Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Илия Ватев: Инвитро процедурата става като обичайна операция за апендицит

Снимка: БГНЕС
В "Часът на здравето" - обещаният разговор с репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил първият екип, осъществил успешен опит за ин витро у нас и успешно раждане. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случило преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. , когато проф. Ватев сам си е правил инструментите.  

"Трябва да съм бил и доста смел, защото след доста опити и експериментална част и след специализация и експериментална практика си позволих да направя предложение до тогавашната управа на Медицинската академия и Министерството на народното здраве. Те ми помогнаха с малко средства, но трябваше да има успешен резултат до 3 години, иначе трябваше да напусна работа, това беше условието
", споделя пред Радио София проф. Ватев.

Снимка3 години живее в лабораторията, имал и легло там. Това се налагало, тъй като опитите продължавали около 60 часа. Имало и неуспешни  - прекъсване на бременност в 48-я ден, което и днес по думите му се случва при по-възрастните жени.

След раждането на първото бебе инвитро през 1988 година, в лабораторията са заченати и първите ИКСИ бебета (оплождане чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - близнаци и тризнаци.

Сега по думите му, у нас вече има над 40 центъра за инвитро оплождане - както той казва: инвитро процедурата вече става като обичайна операция:

"Средно в света над 25%-30% от опитите са успешни... Методът е много по-усъвършенстван и ще стане като операцията за апендицит в много страни. Има други предизвикателства, свързани с молекулната генетика, с възможности за манипулация на ембрионите, някои се прилагат с още малък успех, но някои ще имат бъдеще. Тъжното е в комерсиализацията. Моят отговор е да направя благотворителна програма - да подаря моя опит на пациентските, без да взимам никакви пари", каза специалистът.

Още от спомените му, за метода и съветите му към двойките с репродуктивни проблеми - чуйте звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15

Защо учителите са измислили домашните

В най-искреното предаване на Радио София "Радиолексикон" заедно с децата от 7-а детска градина „Детелина“ ви напомнихме за отговорностите, които имаме. И в частност за отговорностите на първокласниците. Оказа се, че една от най-важните е написването на домашните. Разбулихме и една дълго пазена тайна - защо учителите са измислили домашното...

публикувано на 20.09.18 в 17:12

Над 100 фирми и 1500 българи участват във форума "Кариера в България. Защо не?"

Над 100 фирми-изложители и около 1500 българи с образование или опит в чужбина, които търсят работа у нас, взеха участие в най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". За 11-и път форумът среща бизнес компании с търсещи работа в рамките на днешния ден. Събитието е предназначено за студенти, специалисти и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57