Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07