Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владеенето на китайски език е чудесна основа за реализация навсякъде по света

Снимка: https://confuciusinstitute.bg/
Владеенето на английски език отдавна вече не е предимство, а необходимост. Все повече работодатели изискват и втори чужд език, а големите възможности в тази посока открива ползването на по-редки езици. Изучаването на езици като китайски, японски, корейски и арабски изисква сериозна мотивация, но открива и много възможности за реализация. Бързият икономически растеж и технологичните иновации на Китай карат все повече хора да се замислят за изучаването на китайски език. Цифрите са категорични – китайската икономика се разраства с 6,9 % годишно, а все повече китайски фирми имат свое представителство на българския пазар. От бизнеса обаче отчитат дефицит на кадри, които да владеят китайски език. Около 1000 са учениците, които изучават езика, който до скоро се смяташе за труден и неприложим у нас, но инвеститорският бум от азиатски фирми промени отношението към него.

За да разберем за колко време се научава китайски език и какви възможности предлага за реализация, поканихме в „Радиоприемница” Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна.

Институт „Конфуций“ - София е част от Софийския университет, създаден е през 2006 година и е един от първите в Европа и първият на Балканския полуостров. Целта на създаването на Институт „Конфуций“ в света, те вече са над 500, е разпространението на китайския език и култура. Това се постига по два начина: чрез изучаване на китайски език, чрез курсовете, които организираме в Института, както и в центрове в цялата страна, разположени в средни училища и висши учебни заведения, където ние изпращаме китайски преподаватели, каза Аксиния Колева.

Вторият вектор е културната дейност, която се опитваме да разширяваме, като излизаме дори извън сферите на нашия институт. Правим открити лекции в различни учреждения, които са далече от културните и образователни институции. Основното, към което ние се стремим, е да създаваме все повече хора, които да владеят китайски език, а най-добрата мотивация за това е, че завършващите китайска филология в СУ без изключение намират своята реализация у нас и по света.

Владеенето на китайски и западен език се оказва чудесна основа за по-нататъшния растеж на даден специалист.

А за новата инициатива на китайското правителство – „Един пояс, един път“, която открива възможност на студентите да се реализират там, където биха желали – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35