Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55