Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владеенето на китайски език е чудесна основа за реализация навсякъде по света

Снимка: https://confuciusinstitute.bg/
Владеенето на английски език отдавна вече не е предимство, а необходимост. Все повече работодатели изискват и втори чужд език, а големите възможности в тази посока открива ползването на по-редки езици. Изучаването на езици като китайски, японски, корейски и арабски изисква сериозна мотивация, но открива и много възможности за реализация. Бързият икономически растеж и технологичните иновации на Китай карат все повече хора да се замислят за изучаването на китайски език. Цифрите са категорични – китайската икономика се разраства с 6,9 % годишно, а все повече китайски фирми имат свое представителство на българския пазар. От бизнеса обаче отчитат дефицит на кадри, които да владеят китайски език. Около 1000 са учениците, които изучават езика, който до скоро се смяташе за труден и неприложим у нас, но инвеститорският бум от азиатски фирми промени отношението към него.

За да разберем за колко време се научава китайски език и какви възможности предлага за реализация, поканихме в „Радиоприемница” Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна.

Институт „Конфуций“ - София е част от Софийския университет, създаден е през 2006 година и е един от първите в Европа и първият на Балканския полуостров. Целта на създаването на Институт „Конфуций“ в света, те вече са над 500, е разпространението на китайския език и култура. Това се постига по два начина: чрез изучаване на китайски език, чрез курсовете, които организираме в Института, както и в центрове в цялата страна, разположени в средни училища и висши учебни заведения, където ние изпращаме китайски преподаватели, каза Аксиния Колева.

Вторият вектор е културната дейност, която се опитваме да разширяваме, като излизаме дори извън сферите на нашия институт. Правим открити лекции в различни учреждения, които са далече от културните и образователни институции. Основното, към което ние се стремим, е да създаваме все повече хора, които да владеят китайски език, а най-добрата мотивация за това е, че завършващите китайска филология в СУ без изключение намират своята реализация у нас и по света.

Владеенето на китайски и западен език се оказва чудесна основа за по-нататъшния растеж на даден специалист.

А за новата инициатива на китайското правителство – „Един пояс, един път“, която открива възможност на студентите да се реализират там, където биха желали – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05