Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каква е ролята на младите хора в Европейския съюз

Френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел официално представи инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар “Да изградим заедно европейската демокрация”.

Семинарът, който беше открит от Ръководителя на Представителството на ЕС Огнян Златев, се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+”. Той продължава до 19 ноември. Проектът има за цел да бъде информирано новото европейско поколение как работят европейските институции, за правата и задълженията, които носи европейското гражданство.

В рамките на проекта участници от 10 страни ще търсят решения на най-актуалните предизвикателства, с които се сблъсква Европейският съюз днес. Как ще бъде преоснована Европа, каква е ролята на политическите партии, медиите и гражданскоро общество за подобряването на европейската комуникация и каква е ролята на младите хора в европейския проект ще са основните теми в рамките на семинара.

Велко Иванов, генерален секретар на "Европейско движение" и организатор на събитието, каза, че за младежите е важно да участват в такива инициативи, защото те са едни от най-големите бенефициенти на европейския проект “Да изградим заедно европейската демокрация”. От друга страна обаче, знаят твърде малко за него, а решенията, които се вземат днес, ще влияят на   тяхното бъдеще и професионалната им реализация.

Темите в семинара са актуални и слагат акцент върху необходимостта от информираност на младите хора относно процесите в Европейския съюз. Проектът ще помогне на хората да се доближат до европейските институции и по този начин ще бъде преодолян демократичния дефицит.

Имат ли младите българи интерес към процесите в Европейския съюз, информирани ли са и подготвени ли са да участват в дискусиите - чуйте от репортажа на Луиза Лазарова.  
ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35