Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои повторен оглед на опасни и изсъхнали дървета в Борисовата градина

Снимка: Олга Добрева

Ще бъде извършен повторен оглед на опасните и изсъхнали дървета, които да бъдат премахнати от Борисовата градина. По-специално, 25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в района между стадион „Българска армия“, басейна „Мария Луиза“, алея Яворов и бул. „Драган Цанков“. Поетапно ще се пристъпи и към изсичането на дърветата и клоните, но след като бъдат потвърдени от експертната комисия. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

Инвентаризацията на въпросната част от Борисовата градина, която е обсъждана от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет още през лятото, породи редица притеснения у гражданите. Според тях има разминавания в броя на маркираните дървета за сеч и премахване на изсъхнали клони, както и нарушение на съществуващото законодателство.

СнимкаЗам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова заяви, че вече е разработен софтуер за картотекиране на изсъхналите дървета, като ще започне поетапното им вписване в електронен регистър. Тя уточни, че повторната проверка на опасните дървета в  25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в коментирания район от Борисовата градина, ще се извърши от експерти през следващата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа предизвика задръстване на бул. "Симеоновско шосе"

Катастрофа предизвика задръстване на бул. "Симеоновско шосе". Двата автомобила, "Опел Инсигния"  и "Пежо" 406, се удариха на светофара на бул. "Симеоновско шосе" и ул. "Георги Райчев", видя репортер на Радио София. На място пристигна линейка, за щастие няма жертви и тежко ранени. Полицията също е на мястото на инцидента за доизясняване на случая. 

публикувано на 18.11.17 в 13:10

Девет са жертвите на катастрофата край село Микре

Броят на загиналите при катастрофата край ловешкото село Микре нарасна на 9, след като двама от пострадалите починаха в болница. Още 16 ранени са в болница. При инцидента, станал около 12.50 часа, са се сблъскали пътнически бус и камион. По информация на БНР в буса са били хора, които са били на екскурзия за незрящи. На брифинг в близост до..

обновено на 17.11.17 в 18:19

Обжалването срещу Столична община за замърсения въздух вече е в Софийския апелативен съд

„Група за чист въздух“ внесе обжалване пред Софийския апелативен съд за прекратеното дело по заведените три колективни иска срещу Столичната община за замърсения въздух, съобщиха от групата. „Формалистичният подход на съда по делото е отказ от достъп до правосъдие. Гражданите имат право на чист въздух, което следва да може да се защити пред съд“,..

публикувано на 17.11.17 в 14:43

България ще отбележи за шести път Световния ден на недоносените деца

България ще отбележи за шести пореден път Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. У нас значимостта на грижите за преждевременно родените расте с всяка изминала година, заради устойчиво нарастващия процент недоносени, на фона на намаляващата обща раждаемост. По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през 2016 година, 5..

публикувано на 17.11.17 в 10:53

Лек трус разлюля Банско тази нощ

Земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в 01.43 часа в района на град Банско. Това е съобщил дежурният сеизмолог Пламена Райкова от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН, цитирана от агенция Фокус. Дълбочината на земетресението е била 20 км. Няма данни то да е било усетено на територията на..

публикувано на 17.11.17 в 09:31