Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владеенето на китайски език е чудесна основа за реализация навсякъде по света

Снимка: https://confuciusinstitute.bg/
Владеенето на английски език отдавна вече не е предимство, а необходимост. Все повече работодатели изискват и втори чужд език, а големите възможности в тази посока открива ползването на по-редки езици. Изучаването на езици като китайски, японски, корейски и арабски изисква сериозна мотивация, но открива и много възможности за реализация. Бързият икономически растеж и технологичните иновации на Китай карат все повече хора да се замислят за изучаването на китайски език. Цифрите са категорични – китайската икономика се разраства с 6,9 % годишно, а все повече китайски фирми имат свое представителство на българския пазар. От бизнеса обаче отчитат дефицит на кадри, които да владеят китайски език. Около 1000 са учениците, които изучават езика, който до скоро се смяташе за труден и неприложим у нас, но инвеститорският бум от азиатски фирми промени отношението към него.

За да разберем за колко време се научава китайски език и какви възможности предлага за реализация, поканихме в „Радиоприемница” Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна.

Институт „Конфуций“ - София е част от Софийския университет, създаден е през 2006 година и е един от първите в Европа и първият на Балканския полуостров. Целта на създаването на Институт „Конфуций“ в света, те вече са над 500, е разпространението на китайския език и култура. Това се постига по два начина: чрез изучаване на китайски език, чрез курсовете, които организираме в Института, както и в центрове в цялата страна, разположени в средни училища и висши учебни заведения, където ние изпращаме китайски преподаватели, каза Аксиния Колева.

Вторият вектор е културната дейност, която се опитваме да разширяваме, като излизаме дори извън сферите на нашия институт. Правим открити лекции в различни учреждения, които са далече от културните и образователни институции. Основното, към което ние се стремим, е да създаваме все повече хора, които да владеят китайски език, а най-добрата мотивация за това е, че завършващите китайска филология в СУ без изключение намират своята реализация у нас и по света.

Владеенето на китайски и западен език се оказва чудесна основа за по-нататъшния растеж на даден специалист.

А за новата инициатива на китайското правителство – „Един пояс, един път“, която открива възможност на студентите да се реализират там, където биха желали – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36