Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иво Венков: Музиката е моето спасение, островът, където се самоизолирам

Иво Венков
Снимка: архив

"Музиката е моето спасение, островът, на който се самоизолирам", така определя своята най-голяма страст, но и път в живота Иво Венков - диригентът, който тази седмица се качи на сцената на зала "България", за да стане част от цикъла "Големите симфонии".


Иво Венков е роден през 1959 в Русе. Завършва Държавната музикална академия с пиано, теория и оркестрово дирижиране. Още като студент дирижира Софийския симфоничен оркестър, с който прави турнета в Италия, Гърция, Япония и Испания, а през 1995 е назначен за главен диригент на Държавната опера във Варна. През 1997 започва да специализира във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Грац. Дебютира в Белгия през 1998 с Брюкселския младежки оркестър. През същата година става диригент на Младежкия филхармоничен оркестър в Антверпен. Дирижира Франкфуртския музеен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Хагската филхармония, Брюкселската филхармония и др. В момента Иво Венков е професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен.

Пред Даниела Бенишева той говори за концерта си в София и за Деветата симфония на Бетовен. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Луиза Григорова: Ако не съм актриса, ще полудея

Тя е красива, млада дама- нежна, крехка и феерична. В същото време в очите и виждам онова пламъче, което издава упоритите и смели хора, тези с характер… Тя е пъстра и многолика - познавате я   като Алекс от „Стъклен дом“, Яна от „Дървото на живота“, д-р Вяра Добрева от „Откраднат живот“, а от скоро - Диана от „Привличане“, но точно в това интервю,..

публикувано на 20.02.18 в 13:28

В "Радиоприемница" този вторник

Днес във времето между 13:00 и 14:00 часа ще говорим за туристическия потенциал на страните от Западните Балкани и възможните взамиодействия на България с тях. Повече за българо-сръбските отношения и бъдещите съвместни проекти в сферата на туризма ще научим заместник-министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Рената Пинджо и от..

публикувано на 20.02.18 в 12:10

Какво трябва да знаем за лавините, тръгвайки на разходка или преход в зимната планина

Всяка зима, въпреки предупрежденията за внимателно поведение в планината, се случва хора да пострадат от лавина. Преди няколко дни също – в Пирин опитна планинарка се оказа на пътя на лавина и загина. Преди това затрупан със сняг сноубордист беше спасен. За днес специалистите от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщават, че условията за..

публикувано на 20.02.18 в 11:26

Две столични кина представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков

Две столични кина ще представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков от 20 февруари до 6 март. В рамките на петнадесет дни във филмотечно кино "Одеон" и Дома на киното почитателите на творчеството на големия писател ще могат да гледат всички пълнометражни филми, създадени по негови истории, както и няколко късометражни заглавия и..

публикувано на 20.02.18 в 10:05

Раздават топъл обяд на нуждаещите се в Нови Искър

Около 100 крайно нуждаещи се жители на Нови Искър се очаква да започнат да получават топъл обяд, след като районната администрация получи одобрение от Министерството на труда и социалната политика. Основна целева група включва лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП; лица с доказана липса на доходи и близки,..

публикувано на 20.02.18 в 09:21