Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София, Пловдив и Стара Загора - шампиони по икономически растеж

Институтът за пазарна икономика представи основните акценти в тазгодишно издание на „Регионални профили: показатели за развитие”. Това е изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от Института за 6-та поредна година. Анализите разкриват кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включат в оживлението на икономиката и къде заетостта достига рекордни нива.

Изследването показва  и връзката между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда, както и как работи механизмът за оздравяване на общини до момента.

София, Пловдив и Стара Загора в момента са шампионите по икономически растеж. Трудовите доходи в тях бележат най-бързо повишение, посочи Десислава Николова- главен икономист от Института за пазарна икономика.

Николова отбеляза, че с ускоряването на растежа се забелязва и все по-голяма разлика в доходите между отделните области . Разликата между най-богатата и най-бедната област расте.

Един от ключовите елементи на бизнес средата е образованието. Най-бързо растящите области са тези, чиято работна ръка е с относително високо образование и квалификация. Това се наблюдава в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 

Още конкретни резултати от изследването - чуйте от Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55