Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Концертите на 2018 г., които очакваме с нетърпение

Снимка: БГНЕС
На 8 март 2018 г. за Деня на жената, Зала "България" в столицата ще събере три прекрасни музикантнки - в концерт от цикъла „Руски приказки“. Това са диригентката Любка Биаджони, Лили Богданова - пиано и Кристина Блаумейн - виолончело. В програмата ще чуем Концерт за виолончело и оркестър на Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър ла минор от Клара Шуман и цикъла "Картини от една изложба на Модест Мусоргски и Морис Равел"...

Звездата на "Метрополитън" Томас Хемпсън ще ни се представи на 16 май. Концертът му със Софийската филхармония беше преместен от 14 декември заради заболяване на артиста. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и други.

Няма как да не отбележим и прощалното турне на Силви Вартан. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК в София. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега. Гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. А неслучайно, още след първото си идване у нас, тя основа заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“ и така подпомага деца в неравностойно положение, работи и съвместно с БЧК. Така желаната си дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те. Голяма дама, безспорно....

През април зала "Арена Армеец" ще даде поле за изява  на много и различни музиканти. На 13 април Горан Брегович ще представи новия си проект - "Три писма от Сараево". Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш? Той отговаря: Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си. И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва - пита журналистът - Чувствам се сякаш говоря със стена...

Това е историята, вдъхновила Брегович за въпросния проект "Три писма от Сараево". Ще го видим и ние в зала "Арена Армеец" на 13 април.

СнимкаКултовите български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за първи път заедно на голяма сцена също за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. Датата е 21 април. Основоположниците на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те години на миналия век ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения, съобщиха организаторите. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо някои от култовите композиции - “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама”. Интересен факт е, че всяка от групите отбелязва 30 години от своето основаване именно през тази 2018 година.

През лятото - след Стинг, който е запазил Античния театър в Пловдив за 19 и 20 юни, още две супер групи ще гостуват в българската европейска столица на културата. "Judas Priest" ще свирят на "Hills of Rock", на  21 юли (събота), на Гребния канал. На следващия ден, също в рамките на това събитие и на същото място, ще се изявят и другите титани в метъла - "Iron Maiden". Иначе, фестивалът "Hills of Rock" ще се проведе за втора поредна година, като част от програмата на „Пловдив 2019“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хипнозата - удачна терапия при трайни погрешни убеждения и модели

Какво представлява хипнозата и кога е удачно да бъде прилагана? С тези въпроси се обърнахме към Яна Кирова - психолог и хипнотерапевт. Хипнотерапията е научно доказана ефективна техника. Чрез нея може да се спомогне за изграждане на необходимите промени в поведението. Приложението й е широко застъпено при справяне със зависимости, физическа болка и..

публикувано на 24.03.18 в 10:45

Дайте своя глас за Атанасовското езеро

Атанасовското езеро край Бургас е един от фаворитите за спечелване на най-престижните награди в областта на природозащитата - "Натура 2000". Крайбрежната ни лагуна е номинирана в категорията „Комуникация“, но същевременно с това се бори и за „Наградата на публиката“. От 75 кандидатствали, в Европа са номинирани 25 проекта, а 4 от тях са български...

публикувано на 24.03.18 в 10:00

Антимовската духова музика ще бъде част от фестивала „Пролетно хоро“

На 24 март ще се проведе седмото издание на фестивала „Пролетно хоро", което тази година е посветено на 70-годишнината от създаването на Велинград. Организаторите искат да съберат на едно място любителите на българското хоро, за да се съхрани фолклорното ни богатство. А какъв по-добър начин от това да намерим нови приятели на хорото. Най-голямата..

обновено на 24.03.18 в 00:13
Христиан Петров

До две години: Нова електронна система за таксуване в градския транспорт

До две години ще бъде въведена електронната системата за таксуване в градския транспорт. Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров каза, че едва ли внедряването ще стане до края на 2019 година, заради очакваните обжалвания след избора на изпълнител за поръчката и покриването на техническите спецификации. През следващите..

обновено на 23.03.18 в 18:01

За 10 години заболеваемостта от туберкулоза в България е спаднала с над 45 процента

Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза за девета поредна година, отчитат от Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба със заболяването - 24 март. Тази година той преминава под мотото "Търсят се: лидери за свят без туберкулоза".  Болните в България през миналата година са намалели с 9%, в сравнение с 2016-а. Докато..

публикувано на 23.03.18 в 16:55