Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каква е ролята на младите хора в Европейския съюз

Френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел официално представи инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар “Да изградим заедно европейската демокрация”.

Семинарът, който беше открит от Ръководителя на Представителството на ЕС Огнян Златев, се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+”. Той продължава до 19 ноември. Проектът има за цел да бъде информирано новото европейско поколение как работят европейските институции, за правата и задълженията, които носи европейското гражданство.

В рамките на проекта участници от 10 страни ще търсят решения на най-актуалните предизвикателства, с които се сблъсква Европейският съюз днес. Как ще бъде преоснована Европа, каква е ролята на политическите партии, медиите и гражданскоро общество за подобряването на европейската комуникация и каква е ролята на младите хора в европейския проект ще са основните теми в рамките на семинара.

Велко Иванов, генерален секретар на "Европейско движение" и организатор на събитието, каза, че за младежите е важно да участват в такива инициативи, защото те са едни от най-големите бенефициенти на европейския проект “Да изградим заедно европейската демокрация”. От друга страна обаче, знаят твърде малко за него, а решенията, които се вземат днес, ще влияят на   тяхното бъдеще и професионалната им реализация.

Темите в семинара са актуални и слагат акцент върху необходимостта от информираност на младите хора относно процесите в Европейския съюз. Проектът ще помогне на хората да се доближат до европейските институции и по този начин ще бъде преодолян демократичния дефицит.

Имат ли младите българи интерес към процесите в Европейския съюз, информирани ли са и подготвени ли са да участват в дискусиите - чуйте от репортажа на Луиза Лазарова.  
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36