Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Духът на Европа" изпълва Новогодишния концерт в НДК

В първите часове на новата 2018 г. зала 1 на НДК отново ще стане притегателен център за всички любители на класическата музика с Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър...

публикувано на 13.12.17 в 17:10

Висшето училище по застраховане с пето поред обучение за учители

Обучение за учители "Как да преподаваме интересно на съвременните деца като ги ангажираме и мотивираме в час" се провежда днес във Висшето училище по застраховане. Обучението e за преподавателите и е петото поред, което организира университетът. Идеята за подобен вид обучения за преподаватели се ражда преди две години, на “среща” между..

публикувано на 13.12.17 в 16:38

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път. Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25

Къде е пресечната точка между литературата и киното

45-ото издание на Панаира на книгата е в разгара си, а същевременно се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Над 200 издателства  от България и чужбина са разположени в НДК, от където тази седмица се излъчва и нашата „Радиоприемница“. До 17 декември предстоят десетки вълнуващи срещи с български и чужди автори, книгоиздатели и..

публикувано на 13.12.17 в 16:11

Част от биоразнообразието на страната ни е на крачка от това да остане в историята

Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците представиха някои от разкритите престъпления срещу дивата природа през 2017г. По време на пресконференцията бяха представени и редица мерки за предотвратяване на престъпленията срещу природата, част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“. Всеки ден броят на..

публикувано на 13.12.17 в 15:55