Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Целият спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата. Това заяви кардиологът доц. Иво Петров, цитиран от ТРУД. По думите му, новите лекарства, както и новите технологии, са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата, уточни доц. Петров. “Мораториумът към мотивите на здравното министерство много добре се вижда, че това е една временна мярка за стабилизиране на касата. Повече от ясно е, че в касата има дефицит и повече от ясно е, че този дефицит не трябва да бъде компенсиран с просто наливане на средства, а трябва да бъде компенсиран с промяна на системата, с промяна на структурата. Сегашното ръководство на МЗ, което според мен е доста прагматично, се опитва наистина да въведе по-голяма яснота и по-голяма прагматичност в управлението. През последните години най-малко значение в здравеопазването като таргет има пациента. В момента пациентите са средство, те не са цел“, коментира доц. Иво Петров.
Виж повече

Вероятността парламентът да се съобрази с наложеното от президента Румен Радев вето върху текста от Закона за бюджета на здравната каса, с който се налага мораториум за плащане на нови лекарства през 2018 г., е малка, предупреждава СЕГА. Здравният министър Кирил Ананиев нападна мотивите на ветото, юристи от ГЕРБ също смятат, че те няма да издържат и ветото трябва да бъде отхвърлено. Зам. здравният министър Бойко Пенков пък предупреди, че ако ветото мине, бюджетът на здравната каса ще трябва да се актуализира догодина. Според Ананиев мотивите на президента, че ако през 2018 г. не се плащат новите над 20 медикамента, ще се създаде различно третиране на хората и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, са несериозни. "Аз съм писал мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята", обяви Ананиев. Така смятат и хора от ГЕРБ, според които засега нагласите сред управляващите са забраната да остане в първоначалния си вид.
Виж повече

Социалното подпомагане за общинско жилище се обвързва с посещението на децата на детска градина или училище. Това става ясно от писмо от шефката на Регионалното управление по образование до Ваня Кастрева и до столичните директори, пише МОНИТОР. Става дума за учениците от 1-ви до 12-и клас и за хлапетата на 5- и 6-годишна възраст, които са в задължителна предучилищна възраст. Това условие е разписано в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Право на помощ за наем на общинско жилище имат самотните майки,възрастните хора над 70 години и сираци до 25 години. Така например ако вдовица получава такова подпомагане, то ще бъде прекратено, ако детето й не ходи на училище или на градина.
Виж повече

Трите имена, ЕГН-та, мобилни номера и адресите на хиляди бивши и настоящи ученици на Професионалната гимназия по икономика в Сливен са били достъпни в интернет дълго време, разказва СЕГА. За случая са сигнализирани Министерството на образованието и Комисията за защита на личните данни. От министерството допуснаха, че става дума за злонамерен пробив в системата и "хакване", заради което вероятно ще се търси съдействие и от ГДБОП. Информацията за повече от 9400 ученици, над 2100 родители и за учителския състав, преподавал през годините в ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков", е била събирана и съхранявана с години, като не е известно по какъв начин е "изтекла" в интернет. От таблиците, с които и в. "Сега" разполага, могат да се видят не само имената, но и точният адрес, мобилните телефони, а за учителите - и техният трудов стаж.
Виж повече

100 деца годишно са се озовавали в плен на един от родителите си, като най-често това е майката, разказва МОНИТОР. Родителите на тези хлапета отказват да изпълняват съдебните решения за режим на виждане с бившата половинка и затова ощетеният се обръща към частен съдебен изпълнител. Според статистиката на Камарата на ЧСИ-тата, всяка година у нас се водят по 100 дела за предаване на дете. Това са случаи, в които не се изпълнява съдебно решение за спазване на режима на свиждане с дете след развод на родителите му, както и предаване на деца, които са били изведени от страната от единия родител без разрешението на другия. През 2016 г. ЧСИ са имали 106 дела за предаване на дете, а през първото полугодие на 2017 г. те са 56 и се очаква в края на годината цифрата да бъде около 100, коментираха от камарата.
Виж повече

Цената на градския транспорт може да се увеличи на доста места в страната през 2018 г., прогнозираха експерти в бранша. През есента превозвачите на Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен са изработили на съвместна среща становище за нужда от по-скъп билет, съобщава СЕГА. Мотивът им е, че себестойността на услугата е доста над сумата, която плащат пътниците, а разходите непрекъснато растат. В политически план 2018 г. е "компромисна" за подобни намерения, защото през 2019 г. поскъпване не може да се случи заради местните избори, а по-нататъшно отлагане предполага натрупване на големи загуби на превозвачите.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11