Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За силата и щастието, което носи близостта до природата

Снимка: nebesnitepasbishta.com

Покрай наближаващите празници решихме да спрем за малко забързаното ежедневие и да погледнем към личните истории на хората, решили да се доближат по-близо до природата, а освен това да дадат шанс и на други да се докоснат до нея.

Първата ни спирка са „Небесните пасбища“, до които се стига с доброта, желание и кола. Поне така казват създателите на природния парк - семейство Ангелови, които върху наследствена земя съхраняват едновременно природата и семейната си история.

Александър Ангелов ни разказа, че неговият баща д-р Васил Ангелов, който в момента е на 77 години, поддържа 60 декара гора, която допреди 12 години е била изоставена и умираща.

Историята на рода пък започва през далечната 1683 година от Енчо и Вида. Баба Вида била лечителка, която помагала на хората в тежки моменти, затова и махалата Видинци в Осиковица, където се намират „Небесните пасбища“, е кръстена на нея.

Историята на парка пък започва през 20-те години на ХХ век, когато бащата на доктор Васил Ангелов, Ангел Даков е командирован в Австрия, където остава впечатлен от тамошните градини и паркове. Изучава ги, за да може когато се върне в България да създаде парк по австрийски образец. Връща се в България и се заема с осъществяването на плана си. Внася специални паркови растения и отбрани овощни видове, като след години труд паркът-градина се превръща в пример за останалите градинари в този край. След национализацията от парка остават няколко декара земя около къщата, а след връщането на земята семейството започва да възстановява бавно и полека гората.

Това бяха 60 декара умираща гора, изоставена и неподдържана. За да не се унищожи сама, започнахме да я чистим с моя баща. Отне ни две години, за да се почисти от тръни, клони и сухи дървета и да може да оцелее. Полека - лека гората се превърна в парк.

Освен, че са възстановили гората и са я превърнали в прекрасен парк, семейство Ангелови посреща десетките желаещи да и се насладят съвсем безплатно .

И двамата сме лекари и наблюдавахме хората, видяхме, че щастието го няма напоследък и го няма заради това, че се откъснахме от земята и корена, тръгнахме към богатството и парите, а това погубва човек. Срещнахме се с много хора, които са богати, но нещастни, затова решихме да покажем нашата гледна точка – че щастието на човек не е в парите и богатството, а в други, по-дребни и истински неща, обяснява своята истина Александър Ангелов.

Добавя, че докато със семейството му са възстановявали земята, са намерили щастието, но и продължават да го търсят. Затова и продължаваме да правим това, защото ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Да сме близко до природата и земята – това ни дава сила.

Още за магията на "Небесните пасбища" - вижте във видеото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13