Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София, Пловдив и Стара Загора - шампиони по икономически растеж

Институтът за пазарна икономика представи основните акценти в тазгодишно издание на „Регионални профили: показатели за развитие”. Това е изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от Института за 6-та поредна година. Анализите разкриват кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включат в оживлението на икономиката и къде заетостта достига рекордни нива.

Изследването показва  и връзката между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда, както и как работи механизмът за оздравяване на общини до момента.

София, Пловдив и Стара Загора в момента са шампионите по икономически растеж. Трудовите доходи в тях бележат най-бързо повишение, посочи Десислава Николова- главен икономист от Института за пазарна икономика.

Николова отбеляза, че с ускоряването на растежа се забелязва и все по-голяма разлика в доходите между отделните области . Разликата между най-богатата и най-бедната област расте.

Един от ключовите елементи на бизнес средата е образованието. Най-бързо растящите области са тези, чиято работна ръка е с относително високо образование и квалификация. Това се наблюдава в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 

Още конкретни резултати от изследването - чуйте от Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус се запали на бул. "Цариградско шосе"

Няма пострадали при инцидент със самозапалил се автобус в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникналия инцидент е подаден малко след 10.00 часа. По първоначални данни, на бул. “Цариградско шосе“, малко след хотел „Плиска“, автобус на градския..

публикувано на 11.12.17 в 10:59

Огромно задръстване "блокира" бул. "Драган Цанков"

Огромно задръстване се е образувало по бул. "Драган Цанков", предаде репортер на Радио София. Автомобилите са в непрекъсната колона от кръговото движение (до телевизионната кула) до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Ев. и Хр. Георгиеви". Времето, необходимо за изчакване на това кръстовище, вече е приблизително около 7-8 минути като малко..

обновено на 11.12.17 в 09:42
Любка Биаджони

Любка Биаджони: Симфоничният оркестър на Националното радио впечатлява с музицирането си

Огромна чест е да работя със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, казва диригентката Любка Биаджони . Поводът е Коледното матине на 23 декември, което ще се състои в залата на Народния театър "Иван Вазов". Тя припомня, че през март тази година за първи път има контакт с оркестъра (прави записи с арии в изпълнение на български солисти) и..

публикувано на 10.12.17 в 11:15
Анастасия Събева

Анастасия Събева: Искам да показвам различни светове

Иска ми се хората, когато излизат от мой спектакъл да бъдат вдъхновени и щастливи, казва режисьорката Анастасия Събева и допълва: "Най-важното за мен е да са преживяли дадената история емоционално. Да са се разсмяли или да са се разплакали. И това да ги е направило малко по-щастливи". Със своя спектакъл "Кралят елен" младата режисьорка ще гостува на..

публикувано на 09.12.17 в 16:30

"Лебедово езеро" - класически балет с 3D декори

Класическа хореография, съчетана с ефектно и концептуално мултимедийно съдържание. Това ще видят почитателите на балета в спектакъла "Лебедово езеро" на Руския мултимедиен театър на балета, който ще гостува за първи път в София на 13 декември в зала 1 на НДК и на 15 декември във Варна в Двореца на културата и спорта. Всъщност Руският мултимедиен..

публикувано на 09.12.17 в 15:05