Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Илия Ватев: Инвитро процедурата става като обичайна операция за апендицит

Снимка: БГНЕС
В "Часът на здравето" - обещаният разговор с репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил първият екип, осъществил успешен опит за ин витро у нас и успешно раждане. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случило преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. , когато проф. Ватев сам си е правил инструментите.  

"Трябва да съм бил и доста смел, защото след доста опити и експериментална част и след специализация и експериментална практика си позволих да направя предложение до тогавашната управа на Медицинската академия и Министерството на народното здраве. Те ми помогнаха с малко средства, но трябваше да има успешен резултат до 3 години, иначе трябваше да напусна работа, това беше условието
", споделя пред Радио София проф. Ватев.

Снимка3 години живее в лабораторията, имал и легло там. Това се налагало, тъй като опитите продължавали около 60 часа. Имало и неуспешни  - прекъсване на бременност в 48-я ден, което и днес по думите му се случва при по-възрастните жени.

След раждането на първото бебе инвитро през 1988 година, в лабораторията са заченати и първите ИКСИ бебета (оплождане чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - близнаци и тризнаци.

Сега по думите му, у нас вече има над 40 центъра за инвитро оплождане - както той казва: инвитро процедурата вече става като обичайна операция:

"Средно в света над 25%-30% от опитите са успешни... Методът е много по-усъвършенстван и ще стане като операцията за апендицит в много страни. Има други предизвикателства, свързани с молекулната генетика, с възможности за манипулация на ембрионите, някои се прилагат с още малък успех, но някои ще имат бъдеще. Тъжното е в комерсиализацията. Моят отговор е да направя благотворителна програма - да подаря моя опит на пациентските, без да взимам никакви пари", каза специалистът.

Още от спомените му, за метода и съветите му към двойките с репродуктивни проблеми - чуйте звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23