Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За силата и щастието, което носи близостта до природата

Снимка: nebesnitepasbishta.com

Покрай наближаващите празници решихме да спрем за малко забързаното ежедневие и да погледнем към личните истории на хората, решили да се доближат по-близо до природата, а освен това да дадат шанс и на други да се докоснат до нея.

Първата ни спирка са „Небесните пасбища“, до които се стига с доброта, желание и кола. Поне така казват създателите на природния парк - семейство Ангелови, които върху наследствена земя съхраняват едновременно природата и семейната си история.

Александър Ангелов ни разказа, че неговият баща д-р Васил Ангелов, който в момента е на 77 години, поддържа 60 декара гора, която допреди 12 години е била изоставена и умираща.

Историята на рода пък започва през далечната 1683 година от Енчо и Вида. Баба Вида била лечителка, която помагала на хората в тежки моменти, затова и махалата Видинци в Осиковица, където се намират „Небесните пасбища“, е кръстена на нея.

Историята на парка пък започва през 20-те години на ХХ век, когато бащата на доктор Васил Ангелов, Ангел Даков е командирован в Австрия, където остава впечатлен от тамошните градини и паркове. Изучава ги, за да може когато се върне в България да създаде парк по австрийски образец. Връща се в България и се заема с осъществяването на плана си. Внася специални паркови растения и отбрани овощни видове, като след години труд паркът-градина се превръща в пример за останалите градинари в този край. След национализацията от парка остават няколко декара земя около къщата, а след връщането на земята семейството започва да възстановява бавно и полека гората.

Това бяха 60 декара умираща гора, изоставена и неподдържана. За да не се унищожи сама, започнахме да я чистим с моя баща. Отне ни две години, за да се почисти от тръни, клони и сухи дървета и да може да оцелее. Полека - лека гората се превърна в парк.

Освен, че са възстановили гората и са я превърнали в прекрасен парк, семейство Ангелови посреща десетките желаещи да и се насладят съвсем безплатно .

И двамата сме лекари и наблюдавахме хората, видяхме, че щастието го няма напоследък и го няма заради това, че се откъснахме от земята и корена, тръгнахме към богатството и парите, а това погубва човек. Срещнахме се с много хора, които са богати, но нещастни, затова решихме да покажем нашата гледна точка – че щастието на човек не е в парите и богатството, а в други, по-дребни и истински неща, обяснява своята истина Александър Ангелов.

Добавя, че докато със семейството му са възстановявали земята, са намерили щастието, но и продължават да го търсят. Затова и продължаваме да правим това, защото ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Да сме близко до природата и земята – това ни дава сила.

Още за магията на "Небесните пасбища" - вижте във видеото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31

Работилница „Азбука Глаголица“ показва значението на буквите в Етнографския музей

Тази неделя в Националния етнографски музей от 11:00 часа  ще се проведе Работилница „Азбука Глаголица“. Инициативата е част от изложбата „ArtExtreme Стража", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще остане в музея до 30 май. Работилницата се организира от Сдружение "Андари" - Анатолий Радев и Дария Василева и Сдружение "Амат"...

публикувано на 25.05.18 в 17:51

"Symbio" на сцената на Първо студио на БНР

На сцената на Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще свири дуетът "Symbio" - Йоханес Геворкян Хелман (хърди-гърди) и ЛаршЕмил Ойебергет (акордеон), които завоюваха наградата „Най-добър нов артист на годината“ на Шведските награди за фолк и уърлд музика през 2016 г. с компилативното си звучене. Историята на екзотичния инструмент, на..

публикувано на 25.05.18 в 17:21