Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои повторен оглед на опасни и изсъхнали дървета в Борисовата градина

Снимка: Олга Добрева

Ще бъде извършен повторен оглед на опасните и изсъхнали дървета, които да бъдат премахнати от Борисовата градина. По-специално, 25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в района между стадион „Българска армия“, басейна „Мария Луиза“, алея Яворов и бул. „Драган Цанков“. Поетапно ще се пристъпи и към изсичането на дърветата и клоните, но след като бъдат потвърдени от експертната комисия. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

Инвентаризацията на въпросната част от Борисовата градина, която е обсъждана от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет още през лятото, породи редица притеснения у гражданите. Според тях има разминавания в броя на маркираните дървета за сеч и премахване на изсъхнали клони, както и нарушение на съществуващото законодателство.

СнимкаЗам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова заяви, че вече е разработен софтуер за картотекиране на изсъхналите дървета, като ще започне поетапното им вписване в електронен регистър. Тя уточни, че повторната проверка на опасните дървета в  25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в коментирания район от Борисовата градина, ще се извърши от експерти през следващата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Летен грип напълни лекарските кабинети по морето, извежда в заглавие МОНИТОР . Повечето от общопрактикуващите лекари обаче не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, за да не губят време и направо изписват лекарства на пациентите. Затова и цифрите от статистиката на инспекциите са твърде малки в сравнение с реалната картина...

публикувано на 18.07.18 в 08:45

Ароматът на кафе засилва аналитичните способности

Учени от Технологичния институт “Стивънс” в Съединените американски щати са установили, че ароматът на кафе повишава аналитичните способности при хората, пише „Медикал експрес“. В експеримента са взели участие около сто студенти, разделени на две групи, които е трябвало да решат десет алгебрични въпроса от стандартизирания американски тест за..

публикувано на 18.07.18 в 08:41

Вятърът ще донесе повечко облаци

Днес времето ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад - северозапад. Облачността ще е променлива, след обяд ще е по-често значителна - купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 24 и 29 градуса. Преди обяд по Черноморието ще има и слънчеви..

публикувано на 18.07.18 в 08:34

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 17 юли.  Във връзка с подмяна на водомер на ул. „Монтевидео“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на живеещиte в района на: бл. 4А, бл. 5А, бл. 215А, бл. 216А висока зона.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно..

публикувано на 17.07.18 в 08:45

Слънчево преди обяд, валежи и гръмотевични бури в следобедните часове

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево, но още около обяд и до полунощ от запад на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня още ще се понижи. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, значителни в отделни, главно..

публикувано на 17.07.18 в 08:35