Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иво Венков: Музиката е моето спасение, островът, където се самоизолирам

Иво Венков
Снимка: архив

"Музиката е моето спасение, островът, на който се самоизолирам", така определя своята най-голяма страст, но и път в живота Иво Венков - диригентът, който тази седмица се качи на сцената на зала "България", за да стане част от цикъла "Големите симфонии".


Иво Венков е роден през 1959 в Русе. Завършва Държавната музикална академия с пиано, теория и оркестрово дирижиране. Още като студент дирижира Софийския симфоничен оркестър, с който прави турнета в Италия, Гърция, Япония и Испания, а през 1995 е назначен за главен диригент на Държавната опера във Варна. През 1997 започва да специализира във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Грац. Дебютира в Белгия през 1998 с Брюкселския младежки оркестър. През същата година става диригент на Младежкия филхармоничен оркестър в Антверпен. Дирижира Франкфуртския музеен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Хагската филхармония, Брюкселската филхармония и др. В момента Иво Венков е професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен.

Пред Даниела Бенишева той говори за концерта си в София и за Деветата симфония на Бетовен. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

С иновативната си система Снежана Бахчеванова иска певците да бъдат артисти

Иновативната система “Музикална теория и практика” на Снежана Бахчеванова беше представена тази събота, като заедно с премиерата на двете части на едноименния учебник, се проведе и дискусия. В Радиокафе днес гостува авторът и преподавател във Voice Academy. Иновативната система е свързана с професионалната програма "Singer-Songwriter",..

публикувано на 17.12.18 в 12:06
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата..

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Как дневният режим влияе на здравето ни?

В книгата си „Промени режима си, подобри здравето си” д-р Сухас Кширсагар посочва кои са най-подходящите часове за хранене, сън, работа и спорт, за да намалим стреса, да повишим тонуса си, да постигнем оптимално тегло, да спим пълноценно. Водещият учен съчетава най-новите революционни открития в хронобиологията - науката за биоритмите и биологичния..

публикувано на 17.12.18 в 11:31

Истински кораб на сцената на театър “Азарян”

Истински кораб ще акостира в 19.00 часа на сцената на театър “Азарян” в премиерния спектакъл “Островът на съкровищата”. Режисьор на постановката по популярния приключенски роман на Робърт Луис Стивънсън, е Анастасия Събева, а в ролята на страшния пират Флинт е Христо Мутафчиев. Актьорът Стелиан Радев е автор на музиката в спектакъла. За мен най-важно е..

публикувано на 17.12.18 в 11:29

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05