Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Достъпната среда е важно условие за интегрирането на специалните деца

Снимка: pixabay.com

Инициативна група от майки „Щастливо детство за специалните деца“ организира дискусия на тема: "Как да направим градската среда по-добра за живота и развитието на децата с увреждания”. Участие взеха представители на институциите - законодателна, изпълнителна и местна власт, а също така и граждански и родителски организации.

В първата част на срещата бяха представени експертни становища, засягащи проблемите на децата с увреждания. Във втората част на събитието се проведе дискусия и бяха дадени предложения как може децата с увреждания да бъдат интегрирани в обществото, а градската среда да стане по-достъпна за тях.

Кристина Петрова, председател на  инициативна група за помощ на деца с увреждания и организатор на събитието, коментира, че целта на групата е да алармира за проблемите, които засягат хората с увреждания и да потърси начини за тяхното решаване.

Минчо Коралски е председател на Агенцията за хората с увреждания и всеки ден лично се сблъсква с проблемите на градската среда. Той коментира, че именно недостъпната градска среда пречи на хората с увреждания да имат равен достъп до образование, медицински грижи и развлечения. Това ги възпрепятства да се интегрират в обществото и да се развиват като личности.

Според Николай Николов, общински съветник към Столичната община, София се развива на две скорости. Той коментира, че в центъра на града се изграждат съоръжения за хора с увреждания - рампи, скосени тротоари, светофари със звуков сигнал, но в крайните квартали това не се случва. Общинският съветник допълни, че градският транспорт не само се движи на твърде големи интервали в по-отдалечените квартали, но не е снабден с подходящо оборудване, за да бъде използван и от хора с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07