Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Снимка: БНТ

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Пред Радио София Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, обясни, че всяко изследване крие минимален риск.

"Няма напълно безопасно (изследване), има своя риск, дори и минимален. Затова принципът е да минимизиране това облъчване и ползата да е много по-голяма, отколкото вредата, съответно да са оптимизирани тези изследвания, така че да водят основно към полза", коментира доц. Лефтерова.

Най-лъченатоварващи за пациента са ангиографските изследвания, използвани при инванзивната кардиология - т. нар. стентиране.

Снимка"Там изключително много апелираме за спазване на правилата за радиационна защита, така че да възпрепятстваме евентуални радиационно индуцирани ефекти. Компютърната томография също е високо дозова, там също наблягаме на оптимизирани ниско дозови протоколи, така че да сведем до минимум риска", посочи специалистът.  По думите й, рискът от високо дозовите процедури е по-скоро от кожни изгаряния или временни епилации, каквито инциденти има регистрирани по света. Целта на специалистите е да предотвратят настъпването им и у нас.

Още за риска от облъчване при образната диагностика - чуйте в прикачения файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19