Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боньо Лунгов: Столичният куклен театър е еталон не само у нас, а и по света

Иван Райков: Обучението в Театралната академия ни извежда крачка напред

изнесеното студио на Радиокафе
Снимка: Олга Добрева

За мен Столичния куклен театър води нещата напред в това изкуство, второ предлага най-интересни заглавия в репертоара си, богата палитра от режисьори и то добри, които участват и работят в този театър и това е политика на колегите, която не може да не бъде забелязана и затова и по света и навсякъде Столичния куклен треатър е еталон, заяви проф. Боньо Лунгов гост в изнесеното студио на Радиокафе от Столичния куклен театър. 

Според режисьора кукленото изкуство у нас е на световно ниво, но за да остане така, то трябва да се пази и подържа.

Ние трябва да сме много щастливи и много благодарни на Театралната академия и въобще на образованието и обучението за куклен театър, което имаме в България, което дава един шанс и ни извежда крачка напред, пред някой от страните. От таетралната академия излиозат кадри, които са готови, да започнат работа в театър, както при нас или в останалите театри в страната. Това е една школа, която подготвя  хората не толкова да станата прекрасни артисти, а по-скоро в поската на това да канализират мисленето им и да ги научат на труд,  коментира зам.-директорът на театъра Иван Райков.

В неделното Радиокафе гостуваха  са проф. Боньо Лунгов- един от най-добрите кукленици в България през последните 15-20 години, известен в цял свят режисьор, педагог и преподавател и ръковотел на Учебния куклен театър в НАТВИЗ "Проф. Кръстьо Сарафов"   и заместник-директорът на Столичния куклен театър, Иван Райков- режисьор, познат не само у нас а и в Европа, поставя  много от куклените постановки. 

По принцип е приятно, когато те канят навън и те харесват. Но това е хубавото на кукления театър, особено на нашия, българския куклен театър, аз вече от позицията на преподавател и ще продължа да твърдя до края на живота си, както моя професор Николина Георгиева  и проф. Йонков, които изградиха тази школа, че ние сме наистина популярни и в Европа и в Свети е хубаво, че можем да го запазим все още, не знам до кога, но се мъчим това да остане в бъдещете, каза проф. Лунгов. 

Хубавото е, че ние можем да популяризираме това изкуство навън, но в същото време да си работим и в собствената страна, което е най-хубавото и най-прекрасното! Аз не бих могъл да живея навън, нищо, че моите деца за съжаление заминаха, но аз оставам тука и с удоволствие работя в България, допълни проф. Лунгов.

Оценявам нещата, които се случиха с моето развитие и с моята кариера като един страхотен шанс, който ми беше даден и от който се възползвах, може би благодарение на моята упоритост и на моя инат да продължавам да се занимавам с това нещо, въпреки всички трудности.Това каза заместник-директорът на Столичния куклен театър, режисьорът Иван Райков. 

Ако трябва да съм честен хората, които се занимават с куклен театър или куклениците по цял свят са бедни хора. Това е една професия, която почти навсякъде по света се крепи на доброто желание и на ентусиазма на голяма част от хората да вървят напред, да откриват нови неща. Не без назчение е и наследството, което ние тук в България имаме, т.е. ние имаме нашите театри имат една грижа от държавата, имат свои собствени сгради, някои от театрите имат, макар и скромно финансиране от държавата, Министерствтото на културата, кандиадстват по различни финансиращи програми. Наследството, изградено в предните години и структурата на нашите театри е коренно различна от това, което има като куклено изкуство по света, обясни Райков и допълни: Там форматът на трупите, на театрите е значително по-малък. Това са тип семейни театъри или, малки тръпи, които съществуват покрай едно две передставления, доакто ние тук имаме възможността да правим нови и нови представления.

За миналия сезон в Столичния куклен театър са поставени 38 различни заглавия и  са изиграни над 650 представления. В репертора има представления за всяка възраст- от спектакли за най-малките до представления за възрастни. 

Още за кукленото театрално изкуство, постановката на проф. Боньо Лунгов и предизвикателствата на куклениците в България и по света  с двамата режисьори Проф. Боньо Лунгов и Иван Райков можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36