Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За силата и щастието, което носи близостта до природата

Снимка: nebesnitepasbishta.com

Покрай наближаващите празници решихме да спрем за малко забързаното ежедневие и да погледнем към личните истории на хората, решили да се доближат по-близо до природата, а освен това да дадат шанс и на други да се докоснат до нея.

Първата ни спирка са „Небесните пасбища“, до които се стига с доброта, желание и кола. Поне така казват създателите на природния парк - семейство Ангелови, които върху наследствена земя съхраняват едновременно природата и семейната си история.

Александър Ангелов ни разказа, че неговият баща д-р Васил Ангелов, който в момента е на 77 години, поддържа 60 декара гора, която допреди 12 години е била изоставена и умираща.

Историята на рода пък започва през далечната 1683 година от Енчо и Вида. Баба Вида била лечителка, която помагала на хората в тежки моменти, затова и махалата Видинци в Осиковица, където се намират „Небесните пасбища“, е кръстена на нея.

Историята на парка пък започва през 20-те години на ХХ век, когато бащата на доктор Васил Ангелов, Ангел Даков е командирован в Австрия, където остава впечатлен от тамошните градини и паркове. Изучава ги, за да може когато се върне в България да създаде парк по австрийски образец. Връща се в България и се заема с осъществяването на плана си. Внася специални паркови растения и отбрани овощни видове, като след години труд паркът-градина се превръща в пример за останалите градинари в този край. След национализацията от парка остават няколко декара земя около къщата, а след връщането на земята семейството започва да възстановява бавно и полека гората.

Това бяха 60 декара умираща гора, изоставена и неподдържана. За да не се унищожи сама, започнахме да я чистим с моя баща. Отне ни две години, за да се почисти от тръни, клони и сухи дървета и да може да оцелее. Полека - лека гората се превърна в парк.

Освен, че са възстановили гората и са я превърнали в прекрасен парк, семейство Ангелови посреща десетките желаещи да и се насладят съвсем безплатно .

И двамата сме лекари и наблюдавахме хората, видяхме, че щастието го няма напоследък и го няма заради това, че се откъснахме от земята и корена, тръгнахме към богатството и парите, а това погубва човек. Срещнахме се с много хора, които са богати, но нещастни, затова решихме да покажем нашата гледна точка – че щастието на човек не е в парите и богатството, а в други, по-дребни и истински неща, обяснява своята истина Александър Ангелов.

Добавя, че докато със семейството му са възстановявали земята, са намерили щастието, но и продължават да го търсят. Затова и продължаваме да правим това, защото ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Да сме близко до природата и земята – това ни дава сила.

Още за магията на "Небесните пасбища" - вижте във видеото.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Духът на Европа" изпълва Новогодишния концерт в НДК

В първите часове на новата 2018 г. зала 1 на НДК отново ще стане притегателен център за всички любители на класическата музика с Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър...

публикувано на 13.12.17 в 17:10

Висшето училище по застраховане с пето поред обучение за учители

Обучение за учители "Как да преподаваме интересно на съвременните деца като ги ангажираме и мотивираме в час" се провежда днес във Висшето училище по застраховане. Обучението e за преподавателите и е петото поред, което организира университетът. Идеята за подобен вид обучения за преподаватели се ражда преди две години, на “среща” между..

публикувано на 13.12.17 в 16:38

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път. Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25

Къде е пресечната точка между литературата и киното

45-ото издание на Панаира на книгата е в разгара си, а същевременно се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Над 200 издателства  от България и чужбина са разположени в НДК, от където тази седмица се излъчва и нашата „Радиоприемница“. До 17 декември предстоят десетки вълнуващи срещи с български и чужди автори, книгоиздатели и..

публикувано на 13.12.17 в 16:11

Част от биоразнообразието на страната ни е на крачка от това да остане в историята

Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците представиха някои от разкритите престъпления срещу дивата природа през 2017г. По време на пресконференцията бяха представени и редица мерки за предотвратяване на престъпленията срещу природата, част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“. Всеки ден броят на..

публикувано на 13.12.17 в 15:55