Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владеенето на китайски език е чудесна основа за реализация навсякъде по света

Снимка: https://confuciusinstitute.bg/
Владеенето на английски език отдавна вече не е предимство, а необходимост. Все повече работодатели изискват и втори чужд език, а големите възможности в тази посока открива ползването на по-редки езици. Изучаването на езици като китайски, японски, корейски и арабски изисква сериозна мотивация, но открива и много възможности за реализация. Бързият икономически растеж и технологичните иновации на Китай карат все повече хора да се замислят за изучаването на китайски език. Цифрите са категорични – китайската икономика се разраства с 6,9 % годишно, а все повече китайски фирми имат свое представителство на българския пазар. От бизнеса обаче отчитат дефицит на кадри, които да владеят китайски език. Около 1000 са учениците, които изучават езика, който до скоро се смяташе за труден и неприложим у нас, но инвеститорският бум от азиатски фирми промени отношението към него.

За да разберем за колко време се научава китайски език и какви възможности предлага за реализация, поканихме в „Радиоприемница” Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна.

Институт „Конфуций“ - София е част от Софийския университет, създаден е през 2006 година и е един от първите в Европа и първият на Балканския полуостров. Целта на създаването на Институт „Конфуций“ в света, те вече са над 500, е разпространението на китайския език и култура. Това се постига по два начина: чрез изучаване на китайски език, чрез курсовете, които организираме в Института, както и в центрове в цялата страна, разположени в средни училища и висши учебни заведения, където ние изпращаме китайски преподаватели, каза Аксиния Колева.

Вторият вектор е културната дейност, която се опитваме да разширяваме, като излизаме дори извън сферите на нашия институт. Правим открити лекции в различни учреждения, които са далече от културните и образователни институции. Основното, към което ние се стремим, е да създаваме все повече хора, които да владеят китайски език, а най-добрата мотивация за това е, че завършващите китайска филология в СУ без изключение намират своята реализация у нас и по света.

Владеенето на китайски и западен език се оказва чудесна основа за по-нататъшния растеж на даден специалист.

А за новата инициатива на китайското правителство – „Един пояс, един път“, която открива възможност на студентите да се реализират там, където биха желали – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Спасените бойни знамена на Българската армия"

Днес от 17:00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия". Тя е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.  Благодарение на изложбата за първи път ще можем да видим отблизо оригиналите на..

публикувано на 18.07.18 в 16:20

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12

Фолклорна фиеста се завихря във Велико Търново

От 21 до 28 юли всички желаещи ще имат възможност да се насладят на зашеметяваща фиеста от красиви костюми, песни и танци в рамките на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Едни от най-добрите български ансамбли ще покажат нашенските традиции и култура пред многобройна публика, а гостите от чужбина ще ни запознаят..

публикувано на 18.07.18 в 16:00

Участваме с два отбора на Олимпиадата по шахмат за незрящи

За първи път България ще бъде домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания.  Осмото Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи ще се проведе от 21 до 30 юли в София, а в състезанието  ще участват националните отбори на България, Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша,..

публикувано на 18.07.18 в 15:45

Стотици животновъди поискаха оставката на земеделския министър

Стотици животновъди протестираха пред Министерския съвет с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов и директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Те се опитаха дори да нахлуят в сградата, но бяха спрени от жива верига полицаи. Фермерите настояват за промяна в държавната политика по отношение на отрасъла,..

публикувано на 18.07.18 в 14:10