Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стефан Данаилов - един рицар с броня

Най-обичаният български актьор на 75
Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил. На 9 декември любимият актьор навършва 75 години
Снимка: БГНЕС

Животът на Стефан Данаилов е един сериал, казва Георги Тошев и допълва, че нито един, два или повече филми биха го изчерпили.
И все пак специален екип, част от който е и журналистът Георги Тошев е направил два филма, посветени на най-популярния и обичан български актьор Стефан Данаилов, който на 9 декември ще отпразнува своя 75-и рожден ден.
Единият филм е пълнометражен документален, озаглавен е Стефан Данаилов: Монолог и ще бъде представен предпремиерно на 4 декември в кино "Одеон". Другият е телевизионен и ще бъде излъчен на рождения ден на актьора - 9 декември. Неговото заглавие е Стефан Данаилов: Различният.


Сред събитията, посветени на юбилея на актьора, е и официалното представяне на автобиографичната му книга Романът на моя живот.
Датата е 9 декември, а мястото - Народният театър "Иван Вазов".
Георги Тошев, който е съавтор на книгата, отбелязва, че ценността на подобно издание Книгата ще бъде представена в Народния театър на рождения ден на актьорае да се кажат не много известни или неизвестни факти от живота на Стефан Данаилов, защото той е толкова популярен и общителен  човек, че имаш чувството, че е казал всичко. Всъщност от тук идва и трудността на книгата, отбелязва Георги Тошев и уточнява: Връщал съм се до 60-те години, за да видя какво е разказвал, как са се променяли оценките му за роли, работни процеси, за лични взаимоотношения. Много трудно е да направиш баланса на един образ, за който ние българите си мислим, че познаваме много добре. А те не са много: Стефан Данаилов и Лили Иванова. Това са личности, които са се разписали в най-новата история на България и дали ги харесваме или не - те са там. Единственото, което ни остава е да искаме да разберем тяхната логика, да оценим - ако можем, техния талант, да преценим доколко те са част от нашия живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Адриана Благоева за музиката, наградите и Хора на софийските момчета

В навечерието на 24-ти май дългогодишният диригент на Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева беше сред наградените от Министерството на културата с почетен знак "Златен век" - звезда. По думите й " всяка награда е събитие в живота на твореца ". "Вече почти 30 години съм с този състав, имах редкия шанс да започна веднага след диригента..

публикувано на 22.05.18 в 17:17

"Детска къща" оказва подкрепа на деца, пострадали от насилие

Улесняване разпита на деца жертва на насилие обсъдиха днес специалисти от различни сфери. В "Детска къща" подрастващи, които са станали жертви или свидетели на насилие, ще могат да получат цялостна оценка и всички съответни терапевтични услуги от подходящи професионалисти. Акцентът, който беше поставен, е подкрепата на деца, пострадали от насилие и..

публикувано на 22.05.18 в 17:08

"АРТ театър" на 27, празнува с хепънинг

Тази вечер от 20 часа „АРТ театър“ ще отбележи 27-ия си рожден ден в Руския културно-информационен център. Събитието ще бъде тържествено отбелязано с хепънинг, на който ни очакват музика, артистични сценки и много положителни емоции. Вечерта ще завърши с коктейл, а входът е свободен за всички посетители. Артистите, които ще ни посрещнат тази вечер,..

публикувано на 22.05.18 в 16:56

Екосистемни услуги - повече ползи от природата

Какви са ползите ни от природата, каква е цената им и какво даваме в замяна? На тези въпроси отговори търси Институтът по биоразнообразие към БАН. На днешния Международен ден на биологичното разнообразие, Институтът представи резултатите от изследване за оценка на екосистемните услуги или с други думи ползите, които получаваме от природата. Институтът..

публикувано на 22.05.18 в 16:52
Разширение на I-а англисйка гимназия

Завършват през юни първия нов корпус на Първа английска гимназия

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на разширение на сградата на Първа английска езикова гимназия и 112-о основно училище. В ход са строителните дейности на изцяло нов корпус с кабинети и класни стаи. До края на юни трябва да приключат напълно строителните дейности по новия корпус, с който се осигуряват 22 нови класни стаи...

публикувано на 22.05.18 в 16:51