него.

За да разберем за колко време се научава китайски език и какви възможности предлага за реализация, поканихме в „Радиоприемница” Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна.

Институт „Конфуций“ - София е част от Софийския университет, създаден е през 2006 година и е един от първите в Европа и първият на Балканския полуостров. Целта на създаването на Институт „Конфуций“ в света, те вече са над 500, е разпространението на китайския език и култура. Това се постига по два начина: чрез изучаване на китайски език, чрез курсовете, които организираме в Института, както и в центрове в цялата страна, разположени в средни училища и висши учебни заведения, където ние изпращаме китайски преподаватели, каза Аксиния Колева.

Вторият вектор е културната дейност, която се опитваме да разширяваме, като излизаме дори извън сферите на нашия институт. Правим открити лекции в различни учреждения, които са далече от културните и образователни институции. Основното, към което ние се стремим, е да създаваме все повече хора, които да владеят китайски език, а най-добрата мотивация за това е, че завършващите китайска филология в СУ без изключение намират своята реализация у нас и по света.

Владеенето на китайски и западен език се оказва чудесна основа за по-нататъшния растеж на даден специалист.

А за новата инициатива на китайското правителство – „Един пояс, един път“, която открива възможност на студентите да се реализират там, където биха желали – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44