Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Семейство Узунови превръща пермакултурата в своя житейска философия

Силвия и Димитър Узунови
Снимка: Гергана Гайдарова

Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.

Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.

Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.

Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвиждат продължение на метрото в "Люлин", "Младост" и "Слатина"

Продължаване на метрото до различни части на града предвиждат от Столичната община. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета му за свършеното от него през последните две години, откакто е встъпил в длъжност. Нови станции може да има в районите "Люлин", Студентски град, "Слатина" и "Симеоново". Една от промените е на..

публикувано на 21.05.18 в 18:18

Раздадоха призовете "Футболист на футболистите"

Асоциацията на българските футболисти проведе годишната церемония "Футболист на футболистите" за сезон 2017/2018, където връчи престижни награди за най-добре представилите се футболисти през сезона. Отличени имаше сред треньорите, младите футболисти и професионалистите. За първа година беше връчена награда и за най-добра футболистка, чийто носител стана..

публикувано на 21.05.18 в 18:14

Антитерорист от Израел е водещият лектор на конференцията „Спорт и сигурност“

Днес в Националната спортна академия (НСА) официално беше открита Петата научна конференция „Спорт и сигурност“. В програмата на форума са включени лекции на специалисти от водещи институции, ангажирани с осигуряването на сигурността по време на спортни събития. Водеща лекция изнесе полковник от запаса в израелската армия Амир Горен - световен експерт по..

публикувано на 21.05.18 в 17:22
Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията. Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“,..

публикувано на 21.05.18 в 16:35

45 проби и 1100 анализа показват, че водата в София е чиста

Качеството на водата в София се контролира по целия път от водоизточниците - от язовир Искър и язовир Бели Искър, през пречиствателните станции и резервоарите. Това заяви пред Радио София Станислав Станев , директор „Експлоатация“ в „Софийска вода“. "Ние имаме текущ контрол, ежедневно контролираме над 20 проби, които взимаме от различни..

публикувано на 21.05.18 в 16:30