Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Светлин Русев: Човек трябва да се занимава добре с едно нещо

Минко Ламбов посвети концерт на известния цигулар

Светлин Русев
Снимка: Fondamenta
Светлин Русев е професор в Парижката консерватория, концертмайстор от една година на Оркестъра на Романска Швейцария, а преди това на Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, солист и камерен музикант.

За известния музикант 2018 година започна не само с участие в Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, а и със запис на посветения на него и знаменитата му цигулка "Страдивариус" от 1710 г. Концерт №1 за цигулка и симфоничен оркестър. Автор е композиторът Минко Ламбов, който е вдъхновен от приятелството и таланта на Светлин Русев.

Как ще продължи творческата година на Светлин Русев? За първи път музикантът ще има участие в Ирландия, предстоят му и интересни концерти в Корея и Япония, многобройни изяви с Оркестъра на Романска Швейцария, който ще чества своята 100-годишнина, както и участия в няколко български фестивала. Като цяло ангажиментите му са планирани поне за година и половина напред. На въпроса - как успява да подреди всичко така, че да има време и за отдих, Светлин Русев обяснява, че всичко е възможно, стига да има баланс и добро планиране.

Въпрос на организация, казано кратко. И макар че е отдаден на музиката, цигуларят намира време и за карането на ски, а от скоро и за тенис. Категоричен е обаче, че човек трябва да се занимава добре с едно нещо, а за него това е музиката. Това не пречи да има и други занимания, които по думите му не търпят посредственост.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселиха 120 фазана в Ловния парк в София

120 деца от училища в район "Изгрев" разселиха 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е по повод 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. За птиците са направени 8 хранилки, а четири сдружения, които работят на територията на Столичната общинаq ще ги зареждат всяка седмица. Ловният парк е част от Борисовата градина, а..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20
Марион Пошман и водещата на

Марион Пошман за изпитанията, в които поставя героите си

Тази седмица „Радиоприемница“ се излъчва на живо от 6-тия Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наш гост днес бе Марион Пошман, носителка на редица награди за поезия и проза. Тя е сред големите таланти на съвременната немска литература. Родена в Есен, тя завърша германистика, философия и славистика, а днес живее и твори в Берлин...

публикувано на 13.12.18 в 17:03

Професия влогър

Ако 24 часа в денонощието  ви се струват много, то на Борислав Вълов са му крайно недостатъчни. Известен като Ей-Бо в социалните мрежи, Боби се опитва да жонглира между студентският живот, актьорската си кариера и влогърството. Актьорството е първата му истинска любов, той играе предимно в театрални постановки и въпреки натовареното си ежедневие..

публикувано на 13.12.18 в 16:54

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02