Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Семейство Узунови превръща пермакултурата в своя житейска философия

Силвия и Димитър Узунови
Снимка: Гергана Гайдарова

Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.

Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.

Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.

Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55