Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на "корените", които ни връщат на мястото

Снимка: личен архив
Има хора, за които връзката с корените им и любовта към природата са по-силни и те предпочитат да живеят далеч от големия град в малки, китни селца. Горица Кръстанова, която организира лютеницотерапия в нейното родно си село Пожарево, на което е кмет, е една от тях.

Горица е пътувала много, защото намира себе си там. относно ограниченията, според нея, са само в главите на хората, защото няма как ено место да ограничава някого. Благодарение на нейната работа центърът на селото е изцяло обновен. Тя успява и да възстанови 100-годишната пещ на селото и сега обучава младите хора да месят хляб.

Първите й спомени от селото са свързани с двете ѝ пра баби, които са се занимавали с отглеждане на животни и много работа. Едната - баба Добра, и до ден днешен мога да нарисувам силуета й как бие масло. Другата си баба помни как чисти царевица, докато ѝ е разказвала приказки за Крали Марко.

За решението да се отдели от големия град, Горица е категорична, че никога не е имала съмнение в действията си. “Не знам в днешно време хората, защо продължават да си представят, че човек, който живее на село е откъснат от съвременния свят”, казва тя. Въпросът, според нея, е човек да си даде сметка дали е готов да живее в къща, която изисква поддържане, да цепиш дърва за зимата, да си ринеш снега пред къщата. Това е въпрос на нагласа.

Съпругът ѝ, който е софиянец е приел лесно решението да отидат да живеят на село. Горица има и къща в София, където е живяла и учила, а през годините по-късно е живяла и в САЩ, където дори е имала възможност да остане. В САЩ тя е научила, че всичко се постига с труд, а българинът има своя душевност, която му позволява когато трябва да работи, а когато иска - да разпусне и да си почине.  За решението си да стане кмет Горица разказва, че идеята е дошла от проект, който е искала да реализира и единственият начин това да стане е била възможността да влезе в политиката, макар и на местна почва. Това ѝ дава възможност да подобри бъдещето и съдбата на това населено място.

Горица изповядва мнението, че няма как промяната да стане отгоре, а хората само да определят политиците като лоши. “Ако ние искаме да се промени начина на водене на политика, ами ще се наложи част от младите хора да поемат и този път, въпреки че той не е никак лесен и не е много приятен, но това е начинът и няма как да стане промяната, тя е от долу нагоре.

Един големите ѝ успехи е, че хората вече все повече изискват от държавните служители. Хората от моето село, все по-смело си поставят изискванията, казва тя. В селото в момента са регистрирани 200 души, но реално живеят около 400 души. Има много нови хора, които са се заселили в селото, като някои от тях са млади семейства.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26