Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Илия Ватев: Инвитро процедурата става като обичайна операция за апендицит

БГНЕС
В "Часът на здравето" - обещаният разговор с репродуктивния биолог и научен консултант по асистирано оплождане проф. Илия Ватев - лекарят, ръководил първият екип, осъществил успешен опит за ин витро у нас и успешно раждане. Роденото момиченце е кръстено на специалиста - Илияна. Всичко се случило преди 30 години в Медицинска академия, но опитите за "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. , когато проф. Ватев сам си е правил инструментите.  

"Трябва да съм бил и доста смел, защото след доста опити и експериментална част и след специализация и експериментална практика си позволих да направя предложение до тогавашната управа на Медицинската академия и Министерството на народното здраве. Те ми помогнаха с малко средства, но трябваше да има успешен резултат до 3 години, иначе трябваше да напусна работа, това беше условието
", споделя пред Радио София проф. Ватев.

Снимка3 години живее в лабораторията, имал и легло там. Това се налагало, тъй като опитите продължавали около 60 часа. Имало и неуспешни  - прекъсване на бременност в 48-я ден, което и днес по думите му се случва при по-възрастните жени.

След раждането на първото бебе инвитро през 1988 година, в лабораторията са заченати и първите ИКСИ бебета (оплождане чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - близнаци и тризнаци.

Сега по думите му, у нас вече има над 40 центъра за инвитро оплождане - както той казва: инвитро процедурата вече става като обичайна операция:

"Средно в света над 25%-30% от опитите са успешни... Методът е много по-усъвършенстван и ще стане като операцията за апендицит в много страни. Има други предизвикателства, свързани с молекулната генетика, с възможности за манипулация на ембрионите, някои се прилагат с още малък успех, но някои ще имат бъдеще. Тъжното е в комерсиализацията. Моят отговор е да направя благотворителна програма - да подаря моя опит на пациентските, без да взимам никакви пари", каза специалистът.

Още от спомените му, за метода и съветите му към двойките с репродуктивни проблеми - чуйте звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ
За някои щастието е в парите, за други - в любовта, за трети в работата или хобито... Има и хора, при които и 4-листна детелина или пипване на коминочистач им оправя настроението

Успехът не гарантира щастие, достатъчно е да променим гледната си точка към живота

Днес ООН (и България) за пореден път отбелязва Международния ден на щастието . В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е в основата на човешките желания , но изразява съжаление, че базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в..

публикувано на 20.03.18 в 11:07

Изложбата "Идентичност между символика и цветове" събира художници от две южни държави

Творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София си дават среща в галерия "Академия". Изложбата, която ги събира се открива днес и е посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. "Идентичност между символика и цветове"...

публикувано на 20.03.18 в 10:55

101 заглавия се състезават за наградата на детското читателско жури

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за най-добра детска книга в   България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 5 до 16 години се срещат с модерната детско-юношеска литература, издадена в предходната на гласуването година. Заглавията са подредени в 4 възрастови категории за художествени творби и един общ раздел с..

публикувано на 20.03.18 в 10:02

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 37 благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53