Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За силата и щастието, което носи близостта до природата

Снимка: nebesnitepasbishta.com

Покрай наближаващите празници решихме да спрем за малко забързаното ежедневие и да погледнем към личните истории на хората, решили да се доближат по-близо до природата, а освен това да дадат шанс и на други да се докоснат до нея.

Първата ни спирка са „Небесните пасбища“, до които се стига с доброта, желание и кола. Поне така казват създателите на природния парк - семейство Ангелови, които върху наследствена земя съхраняват едновременно природата и семейната си история.

Александър Ангелов ни разказа, че неговият баща д-р Васил Ангелов, който в момента е на 77 години, поддържа 60 декара гора, която допреди 12 години е била изоставена и умираща.

Историята на рода пък започва през далечната 1683 година от Енчо и Вида. Баба Вида била лечителка, която помагала на хората в тежки моменти, затова и махалата Видинци в Осиковица, където се намират „Небесните пасбища“, е кръстена на нея.

Историята на парка пък започва през 20-те години на ХХ век, когато бащата на доктор Васил Ангелов, Ангел Даков е командирован в Австрия, където остава впечатлен от тамошните градини и паркове. Изучава ги, за да може когато се върне в България да създаде парк по австрийски образец. Връща се в България и се заема с осъществяването на плана си. Внася специални паркови растения и отбрани овощни видове, като след години труд паркът-градина се превръща в пример за останалите градинари в този край. След национализацията от парка остават няколко декара земя около къщата, а след връщането на земята семейството започва да възстановява бавно и полека гората.

Това бяха 60 декара умираща гора, изоставена и неподдържана. За да не се унищожи сама, започнахме да я чистим с моя баща. Отне ни две години, за да се почисти от тръни, клони и сухи дървета и да може да оцелее. Полека - лека гората се превърна в парк.

Освен, че са възстановили гората и са я превърнали в прекрасен парк, семейство Ангелови посреща десетките желаещи да и се насладят съвсем безплатно .

И двамата сме лекари и наблюдавахме хората, видяхме, че щастието го няма напоследък и го няма заради това, че се откъснахме от земята и корена, тръгнахме към богатството и парите, а това погубва човек. Срещнахме се с много хора, които са богати, но нещастни, затова решихме да покажем нашата гледна точка – че щастието на човек не е в парите и богатството, а в други, по-дребни и истински неща, обяснява своята истина Александър Ангелов.

Добавя, че докато със семейството му са възстановявали земята, са намерили щастието, но и продължават да го търсят. Затова и продължаваме да правим това, защото ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Да сме близко до природата и земята – това ни дава сила.

Още за магията на "Небесните пасбища" - вижте във видеото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Скоро може да посадим многогодишните растения

Любителите на цветята очакват с нетърпение сезона, в който ще засадят многогодишните растения в градината. От средата на септември можем да сложим и луковичните цветя и цветните храсти. Ако вече сте си купили растения за двора не бързайте да ги садите. Високите температури и липсата на дъждове в летния сезон ще попречат на растението да се адаптира..

публикувано на 21.08.18 в 09:45

"Гражданската отговорност" поскъпва, грижата на застрахователите за безопасността на пътя - не

Има разминаване между официалната статистика, която МВР отчита по отношение на пътната безопасност и „задъхването“ на застрахователите. Вече е ясно, че „Гражданската отговорност“ се повишава значително. Като основание за поскъпването на застраховката „Гражданска отговорност“ се посочва решение на Върховния касационен съд, но то е от..

публикувано на 20.08.18 в 17:52

В събота отварят бул. „България“ от бул. „Иван Гешов“ до „Гоце Делчев“

Днес беше пуснато движението по бул.„Христофор Колумб“, където се извърши цялостна рехабилитация на пътя. От утре започва и цялостната реконструкция на Източната тангента до кв. „Христо Ботев“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В събота, 25 август, ще бъде възстановено движението по бул. „България“ в участъка от бул. „Ив. Гешов“ до бул...

публикувано на 20.08.18 в 17:26

Незрящи представят България на Европейското първенство по шоудаун

България за първи път ще участва на Европейското първенство по спорта шоудаун, което ще се проведе от 21 до 27 август 2018 г. във Варшава. Шоудаунът е специализиран спорт за незрящи, който наподобява тенис на маса. Играе се на маса с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Въведен е в България през 2009 г., когато е закупена първата..

обновено на 20.08.18 в 16:41

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35