Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каква е ролята на младите хора в Европейския съюз

Френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел официално представи инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар “Да изградим заедно европейската демокрация”.

Семинарът, който беше открит от Ръководителя на Представителството на ЕС Огнян Златев, се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+”. Той продължава до 19 ноември. Проектът има за цел да бъде информирано новото европейско поколение как работят европейските институции, за правата и задълженията, които носи европейското гражданство.

В рамките на проекта участници от 10 страни ще търсят решения на най-актуалните предизвикателства, с които се сблъсква Европейският съюз днес. Как ще бъде преоснована Европа, каква е ролята на политическите партии, медиите и гражданскоро общество за подобряването на европейската комуникация и каква е ролята на младите хора в европейския проект ще са основните теми в рамките на семинара.

Велко Иванов, генерален секретар на "Европейско движение" и организатор на събитието, каза, че за младежите е важно да участват в такива инициативи, защото те са едни от най-големите бенефициенти на европейския проект “Да изградим заедно европейската демокрация”. От друга страна обаче, знаят твърде малко за него, а решенията, които се вземат днес, ще влияят на   тяхното бъдеще и професионалната им реализация.

Темите в семинара са актуални и слагат акцент върху необходимостта от информираност на младите хора относно процесите в Европейския съюз. Проектът ще помогне на хората да се доближат до европейските институции и по този начин ще бъде преодолян демократичния дефицит.

Имат ли младите българи интерес към процесите в Европейския съюз, информирани ли са и подготвени ли са да участват в дискусиите - чуйте от репортажа на Луиза Лазарова.  
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Спасените бойни знамена на Българската армия"

Днес от 17:00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия". Тя е посветена на две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.  Благодарение на изложбата за първи път ще можем да видим отблизо оригиналите на..

публикувано на 18.07.18 в 16:20

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12

Фолклорна фиеста се завихря във Велико Търново

От 21 до 28 юли всички желаещи ще имат възможност да се насладят на зашеметяваща фиеста от красиви костюми, песни и танци в рамките на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Едни от най-добрите български ансамбли ще покажат нашенските традиции и култура пред многобройна публика, а гостите от чужбина ще ни запознаят..

публикувано на 18.07.18 в 16:00

Участваме с два отбора на Олимпиадата по шахмат за незрящи

За първи път България ще бъде домакин на световно първенство за хора със зрителни увреждания.  Осмото Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи ще се проведе от 21 до 30 юли в София, а в състезанието  ще участват националните отбори на България, Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша,..

публикувано на 18.07.18 в 15:45

Стотици животновъди поискаха оставката на земеделския министър

Стотици животновъди протестираха пред Министерския съвет с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов и директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Те се опитаха дори да нахлуят в сградата, но бяха спрени от жива верига полицаи. Фермерите настояват за промяна в държавната политика по отношение на отрасъла,..

публикувано на 18.07.18 в 14:10