Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Снимка: БНТ

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Пред Радио София Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, обясни, че всяко изследване крие минимален риск.

"Няма напълно безопасно (изследване), има своя риск, дори и минимален. Затова принципът е да минимизиране това облъчване и ползата да е много по-голяма, отколкото вредата, съответно да са оптимизирани тези изследвания, така че да водят основно към полза", коментира доц. Лефтерова.

Най-лъченатоварващи за пациента са ангиографските изследвания, използвани при инванзивната кардиология - т. нар. стентиране.

Снимка"Там изключително много апелираме за спазване на правилата за радиационна защита, така че да възпрепятстваме евентуални радиационно индуцирани ефекти. Компютърната томография също е високо дозова, там също наблягаме на оптимизирани ниско дозови протоколи, така че да сведем до минимум риска", посочи специалистът.  По думите й, рискът от високо дозовите процедури е по-скоро от кожни изгаряния или временни епилации, каквито инциденти има регистрирани по света. Целта на специалистите е да предотвратят настъпването им и у нас.

Още за риска от облъчване при образната диагностика - чуйте в прикачения файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кино

Накъде в София

ИЗЛОЖБА "Лунна нощ" на Чавдар Петров е третата изложба от поредицата "Българските художници днес" на Националната галерия. Откриването е днес от 18.00 ч. в "Квадрат 500", зала 19, съобщават от галерията. Изложбата включва творби, създадени през тази година, които отразяват много съкровен аспект от артистичната същност на автора - детската възхита..

публикувано на 19.09.18 в 08:48
Селфитата на форума са разрешени

Sofia Fashion Week 2018 стартира с представяне на български дизайнери

Тази седмица започна един от най-големите модни форуми в България - Sofia Fashion Week . В понеделник бяха представени колекции на млади български дизайнери. В следващите дни ще дефилират моделите на известни български и световни дизайнери, както и на известни фризьори и стилисти. На събитието беше и нашият репортер Лили Друмева, която направи..

публикувано на 18.09.18 в 19:35

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33

Проектът "КиндиРу" дава добри резултати

Резултатите от експерименталния проект, който бе проведен в шест софийски детски градини, по австралийската програма за ранно детско развитие "КиндиРу", бяха представени в Столичната община. Децата, работили по специализираната програма, са постигнали по-високи резултати в сравнение с тези, които са останали извън нея. В проекта, започнал миналата..

публикувано на 18.09.18 в 16:18

Промени в закона премахват двойните стандарти при храните

Храните, които се внасят в България, трябва да имат официален сертификат, за са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за храните. Автори на проектозакона са Съюз „Произведено в България“ и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Едно от предложенията е..

публикувано на 18.09.18 в 16:12