Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София, Пловдив и Стара Загора - шампиони по икономически растеж

Институтът за пазарна икономика представи основните акценти в тазгодишно издание на „Регионални профили: показатели за развитие”. Това е изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от Института за 6-та поредна година. Анализите разкриват кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включат в оживлението на икономиката и къде заетостта достига рекордни нива.

Изследването показва  и връзката между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда, както и как работи механизмът за оздравяване на общини до момента.

София, Пловдив и Стара Загора в момента са шампионите по икономически растеж. Трудовите доходи в тях бележат най-бързо повишение, посочи Десислава Николова- главен икономист от Института за пазарна икономика.

Николова отбеляза, че с ускоряването на растежа се забелязва и все по-голяма разлика в доходите между отделните области . Разликата между най-богатата и най-бедната област расте.

Един от ключовите елементи на бизнес средата е образованието. Най-бързо растящите области са тези, чиято работна ръка е с относително високо образование и квалификация. Това се наблюдава в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 

Още конкретни резултати от изследването - чуйте от Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвиждат продължение на метрото в "Люлин", "Младост" и "Слатина"

Продължаване на метрото до различни части на града предвиждат от Столичната община. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета му за свършеното от него през последните две години, откакто е встъпил в длъжност. Нови станции може да има в районите "Люлин", Студентски град, "Слатина" и "Симеоново". Една от промените е на..

публикувано на 21.05.18 в 18:18

Раздадоха призовете "Футболист на футболистите"

Асоциацията на българските футболисти проведе годишната церемония "Футболист на футболистите" за сезон 2017/2018, където връчи престижни награди за най-добре представилите се футболисти през сезона. Отличени имаше сред треньорите, младите футболисти и професионалистите. За първа година беше връчена награда и за най-добра футболистка, чийто носител стана..

публикувано на 21.05.18 в 18:14

Антитерорист от Израел е водещият лектор на конференцията „Спорт и сигурност“

Днес в Националната спортна академия (НСА) официално беше открита Петата научна конференция „Спорт и сигурност“. В програмата на форума са включени лекции на специалисти от водещи институции, ангажирани с осигуряването на сигурността по време на спортни събития. Водеща лекция изнесе полковник от запаса в израелската армия Амир Горен - световен експерт по..

публикувано на 21.05.18 в 17:22
Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията. Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“,..

публикувано на 21.05.18 в 16:35

45 проби и 1100 анализа показват, че водата в София е чиста

Качеството на водата в София се контролира по целия път от водоизточниците - от язовир Искър и язовир Бели Искър, през пречиствателните станции и резервоарите. Това заяви пред Радио София Станислав Станев , директор „Експлоатация“ в „Софийска вода“. "Ние имаме текущ контрол, ежедневно контролираме над 20 проби, които взимаме от различни..

публикувано на 21.05.18 в 16:30