Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Достъпната среда е важно условие за интегрирането на специалните деца

Снимка: pixabay.com

Инициативна група от майки „Щастливо детство за специалните деца“ организира дискусия на тема: "Как да направим градската среда по-добра за живота и развитието на децата с увреждания”. Участие взеха представители на институциите - законодателна, изпълнителна и местна власт, а също така и граждански и родителски организации.

В първата част на срещата бяха представени експертни становища, засягащи проблемите на децата с увреждания. Във втората част на събитието се проведе дискусия и бяха дадени предложения как може децата с увреждания да бъдат интегрирани в обществото, а градската среда да стане по-достъпна за тях.

Кристина Петрова, председател на  инициативна група за помощ на деца с увреждания и организатор на събитието, коментира, че целта на групата е да алармира за проблемите, които засягат хората с увреждания и да потърси начини за тяхното решаване.

Минчо Коралски е председател на Агенцията за хората с увреждания и всеки ден лично се сблъсква с проблемите на градската среда. Той коментира, че именно недостъпната градска среда пречи на хората с увреждания да имат равен достъп до образование, медицински грижи и развлечения. Това ги възпрепятства да се интегрират в обществото и да се развиват като личности.

Според Николай Николов, общински съветник към Столичната община, София се развива на две скорости. Той коментира, че в центъра на града се изграждат съоръжения за хора с увреждания - рампи, скосени тротоари, светофари със звуков сигнал, но в крайните квартали това не се случва. Общинският съветник допълни, че градският транспорт не само се движи на твърде големи интервали в по-отдалечените квартали, но не е снабден с подходящо оборудване, за да бъде използван и от хора с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Влизайки в студиото, Емилия се е влюбила страстно в радиото...

Емилия Кирчева: Радиото е най-искрената медия

В деня, когато в Радиокафе говорим за историята на радиото, ви срещаме и с младата студентка по журналистка Емилия Кирчева, избрала именно радиото като медия за изява и професионално развитие. Може да се каже, че не аз избрах радиото, а то избра мен – усмихва се Емилия пред микрофона на Радио София . – Когато се влюбих в радиото, учех съвсем..

публикувано на 19.02.18 в 13:23

“Истории за помощта от непознати” в “Академия за пътешественици”

“Истории за помощта от непознати” от различни краища на светa очакват участниците в “Академия за пътешественици” в 19:00 часа в зелената къща на Сохо. Петото издание включва презентации, лекции и медицински семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света. Гост днес ще бъде Милена Вукова - по образование педагог и..

публикувано на 19.02.18 в 11:26

Навлязохме във Великденските пости

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април.  Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и..

публикувано на 19.02.18 в 07:53

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05

Преоткрийте София

Ако нямате планове за пътуване извън София този уикенд, ви предлагаме да обогатите културните си познания и да се потопите в историята на столицата ни чрез обиколка на едни от местата, които носят най-много спомени. Освен културните и историческите забележителности, добра идея е и разходката из Витоша, Люлинската или Лозенската планина. Кои са..

публикувано на 18.02.18 в 09:15