Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои повторен оглед на опасни и изсъхнали дървета в Борисовата градина

Снимка: Олга Добрева

Ще бъде извършен повторен оглед на опасните и изсъхнали дървета, които да бъдат премахнати от Борисовата градина. По-специално, 25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в района между стадион „Българска армия“, басейна „Мария Луиза“, алея Яворов и бул. „Драган Цанков“. Поетапно ще се пристъпи и към изсичането на дърветата и клоните, но след като бъдат потвърдени от експертната комисия. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

Инвентаризацията на въпросната част от Борисовата градина, която е обсъждана от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет още през лятото, породи редица притеснения у гражданите. Според тях има разминавания в броя на маркираните дървета за сеч и премахване на изсъхнали клони, както и нарушение на съществуващото законодателство.

СнимкаЗам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова заяви, че вече е разработен софтуер за картотекиране на изсъхналите дървета, като ще започне поетапното им вписване в електронен регистър. Тя уточни, че повторната проверка на опасните дървета в  25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в коментирания район от Борисовата градина, ще се извърши от експерти през следващата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стреляха по офис сграда в София

Офис с 4-5 частни фирми в столичния кв. „Яворов“ осъмна, надупчен от куршуми, съобщава БГНЕС. При стрелбата снощи по офиса на ул. „Бойчо войвода“ в столичния кв. „Яворов“ е имало още хора, които са били на работа. За щастие няма пострадали. Надупчени са стъклата на сградата, както и автомобил, паркиран пред нея. Сигналът е подаден в 20.15 ч., а на..

публикувано на 23.10.18 в 09:25

Накъде в София

Образование Техническият университет организира за 13-а поредна година изложението на работодатели "Дни на кариерата". Форумът ще се състои днес и утре в ТУ в София, а на 25 октомври ще гостува във филиала на университета в Пловдив и във факултета и колежа в Сливен. В изложението ще участват над 120 фирми и организации от професионалните..

публикувано на 23.10.18 в 09:13

Вече захладнява

До обяд облачността ще се разкъсва и намалява и след обяд над по-голямата част от страната времето ще е предимно слънчево. По-значителна ще се задържи облачността над планините и югоизточните райони, но валежи са малко вероятни. Вечерта вятърът в Дунавската равнина ще започне да се ориентира от запад-северозапад и да се усилва. Преобладаващите..

публикувано на 23.10.18 в 08:38

Здраве и стил на живот - избрано от печата

НЗОК ще плаща по нов начин лекарствата, информира СЕГА . 490 млн. лв. повече са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. Системата ще разполага с 4.350 млрд. лв. Според сметките увеличението на средствата спрямо тазгодишния бюджет на касата засяга най-вече разплащането й с болниците, с чуждите здравни каси и перото за лекарства. За лечение в болничните..

публикувано на 23.10.18 в 07:53

"Пътна полиция" следи ежедневно проблемния участък от пътя София - Своге

Ежедневно следим скоростта на проблемния участък край Своге. Това каза главен инспектор Росен Рапчев , началник на „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Нацинонална полиция“ на работна среща за подписката на повече от 100 граждани от Своге, които искат гаранции за безопасността на пътя София – Своге, съобщава агенция „Фокус“. От страна на "Пътна полиция"..

публикувано на 22.10.18 в 19:09