Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Достъпната среда е важно условие за интегрирането на специалните деца

Снимка: pixabay.com

Инициативна група от майки „Щастливо детство за специалните деца“ организира дискусия на тема: "Как да направим градската среда по-добра за живота и развитието на децата с увреждания”. Участие взеха представители на институциите - законодателна, изпълнителна и местна власт, а също така и граждански и родителски организации.

В първата част на срещата бяха представени експертни становища, засягащи проблемите на децата с увреждания. Във втората част на събитието се проведе дискусия и бяха дадени предложения как може децата с увреждания да бъдат интегрирани в обществото, а градската среда да стане по-достъпна за тях.

Кристина Петрова, председател на  инициативна група за помощ на деца с увреждания и организатор на събитието, коментира, че целта на групата е да алармира за проблемите, които засягат хората с увреждания и да потърси начини за тяхното решаване.

Минчо Коралски е председател на Агенцията за хората с увреждания и всеки ден лично се сблъсква с проблемите на градската среда. Той коментира, че именно недостъпната градска среда пречи на хората с увреждания да имат равен достъп до образование, медицински грижи и развлечения. Това ги възпрепятства да се интегрират в обществото и да се развиват като личности.

Според Николай Николов, общински съветник към Столичната община, София се развива на две скорости. Той коментира, че в центъра на града се изграждат съоръжения за хора с увреждания - рампи, скосени тротоари, светофари със звуков сигнал, но в крайните квартали това не се случва. Общинският съветник допълни, че градският транспорт не само се движи на твърде големи интервали в по-отдалечените квартали, но не е снабден с подходящо оборудване, за да бъде използван и от хора с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55