Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каква е ролята на младите хора в Европейския съюз

Френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел официално представи инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар “Да изградим заедно европейската демокрация”.

Семинарът, който беше открит от Ръководителя на Представителството на ЕС Огнян Златев, се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+”. Той продължава до 19 ноември. Проектът има за цел да бъде информирано новото европейско поколение как работят европейските институции, за правата и задълженията, които носи европейското гражданство.

В рамките на проекта участници от 10 страни ще търсят решения на най-актуалните предизвикателства, с които се сблъсква Европейският съюз днес. Как ще бъде преоснована Европа, каква е ролята на политическите партии, медиите и гражданскоро общество за подобряването на европейската комуникация и каква е ролята на младите хора в европейския проект ще са основните теми в рамките на семинара.

Велко Иванов, генерален секретар на "Европейско движение" и организатор на събитието, каза, че за младежите е важно да участват в такива инициативи, защото те са едни от най-големите бенефициенти на европейския проект “Да изградим заедно европейската демокрация”. От друга страна обаче, знаят твърде малко за него, а решенията, които се вземат днес, ще влияят на   тяхното бъдеще и професионалната им реализация.

Темите в семинара са актуални и слагат акцент върху необходимостта от информираност на младите хора относно процесите в Европейския съюз. Проектът ще помогне на хората да се доближат до европейските институции и по този начин ще бъде преодолян демократичния дефицит.

Имат ли младите българи интерес към процесите в Европейския съюз, информирани ли са и подготвени ли са да участват в дискусиите - чуйте от репортажа на Луиза Лазарова.  
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05