Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Достъпната среда е важно условие за интегрирането на специалните деца

Снимка: pixabay.com

Инициативна група от майки „Щастливо детство за специалните деца“ организира дискусия на тема: "Как да направим градската среда по-добра за живота и развитието на децата с увреждания”. Участие взеха представители на институциите - законодателна, изпълнителна и местна власт, а също така и граждански и родителски организации.

В първата част на срещата бяха представени експертни становища, засягащи проблемите на децата с увреждания. Във втората част на събитието се проведе дискусия и бяха дадени предложения как може децата с увреждания да бъдат интегрирани в обществото, а градската среда да стане по-достъпна за тях.

Кристина Петрова, председател на  инициативна група за помощ на деца с увреждания и организатор на събитието, коментира, че целта на групата е да алармира за проблемите, които засягат хората с увреждания и да потърси начини за тяхното решаване.

Минчо Коралски е председател на Агенцията за хората с увреждания и всеки ден лично се сблъсква с проблемите на градската среда. Той коментира, че именно недостъпната градска среда пречи на хората с увреждания да имат равен достъп до образование, медицински грижи и развлечения. Това ги възпрепятства да се интегрират в обществото и да се развиват като личности.

Според Николай Николов, общински съветник към Столичната община, София се развива на две скорости. Той коментира, че в центъра на града се изграждат съоръжения за хора с увреждания - рампи, скосени тротоари, светофари със звуков сигнал, но в крайните квартали това не се случва. Общинският съветник допълни, че градският транспорт не само се движи на твърде големи интервали в по-отдалечените квартали, но не е снабден с подходящо оборудване, за да бъде използван и от хора с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус се запали на бул. "Цариградско шосе"

Няма пострадали при инцидент със самозапалил се автобус в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникналия инцидент е подаден малко след 10.00 часа. По първоначални данни, на бул. “Цариградско шосе“, малко след хотел „Плиска“, автобус на градския..

публикувано на 11.12.17 в 10:59

Огромно задръстване "блокира" бул. "Драган Цанков"

Огромно задръстване се е образувало по бул. "Драган Цанков", предаде репортер на Радио София. Автомобилите са в непрекъсната колона от кръговото движение (до телевизионната кула) до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Ев. и Хр. Георгиеви". Времето, необходимо за изчакване на това кръстовище, вече е приблизително около 7-8 минути като малко..

обновено на 11.12.17 в 09:42
Любка Биаджони

Любка Биаджони: Симфоничният оркестър на Националното радио впечатлява с музицирането си

Огромна чест е да работя със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, казва диригентката Любка Биаджони . Поводът е Коледното матине на 23 декември, което ще се състои в залата на Народния театър "Иван Вазов". Тя припомня, че през март тази година за първи път има контакт с оркестъра (прави записи с арии в изпълнение на български солисти) и..

публикувано на 10.12.17 в 11:15
Анастасия Събева

Анастасия Събева: Искам да показвам различни светове

Иска ми се хората, когато излизат от мой спектакъл да бъдат вдъхновени и щастливи, казва режисьорката Анастасия Събева и допълва: "Най-важното за мен е да са преживяли дадената история емоционално. Да са се разсмяли или да са се разплакали. И това да ги е направило малко по-щастливи". Със своя спектакъл "Кралят елен" младата режисьорка ще гостува на..

публикувано на 09.12.17 в 16:30

"Лебедово езеро" - класически балет с 3D декори

Класическа хореография, съчетана с ефектно и концептуално мултимедийно съдържание. Това ще видят почитателите на балета в спектакъла "Лебедово езеро" на Руския мултимедиен театър на балета, който ще гостува за първи път в София на 13 декември в зала 1 на НДК и на 15 декември във Варна в Двореца на културата и спорта. Всъщност Руският мултимедиен..

публикувано на 09.12.17 в 15:05