Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Семейство Узунови превръща пермакултурата в своя житейска философия

Силвия и Димитър Узунови
Снимка: Гергана Гайдарова

Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.

Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.

Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.

Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Влизайки в студиото, Емилия се е влюбила страстно в радиото...

Емилия Кирчева: Радиото е най-искрената медия

В деня, когато в Радиокафе говорим за историята на радиото, ви срещаме и с младата студентка по журналистка Емилия Кирчева, избрала именно радиото като медия за изява и професионално развитие. Може да се каже, че не аз избрах радиото, а то избра мен – усмихва се Емилия пред микрофона на Радио София . – Когато се влюбих в радиото, учех съвсем..

публикувано на 19.02.18 в 13:23

“Истории за помощта от непознати” в “Академия за пътешественици”

“Истории за помощта от непознати” от различни краища на светa очакват участниците в “Академия за пътешественици” в 19:00 часа в зелената къща на Сохо. Петото издание включва презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света. Гост днес ще бъде Милена Вукова - по образование педагог и..

публикувано на 19.02.18 в 11:26

Навлязохме във Великденските пости

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април.  Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и..

публикувано на 19.02.18 в 07:53

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05

Преоткрийте София

Ако нямате планове за пътуване извън София този уикенд, ви предлагаме да обогатите културните си познания и да се потопите в историята на столицата ни чрез обиколка на едни от местата, които носят най-много спомени. Освен културните и историческите забележителности, добра идея е и разходката из Витоша, Люлинската или Лозенската планина. Кои са..

публикувано на 18.02.18 в 09:15