Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Концертите на 2018 г., които очакваме с нетърпение

Снимка: БГНЕС
На 8 март 2018 г. за Деня на жената, Зала "България" в столицата ще събере три прекрасни музикантнки - в концерт от цикъла „Руски приказки“. Това са диригентката Любка Биаджони, Лили Богданова - пиано и Кристина Блаумейн - виолончело. В програмата ще чуем Концерт за виолончело и оркестър на Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър ла минор от Клара Шуман и цикъла "Картини от една изложба на Модест Мусоргски и Морис Равел"...

Звездата на "Метрополитън" Томас Хемпсън ще ни се представи на 16 май. Концертът му със Софийската филхармония беше преместен от 14 декември заради заболяване на артиста. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и други.

Няма как да не отбележим и прощалното турне на Силви Вартан. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК в София. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега. Гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. А неслучайно, още след първото си идване у нас, тя основа заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“ и така подпомага деца в неравностойно положение, работи и съвместно с БЧК. Така желаната си дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те. Голяма дама, безспорно....

През април зала "Арена Армеец" ще даде поле за изява  на много и различни музиканти. На 13 април Горан Брегович ще представи новия си проект - "Три писма от Сараево". Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш? Той отговаря: Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си. И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва - пита журналистът - Чувствам се сякаш говоря със стена...

Това е историята, вдъхновила Брегович за въпросния проект "Три писма от Сараево". Ще го видим и ние в зала "Арена Армеец" на 13 април.

СнимкаКултовите български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за първи път заедно на голяма сцена също за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. Датата е 21 април. Основоположниците на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те години на миналия век ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения, съобщиха организаторите. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо някои от култовите композиции - “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама”. Интересен факт е, че всяка от групите отбелязва 30 години от своето основаване именно през тази 2018 година.

През лятото - след Стинг, който е запазил Античния театър в Пловдив за 19 и 20 юни, още две супер групи ще гостуват в българската европейска столица на културата. "Judas Priest" ще свирят на "Hills of Rock", на  21 юли (събота), на Гребния канал. На следващия ден, също в рамките на това събитие и на същото място, ще се изявят и другите титани в метъла - "Iron Maiden". Иначе, фестивалът "Hills of Rock" ще се проведе за втора поредна година, като част от програмата на „Пловдив 2019“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2 е наднорменото тегло и затлъстяването. Според данни на СЗО от 2018 година 1,9 млрд. възрастни са със затлъстяване или наднормено тегло, 75 милиона от тях са деца до 19-годишна възраст. Според специалистите, един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - до 94 см..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32