Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Достъпната среда е важно условие за интегрирането на специалните деца

Снимка: pixabay.com

Инициативна група от майки „Щастливо детство за специалните деца“ организира дискусия на тема: "Как да направим градската среда по-добра за живота и развитието на децата с увреждания”. Участие взеха представители на институциите - законодателна, изпълнителна и местна власт, а също така и граждански и родителски организации.

В първата част на срещата бяха представени експертни становища, засягащи проблемите на децата с увреждания. Във втората част на събитието се проведе дискусия и бяха дадени предложения как може децата с увреждания да бъдат интегрирани в обществото, а градската среда да стане по-достъпна за тях.

Кристина Петрова, председател на  инициативна група за помощ на деца с увреждания и организатор на събитието, коментира, че целта на групата е да алармира за проблемите, които засягат хората с увреждания и да потърси начини за тяхното решаване.

Минчо Коралски е председател на Агенцията за хората с увреждания и всеки ден лично се сблъсква с проблемите на градската среда. Той коментира, че именно недостъпната градска среда пречи на хората с увреждания да имат равен достъп до образование, медицински грижи и развлечения. Това ги възпрепятства да се интегрират в обществото и да се развиват като личности.

Според Николай Николов, общински съветник към Столичната община, София се развива на две скорости. Той коментира, че в центъра на града се изграждат съоръжения за хора с увреждания - рампи, скосени тротоари, светофари със звуков сигнал, но в крайните квартали това не се случва. Общинският съветник допълни, че градският транспорт не само се движи на твърде големи интервали в по-отдалечените квартали, но не е снабден с подходящо оборудване, за да бъде използван и от хора с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвиждат продължение на метрото в "Люлин", "Младост" и "Слатина"

Продължаване на метрото до различни части на града предвиждат от Столичната община. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета му за свършеното от него през последните две години, откакто е встъпил в длъжност. Нови станции може да има в районите "Люлин", Студентски град, "Слатина" и "Симеоново". Една от промените е на..

публикувано на 21.05.18 в 18:18

Раздадоха призовете "Футболист на футболистите"

Асоциацията на българските футболисти проведе годишната церемония "Футболист на футболистите" за сезон 2017/2018, където връчи престижни награди за най-добре представилите се футболисти през сезона. Отличени имаше сред треньорите, младите футболисти и професионалистите. За първа година беше връчена награда и за най-добра футболистка, чийто носител стана..

публикувано на 21.05.18 в 18:14

Антитерорист от Израел е водещият лектор на конференцията „Спорт и сигурност“

Днес в Националната спортна академия (НСА) официално беше открита Петата научна конференция „Спорт и сигурност“. В програмата на форума са включени лекции на специалисти от водещи институции, ангажирани с осигуряването на сигурността по време на спортни събития. Водеща лекция изнесе полковник от запаса в израелската армия Амир Горен - световен експерт по..

публикувано на 21.05.18 в 17:22
Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Всичко може да причини алергия, ако попадне във възприемчив организъм

Мръсен въздух, хранителна непоносимост, ухапване от насекомо, лекарство или просто мънички, невидими полени, дори носене на обеци – всичко това може да ви заведе до чакалнята пред алергологията. Всеки трети българин е алергичен, а над половин милион е броят на страдащите от сенна хрема у нас – твърди статистиката в момента. Казвам „в момента“,..

публикувано на 21.05.18 в 16:35

45 проби и 1100 анализа показват, че водата в София е чиста

Качеството на водата в София се контролира по целия път от водоизточниците - от язовир Искър и язовир Бели Искър, през пречиствателните станции и резервоарите. Това заяви пред Радио София Станислав Станев , директор „Експлоатация“ в „Софийска вода“. "Ние имаме текущ контрол, ежедневно контролираме над 20 проби, които взимаме от различни..

публикувано на 21.05.18 в 16:30