Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Предстои повторен оглед на опасни и изсъхнали дървета в Борисовата градина

Снимка: Олга Добрева

Ще бъде извършен повторен оглед на опасните и изсъхнали дървета, които да бъдат премахнати от Борисовата градина. По-специално, 25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в района между стадион „Българска армия“, басейна „Мария Луиза“, алея Яворов и бул. „Драган Цанков“. Поетапно ще се пристъпи и към изсичането на дърветата и клоните, но след като бъдат потвърдени от експертната комисия. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

Инвентаризацията на въпросната част от Борисовата градина, която е обсъждана от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет още през лятото, породи редица притеснения у гражданите. Според тях има разминавания в броя на маркираните дървета за сеч и премахване на изсъхнали клони, както и нарушение на съществуващото законодателство.

СнимкаЗам.-кметът по екологията в Столичната община Йоана Христова заяви, че вече е разработен софтуер за картотекиране на изсъхналите дървета, като ще започне поетапното им вписване в електронен регистър. Тя уточни, че повторната проверка на опасните дървета в  25-метровата зона от алеите към сърцевината на гората в коментирания район от Борисовата градина, ще се извърши от експерти през следващата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара Загора, Видин и Бобов дол обявиха грипна епидемия

На територията на областите Видин и Стара Загора се обявява грипна епидемия от сряда, 24.01.2018г. Грипна епидемия е обявена и в община Бобов дол, считано от утре, съобщават от здравното министерство. От утре до 26.01.2018 дните са обявени и за неучебни в област Стара Загора и община Бобов дол, а поради висока заболяемост от грип е предписано да не се..

публикувано на 23.01.18 в 19:10

Протестиращи: Истанбулската конвенция е подмяна на ценностите

Истанбулската конвенция представлява подмяна на ценностите и атака срещу християнските ценности - около това мнение се обединиха протестиращите срещу приемането на нормативния акт от Народното събрание. Протестът започна малко след началото на демонстрацията на застъпниците на конвенцията. Противниците на документа се събраха пред паметника на „Цар..

публикувано на 23.01.18 в 16:00
Иван Иванов

КЕВР: Няма основания за поскъпване на тока

Няма основания за поскъпване на тока от юли, както твърди бизнесът. Това заяви на извънреден брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БГНЕС. Според Иванов най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара. Той отчете, че към вчерашния ден средната цена на..

публикувано на 23.01.18 в 12:23

Изгоря ресторант близо до бившата зала "Фестивална"

Заведение се е запалило тази сутрин в София, съобщиха от МВР. Сигналът за възникнал пожар е подаден малко след 05.40 часа тази сутрин. На място веднага са изпратени 3 противопожарни автомобила. Няма пострадали хора. По първоначални данни са изгорили около 500 кв. м. от постройката. Заведението се намира в непосредствена близост до бившата зала..

публикувано на 23.01.18 в 09:28
Елин Рахнев

Среща с поета на месеца Елин Рахнев в Столичната библиотека

Поредицата „Поет на месеца“ продължава и през тази година, съобщиха от Столичната библиотека. За януари това е един от съвременните български поети с най-многобройни и верни читатели и почитатели – от неговата нова стихосбирка „Зелда“, излязла в края на 2017 г., вече се разпродадоха няколко тиража. Представянето му под надслов „Елин Рахнев и..

публикувано на 23.01.18 в 08:48