Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои повторен оглед на опасни и изсъхнали дървета в Борисовата градина

Снимка: Олга Добрева

Ще бъде извършен повторен оглед на опасните и изсъхнали дървета, които да бъдат премахнати от Борисовата градина. По-специално, 25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в района между стадион „Българска армия“, басейна „Мария Луиза“, алея Яворов и бул. „Драган Цанков“. Поетапно ще се пристъпи и към изсичането на дърветата и клоните, но след като бъдат потвърдени от експертната комисия. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

Инвентаризацията на въпросната част от Борисовата градина, която е обсъждана от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет още през лятото, породи редица притеснения у гражданите. Според тях има разминавания в броя на маркираните дървета за сеч и премахване на изсъхнали клони, както и нарушение на съществуващото законодателство.

СнимкаЗам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова заяви, че вече е разработен софтуер за картотекиране на изсъхналите дървета, като ще започне поетапното им вписване в електронен регистър. Тя уточни, че повторната проверка на опасните дървета в  25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в коментирания район от Борисовата градина, ще се извърши от експерти през следващата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на „Младост” Десислава Иванчева (л) и Биляна Христова-Петрова, зам.-кмет на общината

Десислава Иванчева остава в ареста

Специализираният наказателен съд постанови мярка "задържане под стража" спрямо кмета на "Младост" Десислава Иванчева.   Защитник на Иванчева бе адвокат Марин Марковски. По думите му, вижданията на прокуратурата не стъпват на доказателства. Според Марковски няма причина Иванчева да остане в ареста. Съдът постанови същите мерки и на останалите двама..

публикувано на 20.04.18 в 18:45
Национален музей Земята и хората

В музей „Земята и хората“ откриват изложба, посветена на Деня на земята

От 20 април в Националния музей „Земята и хората“ ще бъде представена постерната изложба „Ден на Земята - 22 април“. Денят на Земята е международен ден за опазване на планетата. От 1990 г. е взето е решение 22 април да се отбелязва ежегодно. Денят на Земята дава огромен тласък на усилията на целия свят в защита на природата и проправя път за среща на..

публикувано на 20.04.18 в 09:30

Здраве и стил на живот - избрано от печата

"Пирогов" има готовност от 1-ви май да предложи на личните лекари в София да поеме 24-часовата им неотложна помощ (разположение) чрез сключване на договори с обновения, разширен и модернизиран медицински център към Университетската спешна болница „ Пирогов", пише МОНИТОР . Всички общопрактикуващи лекари са задължени по закон да предоставят на своите..

публикувано на 20.04.18 в 08:45

Очаква ни променливо време в петъчния ден

Днес на места ще превали дъжд, след обяд в югозападните райони - придружен с гръмотевици. До вечерта преваляванията ще спират, облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, с който ще нахлуе хладен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Това съобщиха от Националния..

публикувано на 20.04.18 в 08:30

Въвежда се организация на движението заради ремонт на релсовия път по линията на трамвай №8

На 21.04.2018 г. и на 22.04.2018 г. от 08:00 часа до 16:00 часа за извършването на ремонт на релсовия път по трамвайна линия № 8 в участъка от спирка „Ж.П. прелез“ до трамвайно обръщателно колело „Люлин“ временно се променя движението. Трамвайна линия № 8 ще се движи от Съдебната палата до ж.к. “Западен парк”, съобщиха от Столичната община. След..

публикувано на 19.04.18 в 17:45