Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стефан Данаилов - един рицар с броня

Най-обичаният български актьор на 75

Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил. На 9 декември любимият актьор навършва 75 години
Снимка: БГНЕС

Животът на Стефан Данаилов е един сериал, казва Георги Тошев и допълва, че нито един, два или повече филми биха го изчерпили.
И все пак специален екип, част от който е и журналистът Георги Тошев е направил два филма, посветени на най-популярния и обичан български актьор Стефан Данаилов, който на 9 декември ще отпразнува своя 75-и рожден ден.
Единият филм е пълнометражен документален, озаглавен е Стефан Данаилов: Монолог и ще бъде представен предпремиерно на 4 декември в кино "Одеон". Другият е телевизионен и ще бъде излъчен на рождения ден на актьора - 9 декември. Неговото заглавие е Стефан Данаилов: Различният.


Сред събитията, посветени на юбилея на актьора, е и официалното представяне на автобиографичната му книга Романът на моя живот.
Датата е 9 декември, а мястото - Народният театър "Иван Вазов".
Георги Тошев, който е съавтор на книгата, отбелязва, че ценността на подобно издание Книгата ще бъде представена в Народния театър на рождения ден на актьорае да се кажат не много известни или неизвестни факти от живота на Стефан Данаилов, защото той е толкова популярен и общителен  човек, че имаш чувството, че е казал всичко. Всъщност от тук идва и трудността на книгата, отбелязва Георги Тошев и уточнява: Връщал съм се до 60-те години, за да видя какво е разказвал, как са се променяли оценките му за роли, работни процеси, за лични взаимоотношения. Много трудно е да направиш баланса на един образ, за който ние българите си мислим, че познаваме много добре. А те не са много: Стефан Данаилов и Лили Иванова. Това са личности, които са се разписали в най-новата история на България и дали ги харесваме или не - те са там. Единственото, което ни остава е да искаме да разберем тяхната логика, да оценим - ако можем, техния талант, да преценим доколко те са част от нашия живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Духът на Европа" изпълва Новогодишния концерт в НДК

В първите часове на новата 2018 г. зала 1 на НДК отново ще стане притегателен център за всички любители на класическата музика с Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър...

публикувано на 13.12.17 в 17:10

Висшето училище по застраховане с пето поред обучение за учители

Обучение за учители "Как да преподаваме интересно на съвременните деца като ги ангажираме и мотивираме в час" се провежда днес във Висшето училище по застраховане. Обучението e за преподавателите и е петото поред, което организира университетът. Идеята за подобен вид обучения за преподаватели се ражда преди две години, на “среща” между..

публикувано на 13.12.17 в 16:38

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път. Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25

Къде е пресечната точка между литературата и киното

45-ото издание на Панаира на книгата е в разгара си, а същевременно се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Над 200 издателства  от България и чужбина са разположени в НДК, от където тази седмица се излъчва и нашата „Радиоприемница“. До 17 декември предстоят десетки вълнуващи срещи с български и чужди автори, книгоиздатели и..

публикувано на 13.12.17 в 16:11

Част от биоразнообразието на страната ни е на крачка от това да остане в историята

Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците представиха някои от разкритите престъпления срещу дивата природа през 2017г. По време на пресконференцията бяха представени и редица мерки за предотвратяване на престъпленията срещу природата, част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“. Всеки ден броят на..

публикувано на 13.12.17 в 15:55