Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Снимка: БНТ

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Пред Радио София Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, обясни, че всяко изследване крие минимален риск.

"Няма напълно безопасно (изследване), има своя риск, дори и минимален. Затова принципът е да минимизиране това облъчване и ползата да е много по-голяма, отколкото вредата, съответно да са оптимизирани тези изследвания, така че да водят основно към полза", коментира доц. Лефтерова.

Най-лъченатоварващи за пациента са ангиографските изследвания, използвани при инванзивната кардиология - т. нар. стентиране.

Снимка"Там изключително много апелираме за спазване на правилата за радиационна защита, така че да възпрепятстваме евентуални радиационно индуцирани ефекти. Компютърната томография също е високо дозова, там също наблягаме на оптимизирани ниско дозови протоколи, така че да сведем до минимум риска", посочи специалистът.  По думите й, рискът от високо дозовите процедури е по-скоро от кожни изгаряния или временни епилации, каквито инциденти има регистрирани по света. Целта на специалистите е да предотвратят настъпването им и у нас.

Още за риска от облъчване при образната диагностика - чуйте в прикачения файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дядо Коледа идва с Родопската теснолинейка

В навечерието на коледните и новогодишните празници сдружение „За теснолинейката” ни кани да се повозим по една от най-романтичните и красиви жп линии в България и света като си подарим това вълшебно пътуване.  Родопската теснолинейка ще ни отведе на разходка през три планини, две котловини, шест реки, седем градчета, множество села, тунели и мостове...

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Коледни герои ще тичат по горските пътеки на Банкя

Традиционното вече коледно бягане по горските пътеки и алеи над Банкя ще се проведе на 16-ti декември. Участниците са приканени да се включат в бягането дегизирани като коледни герои, а най-добрите превъплъщения ще бъдат отличени с награди.  Състезанието се провежда за седма поредна година, като последните 4 години е в Банкя - по „Пътеката на..

публикувано на 08.12.18 в 10:00

40% от БВП на България се генерира от София

BBB (-) с положителна прогноза е рейтингът на София. Това е най-високият рейтинг, който столицата може да има и е равен на този на държавата. Това каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов при предствянето на проектобюджета на Столичната община. Той посочи, че това е отлична основа за привличане на инвестиции в града. 40% от БВП на България се..

публикувано на 07.12.18 в 18:34

"Смъртоносни машини" окупираха кината у нас

"Смъртоносни машини" е изумително епично приключение, режисирано от носителя на „Оскар“, майстор на специални ефекти - Крисчън Ривърс (Кинг Конг).  Партньори на Ривърс в ролята на сценаристи са трикратните носители на „Оскар“, автори на трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.  Хиляди години след..

публикувано на 07.12.18 в 18:09

Жителите на кв. "Обеля" се заканиха да продължат протестите срещу застрояването

Днес в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на проблемите кв. "Обеля". Около 50 човека излязоха на втори пореден протест в квартала миналата седмица. Те изразиха недоволството си от застрояването на зелените площи, липсата на достатъчно детски и спортни площадки, както и на паркоместа, предвид разпространяващото се строителство в столичния..

публикувано на 07.12.18 в 17:48