Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И лекари, и пациенти получават помощ в борбата им с болестта

ВМА стартира проект за подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата

Снимка: БГНЕС

Военномедицинска академия стартира проект за психична и медицинска подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и гърдата. Те ще могат да се информират за възможностите за лечение, да споделят чувства и преживявания по време на терапията. Проектът е по инициатива на клиниките по хематология и гръдна хирургия, съвместно с Центъра за психично здраве и превенци. Очаква се в началото на следващата година да бъде създадено отделение за немедицинска грижа в лечебното заведение, в което да се срещат и пациентите, и лекари.  В лечебното заведение вече успешно се прилага специална програма за грижа за персонала - балинтови групи помагат на медиците в създаването на терапевтична връзка между тях и пациентите, която има съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение.

Пациентите трябва да имат възможност за избор

Да бъдат информирани, за да превъзмогнат страха, но медицинските специалисти също се страхуват за пациентите си, посочи пред Радио София клиничният психолог от Центъра за психично здраве и превенци на ВМА д-р Велислава Донкина:

"Този проект беше създаден и широко формулиран и като заглавие, и като таргетна група, за да може да обхване колкото може по-голяма част от хората, които срещат сериозни здравословни проблеми с идеята да бъде буферираща структура между поставянето на диагнозата и започването на нелекия път, който започва човек, след като получи такава диагноза. Той е не само психологичен... Неговата идея е да направи нещо, което в момента отсъства като стандартна процедура в нашето здравеопазване, е човек да бъде подкрепен и насочен от една страна чрез конкретна информация за това какви права има, от какво може да се възползва, какво означава диагнозата, какво да очаква, какво представляват различните видове лечение".

По проекта ще има ежемесечни лекции с конкретни специалисти, като ще бъдат сформирани и групи за емоционална подкрепа, както и арт ателиета, което е стандарт на Международната асоциация по психоонкология.

Борбата на пациента започва като си тръгне от лекарския кабинет

СнимкаТогава често е объркан и се чувства сам, което обърква пациента и може да  забави лечението. За това, по думите на д-р Донкина, не винаги лекарите си дават сметка.

"Да получиш такава диагноза е шок, но това още не е присъда. За да знае човек как да се бори обаче, трябва да бъде информиран. В голяма част от тези заболявания времето е фактор и стартирането на лечението не трябва да се забавя твърде много, казва психологът.

Трудно е и за медицинските специалисти. Те имат емоции и също се страхуват за пациентите си и им е трудно да се борят със тях. Това често остава невидяно.

Още за значението за грижата и за пациентите, и за специалистите - чуйте разговора с д-р Велислава Донкина!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42

53% от бизнеса у нас не извършва никаква онлайн търговия

53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това. Българският електронен пазар е ценово ориентиран, каза пред Радио София Никола Илчев от eCommerce Academy. „Изследванията, които наблюдаваме, показват, че вече и в Европа потребителите започват да се ориентират на база цена, когато избират стоки..

публикувано на 27.03.24 в 17:36
Милена Цанова

Архаични ли сме, ако сме различни, пита Милена Цанова в своята първа песен с български текст

Милена Цанова бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да ни разкаже за своята нова песен, но и за да ни накара да се замислим върху крилатите фрази на цветните картички, с които зарадва екипа.  “Прави нещата със собствената си скорост, защото животът не е състезание“ , гласи красивото послание на една от тях. „Исках да вляза в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина"

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина". В проекта за реконструкция се предвижда цялостно обновяване на външния и вътрешния изглед на храма. Ще бъде подменена покривната конструкция и покритието ѝ, ще бъде изградена нова камбанария. Ще се укрепят конструкцията и частично основите. Мазилките,..

публикувано на 27.03.24 в 16:07