Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо мораториумът върху новите лекарства ще повлияе лечението?

В столичната онкоболница започват безплатни прегледи за рак на кожата

Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в столицата започва инициатива за безплатни прегледи за рак на кожата. Специалистите ще преглеждат безплатно всеки петък от 11 до 12:00 ч.  без предварително записване.

Кожният тумор е най-честото онкологично заболяване в България, затова профилактиката и наблюдението на кожните образувания е от изключително значение, коментира пред Радио София началникът на клиниката доц. д-р Красимир Киров:

"Това е единствената клиника в България, при която може да се извършва комплексно лечение на кожните тумори и считаме за задача да извършваме и цялостна профилактика на кожните тумори. Те са около 14 % от всички злокачествени новообразувания в България - например за 2013 година новите онкологични случаи са 32 хиляди, 4500 са кожните тумори

Малигненият меланом е най-опасният вид злокачествен тумор

По принцип кожните тумори не са опасни по отношение на живота на хората с изключение на малигнения меланом, коментира доц. Киров. От клиниката смятат профилактичните прегледи да станат част от постоянната й дейност. Специалистът посочи, че по време на кампанията "Евромеланома", в която се включва и страната ни, се преглеждат едва около 2000 души. Затова е трудно при такава еднодневна кампания да се открият нови случаи, за да се помогне навреме на повече пациенти. С постоянната възможност за безплатен преглед, повече пациенти ще могат при новообразувание на кожата да се консултират със специалист, без да зависят от направленията, издавани от личните лекари:

Снимка"Прегледите са предимно за хора, които до момента не са се преглеждали. Целта ни е да да установим дали имат злокачествено образувание, да ги информираме дали имат предраково състояние, което трябва да се следи или да се предприеме лечение, както и да ги информираме дали са от рисковия контингент - руса или червена коса, светла кожа, които лесно изгарят на слънцето", посочи доц. Киров.

Нова молекула отпада от терапията от следващата година

Пациенти, диагностицирани в късен стадий на заболяването, ще имат проблем с лечението, заради мораториума върху иновативните медикаменти, категоричен е специалистът. Комбинация от лечение с нова молекула дава шанс за по-дълъг живот на болните, но няма да бъде прилагана от следващата година:

 "Специално за малигнения меланом - препарат, който очакваме от две години, наистина е жалко, че има мораториум върху неговата регистрация. Той е регистриран в България, просто трябва да започне неговата реимбурсация (от НЗОК). След като един препарат е регистриран в Европейската агенция за медицински продукти.  Досега имахме програма с фирми -производителки по т. нар. състрадателни програми за осигуряване на лекарства, но явно ще бъдат прекратени, поне не ни дават нови пациенти да бъдат включвани", обясни доц. Киров.

Още за профилактиката и лечението на заболяването - чуйте звуковия файл!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти , заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана..

публикувано на 15.12.17 в 16:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06