Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Илия Ватев: Инвитро процедурата става като обичайна операция за апендицит

Снимка: БГНЕС
В "Часът на здравето" - обещаният разговор с репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил първият екип, осъществил успешен опит за ин витро у нас и успешно раждане. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случило преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. , когато проф. Ватев сам си е правил инструментите.  

"Трябва да съм бил и доста смел, защото след доста опити и експериментална част и след специализация и експериментална практика си позволих да направя предложение до тогавашната управа на Медицинската академия и Министерството на народното здраве. Те ми помогнаха с малко средства, но трябваше да има успешен резултат до 3 години, иначе трябваше да напусна работа, това беше условието
", споделя пред Радио София проф. Ватев.

Снимка3 години живее в лабораторията, имал и легло там. Това се налагало, тъй като опитите продължавали около 60 часа. Имало и неуспешни  - прекъсване на бременност в 48-я ден, което и днес по думите му се случва при по-възрастните жени.

След раждането на първото бебе инвитро през 1988 година, в лабораторията са заченати и първите ИКСИ бебета (оплождане чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - близнаци и тризнаци.

Сега по думите му, у нас вече има над 40 центъра за инвитро оплождане - както той казва: инвитро процедурата вече става като обичайна операция:

"Средно в света над 25%-30% от опитите са успешни... Методът е много по-усъвършенстван и ще стане като операцията за апендицит в много страни. Има други предизвикателства, свързани с молекулната генетика, с възможности за манипулация на ембрионите, някои се прилагат с още малък успех, но някои ще имат бъдеще. Тъжното е в комерсиализацията. Моят отговор е да направя благотворителна програма - да подаря моя опит на пациентските, без да взимам никакви пари", каза специалистът.

Още от спомените му, за метода и съветите му към двойките с репродуктивни проблеми - чуйте звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, част от изложбата

Христо Русев: Искам с моите снимки да помагам на хората

Той е на 23 години, няма специално образование, но това не му пречи да работи на свободна практика за Италианска фотографска агенция. Снима от 14-годишен, първоначално природни забележителности, а след това всичко значимо, което привлича вниманието му. Казва, че кариерата му на фотожурналист тръгва от "Старият мост" - вестникът на родния му Свиленград,..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Мездра привлича почитателите на екстремни преживявания

Ако сте почитатели на приключенията, адреналина и времето, прекарано сред природата, сигурно ще ви е интересно да се включите в приключенско-екстремните предизвикателства край Мездра, които са организирани за 1 юли. Те ще са част от Приключенския екстрийм тур, който започна от Ботевград. Миналия уикенд (9-10 юни) на крепостта Боженишки Урвич, край с...

публикувано на 17.06.18 в 11:15
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов: Искаме да възкресим спомена за кабарето

"Малка нощна музика" (Кабаре и други истории ) - така е озаглавен новият студиен проект на сопраното Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов . Албумът е записан в началото на март в студио в Барселона, но официалното му представяне беше в София (на 15 юни т.г.) с концерт-спектакъла "Огледало" със специалното участие на актьора Ицко Финци. За..

публикувано на 16.06.18 в 17:05
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Човек трябва да е готов да се посвети

Исках да дам сили и надежди на мои колеги и приятели в България, които да повярват, че човек, който иска да се изявява артистично, не само трябва да бъде поканен. Така оперната певица Ина Кънчева обяснява идеята на учредената от нея неотдавна национална стипендия "С усилия към звездите". Тя е убедена, че човек, който е избрал изкуството, като начин на..

публикувано на 16.06.18 в 16:30

150 хил. туристи се очаква да посетят Перперикон това лято

Около 150 хиляди туристи се очаква да посетят огромния древен град Перперикон през това лято. Той се намира на 20 км североизточно от Кърджали. Градът се извисява на скален връх с височина 470 м. Внушителните размери на двореца в Перперикон и особеното му устройство, доказват, че е имал и религиозно предназначение. Той има три основни звена - Акропол,..

публикувано на 16.06.18 в 11:30