Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София бе коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г.

София бе коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в голямата зала на Европейския парламент в Брюксел приветстваха мига, в който представителите на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова.

До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев. Присъстваха също и Елен Герджиков - председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София2018 презентира дейността си по инициативата. Видеопосланието изтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи.

От името на Общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите европейски столици на спорта. Поемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно, за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен, каза Фандъкова.

Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев, организационен секретар на София 2018.

Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година от 2001 г. насам определя европейска столица, град, общност и селище на спорта.Евродепутатът андрей Ковачев е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди три години званието Европейска столица на спорта.

След София през 2018 г. за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Исп). Лисабон ще е спортна столица на континента през 2021 г., а през 2022 Хага. Така Европа вече знае своите спортни столици 5 години напред, което пък дава възможност за по-продължителни кампании и инвестиции в отделните градове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа затруднява движението по бул. "Драган Цанков"

Катастрофа между два леки автомобила на кръстовището на булевард „Драган Цанков“ и улица „Митрополит Кирил Видински“ затруднява движението по булеварда. На мястото на инцидента са пристигнали служители от полицията. По данни на СДВР няма пострадали при катастрофата. Колоната от автомобили в едното платно на бул. "Драган Цанков" достига до..

публикувано на 12.12.17 в 16:17

Министър Димов оттегли промяната в концесията за ски зоната на Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли предложената промяна в концесионния договор за ски зоната над Банско, съобщи БГНЕС. Димов мотивира решението си, като посочи, че концесията за Банско трябва да бъде съобразена с текущото законодателство, независимо какво е то. По думите му трябва да се..

публикувано на 12.12.17 в 15:35

Двама задържани и двама избягали след грабеж в столицата

Две лица са избягали и две са задържани след грабеж вчера сутринта в София, съобщиха по време на брифинг градският прокурор Емилия Русинова, директорът на СДВР Ивайло Иванов и зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Константин Димитров. Четири души се опитали да откраднат метална каса с 10 000 лв. в нея, от офис в кв. "Люлин". Те..

публикувано на 12.12.17 в 15:22

Столичната община приема идеи за спортни събития, които да съфинансира

Програма за съфинансиране на спортни събития, форуми, кампании и инициативи под патронажа на кмета на Столична община Столичната община обяви процедура за включване в Програма за съфинансиране на спортни събития, форуми, кампании и инициативи под патронажа на столичния кмет. Самата програма е насочена към национални федерации, спортни..

публикувано на 12.12.17 в 15:11

1 лев за целодневен билет е сред спешните мерки за въздуха в София

Цената на билетчето за градския транспорт да струва 1 лв. и да важи за цял ден в периоди на силно замърсяване на въздуха, както и ограничаване на автомобилния трафик в центъра, са част от мерките, които Столичната община залага за подобряване на околната среда. Те се предлагат в доклад, който общинските съветници трябва да утвърдят в най-скоро време...

публикувано на 12.12.17 в 15:06