Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Семейство Узунови превръща пермакултурата в своя житейска философия

Силвия и Димитър Узунови
Снимка: Гергана Гайдарова

Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.

Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.

Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.

Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус се запали на бул. "Цариградско шосе"

Няма пострадали при инцидент със самозапалил се автобус в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникналия инцидент е подаден малко след 10.00 часа. По първоначални данни, на бул. “Цариградско шосе“, малко след хотел „Плиска“, автобус на градския..

публикувано на 11.12.17 в 10:59

Огромно задръстване "блокира" бул. "Драган Цанков"

Огромно задръстване се е образувало по бул. "Драган Цанков", предаде репортер на Радио София. Автомобилите са в непрекъсната колона от кръговото движение (до телевизионната кула) до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Ев. и Хр. Георгиеви". Времето, необходимо за изчакване на това кръстовище, вече е приблизително около 7-8 минути като малко..

обновено на 11.12.17 в 09:42
Любка Биаджони

Любка Биаджони: Симфоничният оркестър на Националното радио впечатлява с музицирането си

Огромна чест е да работя със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, казва диригентката Любка Биаджони . Поводът е Коледното матине на 23 декември, което ще се състои в залата на Народния театър "Иван Вазов". Тя припомня, че през март тази година за първи път има контакт с оркестъра (прави записи с арии в изпълнение на български солисти) и..

публикувано на 10.12.17 в 11:15
Анастасия Събева

Анастасия Събева: Искам да показвам различни светове

Иска ми се хората, когато излизат от мой спектакъл да бъдат вдъхновени и щастливи, казва режисьорката Анастасия Събева и допълва: "Най-важното за мен е да са преживяли дадената история емоционално. Да са се разсмяли или да са се разплакали. И това да ги е направило малко по-щастливи". Със своя спектакъл "Кралят елен" младата режисьорка ще гостува на..

публикувано на 09.12.17 в 16:30

"Лебедово езеро" - класически балет с 3D декори

Класическа хореография, съчетана с ефектно и концептуално мултимедийно съдържание. Това ще видят почитателите на балета в спектакъла "Лебедово езеро" на Руския мултимедиен театър на балета, който ще гостува за първи път в София на 13 декември в зала 1 на НДК и на 15 декември във Варна в Двореца на културата и спорта. Всъщност Руският мултимедиен..

публикувано на 09.12.17 в 15:05