Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За силата и щастието, което носи близостта до природата

Снимка: nebesnitepasbishta.com

Покрай наближаващите празници решихме да спрем за малко забързаното ежедневие и да погледнем към личните истории на хората, решили да се доближат по-близо до природата, а освен това да дадат шанс и на други да се докоснат до нея.

Първата ни спирка са „Небесните пасбища“, до които се стига с доброта, желание и кола. Поне така казват създателите на природния парк - семейство Ангелови, които върху наследствена земя съхраняват едновременно природата и семейната си история.

Александър Ангелов ни разказа, че неговият баща д-р Васил Ангелов, който в момента е на 77 години, поддържа 60 декара гора, която допреди 12 години е била изоставена и умираща.

Историята на рода пък започва през далечната 1683 година от Енчо и Вида. Баба Вида била лечителка, която помагала на хората в тежки моменти, затова и махалата Видинци в Осиковица, където се намират „Небесните пасбища“, е кръстена на нея.

Историята на парка пък започва през 20-те години на ХХ век, когато бащата на доктор Васил Ангелов, Ангел Даков е командирован в Австрия, където остава впечатлен от тамошните градини и паркове. Изучава ги, за да може когато се върне в България да създаде парк по австрийски образец. Връща се в България и се заема с осъществяването на плана си. Внася специални паркови растения и отбрани овощни видове, като след години труд паркът-градина се превръща в пример за останалите градинари в този край. След национализацията от парка остават няколко декара земя около къщата, а след връщането на земята семейството започва да възстановява бавно и полека гората.

Това бяха 60 декара умираща гора, изоставена и неподдържана. За да не се унищожи сама, започнахме да я чистим с моя баща. Отне ни две години, за да се почисти от тръни, клони и сухи дървета и да може да оцелее. Полека - лека гората се превърна в парк.

Освен, че са възстановили гората и са я превърнали в прекрасен парк, семейство Ангелови посреща десетките желаещи да и се насладят съвсем безплатно .

И двамата сме лекари и наблюдавахме хората, видяхме, че щастието го няма напоследък и го няма заради това, че се откъснахме от земята и корена, тръгнахме към богатството и парите, а това погубва човек. Срещнахме се с много хора, които са богати, но нещастни, затова решихме да покажем нашата гледна точка – че щастието на човек не е в парите и богатството, а в други, по-дребни и истински неща, обяснява своята истина Александър Ангелов.

Добавя, че докато със семейството му са възстановявали земята, са намерили щастието, но и продължават да го търсят. Затова и продължаваме да правим това, защото ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Да сме близко до природата и земята – това ни дава сила.

Още за магията на "Небесните пасбища" - вижте във видеото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35