Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Снимка: БНТ

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Пред Радио София Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, обясни, че всяко изследване крие минимален риск.

"Няма напълно безопасно (изследване), има своя риск, дори и минимален. Затова принципът е да минимизиране това облъчване и ползата да е много по-голяма, отколкото вредата, съответно да са оптимизирани тези изследвания, така че да водят основно към полза", коментира доц. Лефтерова.

Най-лъченатоварващи за пациента са ангиографските изследвания, използвани при инванзивната кардиология - т. нар. стентиране.

Снимка"Там изключително много апелираме за спазване на правилата за радиационна защита, така че да възпрепятстваме евентуални радиационно индуцирани ефекти. Компютърната томография също е високо дозова, там също наблягаме на оптимизирани ниско дозови протоколи, така че да сведем до минимум риска", посочи специалистът.  По думите й, рискът от високо дозовите процедури е по-скоро от кожни изгаряния или временни епилации, каквито инциденти има регистрирани по света. Целта на специалистите е да предотвратят настъпването им и у нас.

Още за риска от облъчване при образната диагностика - чуйте в прикачения файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пещерните хора са гледали... Майката Природа

В предаването ни „Радиолексикон“ разговаряхме с малчуганите от 7-а детска градина „Детелина“ в столичния квартал "Гоце Делчев" за корените на човека... Казано иначе, кои са били ПЕЩЕРНИТЕ ХОРА преди много години, с какво са се хранели и как са ловували, както и с какво са рисували по стените. Какво още може да се каже за тях: те спят на..

публикувано на 21.11.17 в 17:42
Кафяв качулат капуцин

Приматите в Столичния зоопарк ще имат нови клетки

Приматите в столичния зоопарк ще бъдат настанени в по-широки и обновени клетки. Това каза за Радио София Катерина Зарева - завеждащ сектор Екологичен-научно образователен център към Зоологическата градина в столицата. Клетките ще бъдат разширени с много дървета и естествени елементи. По време на проектирането сме се консултирали с водещи..

публикувано на 21.11.17 в 17:35

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Емоция и болка за несъстоялото се обединение на българското национално семейство

"Малкият човек в Голямата война" - така е озаглавена изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита тази вечер в 17.30 ч. Датата на откриването - 21 ноември - Денят на християнското семейство, не е избрана случайно, защото чрез експозицията музеят представя разказ за несъстоялото се обединение на българското..

публикувано на 21.11.17 в 16:20

Мъжете със СПИН са 4 пъти повече от жените

40 милиона души в света носят вируса на ХИВ, само през 2016 година инфектираните са 2 милиона души, сочат данните на ООН за разпространение на СПИН. У нас заразените са между 3000 и 3500 души, а регистрираните болни, по данни от 2016-а, са близо 2700. Останалите не знаят, че са носители на вируса. Данните бяха оповестени от проф. Христо Тасков от..

публикувано на 21.11.17 в 15:45