Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

По-строги мерки за безопасен транспорт

Снимка: Божидар Янев, БНР
Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта проведе кръгла маса на тема "Мерки за безопасен транспорт и транспортните политики на общините и държавата при възлагането на обществен транспорт на пътници". Сред основните разисквани проблеми бяха липсата на безопасни и здравословни условия на труд на заетите, както и липсата на средства за финансиране на транспортните оператори.

"Водачите на моторни превозни средства нямат никакъв образователен ценз. В бранша има глад за професионални шофьори. Трябва да се създаде национална програма за обучението на такива кадри в следващите години". Това сподели Васил Пиронков, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

"Настъпи времето на купените книжки, в което заплащаме с тежък кръвен данък", заяви Красимир Георгиев, представител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Той разкри, че за този проблем, решение може да бъде налагането на преквалификационен изпит за шофьори превозващи хора. Повече подробности по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31

Работилница „Азбука Глаголица“ показва значението на буквите в Етнографския музей

Тази неделя в Националния етнографски музей от 11:00 часа  ще се проведе Работилница „Азбука Глаголица“. Инициативата е част от изложбата „ArtExtreme Стража", която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще остане в музея до 30 май. Работилницата се организира от Сдружение "Андари" - Анатолий Радев и Дария Василева и Сдружение "Амат"...

публикувано на 25.05.18 в 17:51

"Symbio" на сцената на Първо студио на БНР

На сцената на Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще свири дуетът "Symbio" - Йоханес Геворкян Хелман (хърди-гърди) и ЛаршЕмил Ойебергет (акордеон), които завоюваха наградата „Най-добър нов артист на годината“ на Шведските награди за фолк и уърлд музика през 2016 г. с компилативното си звучене. Историята на екзотичния инструмент, на..

публикувано на 25.05.18 в 17:21