Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Илия Ватев: Инвитро процедурата става като обичайна операция за апендицит

БГНЕС
В "Часът на здравето" - обещаният разговор с репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил първият екип, осъществил успешен опит за ин витро у нас и успешно раждане. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случило преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. , когато проф. Ватев сам си е правил инструментите.  

"Трябва да съм бил и доста смел, защото след доста опити и експериментална част и след специализация и експериментална практика си позволих да направя предложение до тогавашната управа на Медицинската академия и Министерството на народното здраве. Те ми помогнаха с малко средства, но трябваше да има успешен резултат до 3 години, иначе трябваше да напусна работа, това беше условието
", споделя пред Радио София проф. Ватев.

Снимка3 години живее в лабораторията, имал и легло там. Това се налагало, тъй като опитите продължавали около 60 часа. Имало и неуспешни  - прекъсване на бременност в 48-я ден, което и днес по думите му се случва при по-възрастните жени.

След раждането на първото бебе инвитро през 1988 година, в лабораторията са заченати и първите ИКСИ бебета (оплождане чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - близнаци и тризнаци.

Сега по думите му, у нас вече има над 40 центъра за инвитро оплождане - както той казва: инвитро процедурата вече става като обичайна операция:

"Средно в света над 25%-30% от опитите са успешни... Методът е много по-усъвършенстван и ще стане като операцията за апендицит в много страни. Има други предизвикателства, свързани с молекулната генетика, с възможности за манипулация на ембрионите, някои се прилагат с още малък успех, но някои ще имат бъдеще. Тъжното е в комерсиализацията. Моят отговор е да направя благотворителна програма - да подаря моя опит на пациентските, без да взимам никакви пари", каза специалистът.

Още от спомените му, за метода и съветите му към двойките с репродуктивни проблеми - чуйте звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат въвеждане на еднопосочни улици в ж.к. „Лев Толстой“

На 25 януари т.г. от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“ ще бъде представен проект за нова организация на движението в ж.к. „Лев Толстой“ - на улиците, заключени в участъка между ул. „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, бул. „Рожен“, ул. „Ген. Никола Жеков“ и ул. „Република“. Проектът се разработва с цел подобряване организацията на движението и пропускателната..

публикувано на 16.01.18 в 17:57

Отбелязват с изложба 70 години специалност „Стенопис“ в НХА

С изложба в галерия "Академия", катедра "Стенопис" на Художествената академия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Професор Олег Гочев, ръководител на катедрата, изтъква че специалността реално съществува много повече от седем десетилетия, защото изкуството на стенопистта като учебна проблематика в дисциплината "Декоративно изкуство с приложение"..

публикувано на 16.01.18 в 16:42

Лекари настояват НЗОК да поема изцяло заплащането на кадриостимулаторите

Кардиолози настояват Здравната каса да поема на 100 процента заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология напомнят, че страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Медиците настояват новото..

публикувано на 16.01.18 в 16:41
The Cranberries

“Dreams” - "Кренбърис"

Днес в "Незабравимите" ни е тъжно, защото вече я няма дамата с уникалния глас и маниер на пеене, която няма как да бъде сбъркана, гласът на "Кренбърис" - Долорес О'Риърдън. Емблематична за 90-те, тя "изгасна" вчера, едва на 46 години, в Лондон. Истинска ирландка, през 1990 г., когато е на 19 години, тя се явява на прослушване за вокалистка на..

публикувано на 16.01.18 в 16:08

Актът за киберсигурност е революционен за ЕС

Тази седмица нашата „Радиоприемница“ е дигитална, в унисон с контекста на един от важните приоритети на Българското европредседателство: „Цифровата икономика и уменията на бъдещето“. Електронните комуникации, единният цифров пазар, авторските права, електронната неприкосновеност и киберсигурността са част от въпросите на дневен ред през..

публикувано на 16.01.18 в 15:43