Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каква е ролята на младите хора в Европейския съюз

Френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел официално представи инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар “Да изградим заедно европейската демокрация”.

Семинарът, който беше открит от Ръководителя на Представителството на ЕС Огнян Златев, се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+”. Той продължава до 19 ноември. Проектът има за цел да бъде информирано новото европейско поколение как работят европейските институции, за правата и задълженията, които носи европейското гражданство.

В рамките на проекта участници от 10 страни ще търсят решения на най-актуалните предизвикателства, с които се сблъсква Европейският съюз днес. Как ще бъде преоснована Европа, каква е ролята на политическите партии, медиите и гражданскоро общество за подобряването на европейската комуникация и каква е ролята на младите хора в европейския проект ще са основните теми в рамките на семинара.

Велко Иванов, генерален секретар на "Европейско движение" и организатор на събитието, каза, че за младежите е важно да участват в такива инициативи, защото те са едни от най-големите бенефициенти на европейския проект “Да изградим заедно европейската демокрация”. От друга страна обаче, знаят твърде малко за него, а решенията, които се вземат днес, ще влияят на   тяхното бъдеще и професионалната им реализация.

Темите в семинара са актуални и слагат акцент върху необходимостта от информираност на младите хора относно процесите в Европейския съюз. Проектът ще помогне на хората да се доближат до европейските институции и по този начин ще бъде преодолян демократичния дефицит.

Имат ли младите българи интерес към процесите в Европейския съюз, информирани ли са и подготвени ли са да участват в дискусиите - чуйте от репортажа на Луиза Лазарова.  
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделното ни "Радиокафе" очаквайте:

Тази неделя "Радиокафе" гостува на Столичния куклен театър. Елате с нас, за да се докоснем заедно до детския свят чрез вълшебството на приказките и въображението на творците.  Тук можем да срещнем и изкуството за всяка възраст - от спектаклите за най-малките, до пиесите за възрастни и магията за цялото семейство.  Ще научите и какви изненади предстоят в..

публикувано на 18.11.17 в 20:52

Всеки творец трябва да има собствен път, казва скулпторът Георги Георгиев

Животът на твореца е интересен. Всеки ден е различен, а в днешно време и несигурен , казва скулпторът Георги Георгиев. Въпреки това е категоричен: Ако мога да се върна назад във времето, не бих избрал друга професия. Занаятът ни е хубав, защото оставаш знак след себе си . В изложбата в галерия "Сезони" скулпторът показва творби, както той се..

публикувано на 18.11.17 в 16:00

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44