Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло иска да стане програмист и да помага на всички деца с увреждания

Снимка: bgkoleda.bg
Половината от неговите 16 години Ивайло Карабанчев живее с диагнозата прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен.
Майката на момчето Цветана Спирова разказва:
Когато синът ми беше на 8 години трябваше да направим генетични изследвания, за да можем да докажем неговата диагноза. В България това не се случи, защото ни казаха, че той е добре и няма заболяване. Наложи се да направим изследването в Белгия. Единствено Българската Коледа ни подкрепи тогава.
След поставянето на тежката диагноза, семейството на Ивайло се сблъсква с изключително големи трудности в своя живот:
Започна ходене по мъките, по болници. Казаха ми, че няма лечение за тази диагноза и държавата абдикира. Детето ми се нуждае от ежедневни рехабилитации, а по здравна каса му се полага терапия едва по 10 дни на всеки три месеца. Това не е достатъчно, разбира се. - казва Цветелина
Българската Коледа помага на Ивайло и благодарение на кампанията семейството се чувства много по-спокойно.
Българската коледа ни финансира за генетичното изследване. Оттогава до сега, кампанията се грижи за рехабилитацията на детето, която се провежда в Момин проход. Изключително благодарна съм, защото единствено Българската Коледа се грижи за деца с такъв тип заболявания. С нейна помощ и с наши усилия ходим на рехабилитация всеки ден. Ивайло се чувства по-добре, както физически, така и психически. - коментира майката. - Мечтая синът ми да се оправи. Това е надежда и очакване на всяка майка, която има дете с такова заболяване. Ивайло мечтае да проходи отново и да помага на всички останали деца. Той казва, че ще стане програмист и ще опита по всякакъв начин да помага на болни деца. Няма лек за мускулна дистрофия тип Дюшен, но се надявам, както измислиха лечение за спинална мускулна атрофия, скоро да има лечение и за дистрофия. Още веднъж казвам, че съм задължена на Българската Коледа, защото тя е единствената неправителствена организация, която помага на децата ни.

  • За да станеш дарител на Българската Коледа изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor.
    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията не приключва с коледните празници.
    SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29