Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София бе коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г.

София бе коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в голямата зала на Европейския парламент в Брюксел приветстваха мига, в който представителите на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова.

До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев. Присъстваха също и Елен Герджиков - председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София2018 презентира дейността си по инициативата. Видеопосланието изтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи.

От името на Общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите европейски столици на спорта. Поемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно, за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен, каза Фандъкова.

Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев, организационен секретар на София 2018.

Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година от 2001 г. насам определя европейска столица, град, общност и селище на спорта.Евродепутатът андрей Ковачев е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди три години званието Европейска столица на спорта.

След София през 2018 г. за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Исп). Лисабон ще е спортна столица на континента през 2021 г., а през 2022 Хага. Така Европа вече знае своите спортни столици 5 години напред, което пък дава възможност за по-продължителни кампании и инвестиции в отделните градове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора сигнализират за паднали клони и дървета от вятъра

Вече са получени сигнали за паднали клони и дървета от появилия се силен вятър в София, съобщи в ефира на Радио София директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров . За щастие няма пострадали хора и сериозни материални щети. Клон е паднал върху автомобил. Сигналите, постъпили в службата на общината са..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Голямото следпразнично завръщане започва

В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция, се очаква засилен трафик. Движението към големите градове ще е натоварено. Традиционно най-сериозно се очаква да бъде движението по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и по главен път Е-79. Властите призовават шофьорите да карат с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 09:43

Накъде в София

КИНО В Дом на киното започва Седмица на скандинавското кино. Очакват ни осем филмови заглавия от Финландия, Норвегия, Дания, Литва и Швеция, сред които ще бъде и биографичният филм за популярния като Том от Финландия художник Тоуко Лааксонен. ТАНЦ Проникновено цветно пътуване без изход е пърформансът "Черна дупка" на прочутия американски..

публикувано на 24.09.18 в 09:05

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Данъкът върху превозните средства вкарал в хазната на Столичната община (СО) през изминалата година 84,5 млн. лв. Парите, които е събрало местното кметство от пътния налог, са с 1.6 млн. лв. повече от заложения план, пише МОНИТОР . Това съобщи зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов. Общото изпълнение на бюджета на СО е в размер на 1.054 млрд...

публикувано на 24.09.18 в 08:42

Седмицата започва със слънце

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи. Температурите ще бъдат в широк интервал от 18°-20° в северозападните райони до 32°-34° на места в източната половина от страната. Преди обед атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за септември, а след пладне –..

публикувано на 24.09.18 в 08:30