Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Адриана Благоева за музиката, наградите и Хора на софийските момчета

В навечерието на 24-ти май дългогодишният диригент на Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева беше сред наградените от Министерството на културата с почетен знак "Златен век" - звезда. По думите й " всяка награда е събитие в живота на твореца ". "Вече почти 30 години съм с този състав, имах редкия шанс да започна веднага след диригента..

публикувано на 22.05.18 в 17:17

"Детска къща" оказва подкрепа на деца, пострадали от насилие

Улесняване разпита на деца жертва на насилие обсъдиха днес специалисти от различни сфери. В "Детска къща" подрастващи, които са станали жертви или свидетели на насилие, ще могат да получат цялостна оценка и всички съответни терапевтични услуги от подходящи професионалисти. Акцентът, който беше поставен, е подкрепата на деца, пострадали от насилие и..

публикувано на 22.05.18 в 17:08

"АРТ театър" на 27, празнува с хепънинг

Тази вечер от 20 часа „АРТ театър“ ще отбележи 27-ия си рожден ден в Руския културно-информационен център. Събитието ще бъде тържествено отбелязано с хепънинг, на който ни очакват музика, артистични сценки и много положителни емоции. Вечерта ще завърши с коктейл, а входът е свободен за всички посетители. Артистите, които ще ни посрещнат тази вечер,..

публикувано на 22.05.18 в 16:56

Екосистемни услуги - повече ползи от природата

Какви са ползите ни от природата, каква е цената им и какво даваме в замяна? На тези въпроси отговори търси Институтът по биоразнообразие към БАН. На днешния Международен ден на биологичното разнообразие, Институтът представи резултатите от изследване за оценка на екосистемните услуги или с други думи ползите, които получаваме от природата. Институтът..

публикувано на 22.05.18 в 16:52
Разширение на I-а англисйка гимназия

Завършват през юни първия нов корпус на Първа английска гимназия

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на разширение на сградата на Първа английска езикова гимназия и 112-о основно училище. В ход са строителните дейности на изцяло нов корпус с кабинети и класни стаи. До края на юни трябва да приключат напълно строителните дейности по новия корпус, с който се осигуряват 22 нови класни стаи...

публикувано на 22.05.18 в 16:51