Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София, Пловдив и Стара Загора - шампиони по икономически растеж

Институтът за пазарна икономика представи основните акценти в тазгодишно издание на „Регионални профили: показатели за развитие”. Това е изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от Института за 6-та поредна година. Анализите разкриват кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включат в оживлението на икономиката и къде заетостта достига рекордни нива.

Изследването показва  и връзката между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда, както и как работи механизмът за оздравяване на общини до момента.

София, Пловдив и Стара Загора в момента са шампионите по икономически растеж. Трудовите доходи в тях бележат най-бързо повишение, посочи Десислава Николова- главен икономист от Института за пазарна икономика.

Николова отбеляза, че с ускоряването на растежа се забелязва и все по-голяма разлика в доходите между отделните области . Разликата между най-богатата и най-бедната област расте.

Един от ключовите елементи на бизнес средата е образованието. Най-бързо растящите области са тези, чиято работна ръка е с относително високо образование и квалификация. Това се наблюдава в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 

Още конкретни резултати от изследването - чуйте от Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Влизайки в студиото, Емилия се е влюбила страстно в радиото...

Емилия Кирчева: Радиото е най-искрената медия

В деня, когато в Радиокафе говорим за историята на радиото, ви срещаме и с младата студентка по журналистка Емилия Кирчева, избрала именно радиото като медия за изява и професионално развитие. Може да се каже, че не аз избрах радиото, а то избра мен – усмихва се Емилия пред микрофона на Радио София . – Когато се влюбих в радиото, учех съвсем..

публикувано на 19.02.18 в 13:23

“Истории за помощта от непознати” в “Академия за пътешественици”

“Истории за помощта от непознати” от различни краища на светa очакват участниците в “Академия за пътешественици” в 19:00 часа в зелената къща на Сохо. Петото издание включва презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света. Гост днес ще бъде Милена Вукова - по образование педагог и..

публикувано на 19.02.18 в 11:26

Навлязохме във Великденските пости

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април.  Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и..

публикувано на 19.02.18 в 07:53

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05

Преоткрийте София

Ако нямате планове за пътуване извън София този уикенд, ви предлагаме да обогатите културните си познания и да се потопите в историята на столицата ни чрез обиколка на едни от местата, които носят най-много спомени. Освен културните и историческите забележителности, добра идея е и разходката из Витоша, Люлинската или Лозенската планина. Кои са..

публикувано на 18.02.18 в 09:15