Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София, Пловдив и Стара Загора - шампиони по икономически растеж

Институтът за пазарна икономика представи основните акценти в тазгодишно издание на „Регионални профили: показатели за развитие”. Това е изследване на социално-икономическото състояние и развитие на областите в България и се изготвя от Института за 6-та поредна година. Анализите разкриват кои области растат най-бързо и кои не успяват да се включат в оживлението на икономиката и къде заетостта достига рекордни нива.

Изследването показва  и връзката между резултатите в образованието и процесите на пазара на труда, както и как работи механизмът за оздравяване на общини до момента.

София, Пловдив и Стара Загора в момента са шампионите по икономически растеж. Трудовите доходи в тях бележат най-бързо повишение, посочи Десислава Николова- главен икономист от Института за пазарна икономика.

Николова отбеляза, че с ускоряването на растежа се забелязва и все по-голяма разлика в доходите между отделните области . Разликата между най-богатата и най-бедната област расте.

Един от ключовите елементи на бизнес средата е образованието. Най-бързо растящите области са тези, чиято работна ръка е с относително високо образование и квалификация. Това се наблюдава в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 

Още конкретни резултати от изследването - чуйте от Добромира Мицева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15