Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дишам свободно"

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

Снимка: БГНЕС

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември, специалисти и пациентски организации обединиха усилия в национална информационна кампания под надслов „Дишам свободно", която продължава до края на месеца.

Хроничната обструктивна белодробна болест може да протича подмолно


В началните стадии самите пациенти може да не обърнат внимание на симптомите, а колкото по-рано бъде открито заболяването, толкова по-ефективно е лечението. Затова специалистите призовават да не пренебрегваме сутрешната кашлица и лесната умора.
При развитие на болестта, свързана с непрекъснат недостиг на кислород, започват да страдат и други органи - стига се до проблеми с паметта, дори личностни промени. А сред основните причини са мръсният въздух и тютюнопушенето. Златният стандарт за диагностициране на заболяването е чрез измерване на показателите на дишането, т. нар. спирометрия. Защо тогава заболяването не се открива навреме?

пирометрията не е скъпо изследване, но не е електрокардиограма... Правенето на кардиограма от специалистите в доболничната дейност е високоспециализирана дейност, докато спирометрията не е маркирана от НЗОК като високоспециализирана дейност и поради тази причина не се прави масов скрининг... Белодробните специалисти имат спирометри, успяват да закупят и да работят с тях", посочи пред Радио София проф. Огнян Георгиев -  ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет в София, началник на едноименната клиника в Александровска болница и председател на фондация "Наука и здраве".

Хората смятат, че задухът е възрастова особеност


Снимка"Тъй като за хронична обструктивна белодробна болест говорим след 40-годишна възраст, когато пациентите са натрупали т. нар. пакет от години тютюнопушене. Смятат, че увеличената сутрешна кашлица при тях е т. нар. тютюнджийска кашлица и че е нещо нормално. Кашлицата по-добре я възприемат и не й обръщат внимание, но когато се появи задухът - особено в началото при физическо усилие  не могат да качват повече от 5-6 стъпала и да извършват обичайните си физически дейности), тогава чак им светла червената лампа и търсят медицинска помощ. И то не всички", посочи специалистът. По думите му, има случаи на пациенти, които са живели със заболяването поне 20 години

ХОББ обаче не е еднородно заболяване


"При част от пациентите върви галопиращо докато приключат земния си път. Друга част, благодарение на медикаментите, се поддържат добре. Има и малка част, които имат оплаквания, но заболяването е по-спокойно. Тенденцията на Европейското респираторно дружество е да се измести даването на медикаменти към първите фази. Новата тенденция е, че още тогава трябва да се започне, фармацевтичната индустрия е много добра. Смея да твърдя, че в България добре се реимбурсират - НЗОК дава между 75 и 100%, което не е лошо", каза проф. Георгиев. Той посочи, че има европейски страни, в които процентът е по-нисък. Достъпът до медикаменти на пациентите с много широк - у нас се предлагат най-съвременните лекарства.

Още за лечението и за възможните рискове - чуйте интервюто с проф. Огнян Георгиев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00