Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Концертите на 2018 г., които очакваме с нетърпение

Снимка: БГНЕС
На 8 март 2018 г. за Деня на жената, Зала "България" в столицата ще събере три прекрасни музикантнки - в концерт от цикъла „Руски приказки“. Това са диригентката Любка Биаджони, Лили Богданова - пиано и Кристина Блаумейн - виолончело. В програмата ще чуем Концерт за виолончело и оркестър на Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър ла минор от Клара Шуман и цикъла "Картини от една изложба на Модест Мусоргски и Морис Равел"...

Звездата на "Метрополитън" Томас Хемпсън ще ни се представи на 16 май. Концертът му със Софийската филхармония беше преместен от 14 декември заради заболяване на артиста. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и други.

Няма как да не отбележим и прощалното турне на Силви Вартан. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК в София. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега. Гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. А неслучайно, още след първото си идване у нас, тя основа заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“ и така подпомага деца в неравностойно положение, работи и съвместно с БЧК. Така желаната си дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те. Голяма дама, безспорно....

През април зала "Арена Армеец" ще даде поле за изява  на много и различни музиканти. На 13 април Горан Брегович ще представи новия си проект - "Три писма от Сараево". Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш? Той отговаря: Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си. И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва - пита журналистът - Чувствам се сякаш говоря със стена...

Това е историята, вдъхновила Брегович за въпросния проект "Три писма от Сараево". Ще го видим и ние в зала "Арена Армеец" на 13 април.

СнимкаКултовите български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за първи път заедно на голяма сцена също за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. Датата е 21 април. Основоположниците на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те години на миналия век ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения, съобщиха организаторите. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо някои от култовите композиции - “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама”. Интересен факт е, че всяка от групите отбелязва 30 години от своето основаване именно през тази 2018 година.

През лятото - след Стинг, който е запазил Античния театър в Пловдив за 19 и 20 юни, още две супер групи ще гостуват в българската европейска столица на културата. "Judas Priest" ще свирят на "Hills of Rock", на  21 юли (събота), на Гребния канал. На следващия ден, също в рамките на това събитие и на същото място, ще се изявят и другите титани в метъла - "Iron Maiden". Иначе, фестивалът "Hills of Rock" ще се проведе за втора поредна година, като част от програмата на „Пловдив 2019“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кино

Накъде в София

ИЗЛОЖБА "Лунна нощ" на Чавдар Петров е третата изложба от поредицата "Българските художници днес" на Националната галерия. Откриването е днес от 18.00 ч. в "Квадрат 500", зала 19, съобщават от галерията. Изложбата включва творби, създадени през тази година, които отразяват много съкровен аспект от артистичната същност на автора - детската възхита..

публикувано на 19.09.18 в 08:48
Селфитата на форума са разрешени

Sofia Fashion Week 2018 стартира с представяне на български дизайнери

Тази седмица започна един от най-големите модни форуми в България - Sofia Fashion Week . В понеделник бяха представени колекции на млади български дизайнери. В следващите дни ще дефилират моделите на известни български и световни дизайнери, както и на известни фризьори и стилисти. На събитието беше и нашият репортер Лили Друмева, която направи..

публикувано на 18.09.18 в 19:35

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33

Проектът "КиндиРу" дава добри резултати

Резултатите от експерименталния проект, който бе проведен в шест софийски детски градини, по австралийската програма за ранно детско развитие "КиндиРу", бяха представени в Столичната община. Децата, работили по специализираната програма, са постигнали по-високи резултати в сравнение с тези, които са останали извън нея. В проекта, започнал миналата..

публикувано на 18.09.18 в 16:18

Промени в закона премахват двойните стандарти при храните

Храните, които се внасят в България, трябва да имат официален сертификат, за са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за храните. Автори на проектозакона са Съюз „Произведено в България“ и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Едно от предложенията е..

публикувано на 18.09.18 в 16:12