Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Концертите на 2018 г., които очакваме с нетърпение

Снимка: БГНЕС
На 8 март 2018 г. за Деня на жената, Зала "България" в столицата ще събере три прекрасни музикантнки - в концерт от цикъла „Руски приказки“. Това са диригентката Любка Биаджони, Лили Богданова - пиано и Кристина Блаумейн - виолончело. В програмата ще чуем Концерт за виолончело и оркестър на Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър ла минор от Клара Шуман и цикъла "Картини от една изложба на Модест Мусоргски и Морис Равел"...

Звездата на "Метрополитън" Томас Хемпсън ще ни се представи на 16 май. Концертът му със Софийската филхармония беше преместен от 14 декември заради заболяване на артиста. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и други.

Няма как да не отбележим и прощалното турне на Силви Вартан. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК в София. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега. Гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. А неслучайно, още след първото си идване у нас, тя основа заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“ и така подпомага деца в неравностойно положение, работи и съвместно с БЧК. Така желаната си дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те. Голяма дама, безспорно....

През април зала "Арена Армеец" ще даде поле за изява  на много и различни музиканти. На 13 април Горан Брегович ще представи новия си проект - "Три писма от Сараево". Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш? Той отговаря: Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си. И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва - пита журналистът - Чувствам се сякаш говоря със стена...

Това е историята, вдъхновила Брегович за въпросния проект "Три писма от Сараево". Ще го видим и ние в зала "Арена Армеец" на 13 април.

СнимкаКултовите български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за първи път заедно на голяма сцена също за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. Датата е 21 април. Основоположниците на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те години на миналия век ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения, съобщиха организаторите. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо някои от култовите композиции - “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама”. Интересен факт е, че всяка от групите отбелязва 30 години от своето основаване именно през тази 2018 година.

През лятото - след Стинг, който е запазил Античния театър в Пловдив за 19 и 20 юни, още две супер групи ще гостуват в българската европейска столица на културата. "Judas Priest" ще свирят на "Hills of Rock", на  21 юли (събота), на Гребния канал. На следващия ден, също в рамките на това събитие и на същото място, ще се изявят и другите титани в метъла - "Iron Maiden". Иначе, фестивалът "Hills of Rock" ще се проведе за втора поредна година, като част от програмата на „Пловдив 2019“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат въвеждане на еднопосочни улици в ж.к. „Лев Толстой“

На 25 януари т.г. от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“ ще бъде представен проект за нова организация на движението в ж.к. „Лев Толстой“ - на улиците, заключени в участъка между ул. „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, бул. „Рожен“, ул. „Ген. Никола Жеков“ и ул. „Република“. Проектът се разработва с цел подобряване организацията на движението и пропускателната..

публикувано на 16.01.18 в 17:57

Отбелязват с изложба 70 години специалност „Стенопис“ в НХА

С изложба в галерия "Академия", катедра "Стенопис" на Художествената академия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Професор Олег Гочев, ръководител на катедрата, изтъква че специалността реално съществува много повече от седем десетилетия, защото изкуството на стенопистта като учебна проблематика в дисциплината "Декоративно изкуство с приложение"..

публикувано на 16.01.18 в 16:42

Лекари настояват НЗОК да поема изцяло заплащането на кадриостимулаторите

Кардиолози настояват Здравната каса да поема на 100 процента заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология напомнят, че страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Медиците настояват новото..

публикувано на 16.01.18 в 16:41
The Cranberries

“Dreams” - "Кренбърис"

Днес в "Незабравимите" ни е тъжно, защото вече я няма дамата с уникалния глас и маниер на пеене, която няма как да бъде сбъркана, гласът на "Кренбърис" - Долорес О'Риърдън. Емблематична за 90-те, тя "изгасна" вчера, едва на 46 години, в Лондон. Истинска ирландка, през 1990 г., когато е на 19 години, тя се явява на прослушване за вокалистка на..

публикувано на 16.01.18 в 16:08

Актът за киберсигурност е революционен за ЕС

Тази седмица нашата „Радиоприемница“ е дигитална, в унисон с контекста на един от важните приоритети на Българското европредседателство: „Цифровата икономика и уменията на бъдещето“. Електронните комуникации, единният цифров пазар, авторските права, електронната неприкосновеност и киберсигурността са част от въпросите на дневен ред през..

публикувано на 16.01.18 в 15:43