Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35