Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Бизнесът пита кмета" - сверяване на часовниците и нови идеи

Трета поред среща-дискусия от формата „Бизнесът пита кмета“ се проведе днес. Събитието се стреми да очертае проблеми и възможни решения между двете страни. Според данни на Института за пазарна икономика - София привлича 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП, изтъкна кметът Йорданка Фандъкова. Тя открои ниската безработица и висока заетост, а най-голям принос в икономиката на града имат стартиращите компании в ИТ сектора. Като важна подробност, тя очерта разширяването на Столичната общинска агенция за приватизация, която вече е и за инвестиции:

Същевременно директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева посочи, че правителството облекчава бизнеса с отпадане на документация на хартия и регистрационни режими, като цитира и конкретните числа. Тя прикани фирмите да бъдат по-активни в контактите, които институцията й осигурява за експорт чрез срещи с чуждия бизнес, който проявява все по-голям интерес към българските производители и доставчици на услуги.

Тема, която бе засегната по време на дискусията бе новата методология за определянето на таксата битови отпадъци. Въпросът за липсата на достатъчно паркинги, които да обхванат непрестанно увеличаващият се брой автомобили, също бе дискутиран. Тук Йорданка Фандъкова вижда решение в публично-частното партньорство за разкриването на подобни обекти. А предложение да започнат съвместни проверки за качеството на предлаганите тестени изделия в общинските училища и детските градини отправи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два нови маневрени локомотива от Русе ще ползва софийското метро

Два нови маневрени локомотива от Русе заминаха за софийското метро. Те поръчани специално за нуждите на новоизграждащия се трети лъч на столичното метро и са направени в локомотивния завод „Експрес Сервиз“. Така броят на русенските машини, обслужващи метрото, става общо 4, съобщава БГНЕС. Локомотивите развиват скорост до 60км/ч и са на базата на..

публикувано на 23.04.18 в 11:27

Социални плакати от цял свят показват в изложба

Най-добрите социални плакати от цял свят ще бъдат показани в НДК - във фоайето на Театър "Азарян". Изложбата ще бъде открита днес от 18.00 ч., съобщават от НДК. В експозицията са работи от две колекции. "Плакат - апел" е копродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София, финансирана от Столичната програма..

публикувано на 23.04.18 в 10:47

Въвежда се временна организация на движението във връзка със заснемането на филм

Въвежда се временна организация на движението във връзка със заснемането на филма „Падение и спасение”. Това съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва: - От 16.00 до..

публикувано на 23.04.18 в 08:43

Въвежда се временна организация на движението във връзка с ремонта на Околовръстен път при бул. „България“

Въвежда се временна организация на движението във връзка с ремонта на Околовръстен път при бул. „България“. Това съобщиха от Столичната община. От 00.00 часа днес до 24.00 часа на 30 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по крайна дясна лента в двете посоки, на пътния надлез на ул. „Околовръстен път“ при бул. „България“ в участък от..

публикувано на 23.04.18 в 08:40

Очаква ни слънчев понеделник - максималните температури ще са между 25° и 30°

Днес ще остане топло и предимно слънчево. Около и след обяд над североизточните и планинските райони в Югозападна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, в Източна България – ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между..

публикувано на 23.04.18 в 08:35