Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грип от щам H2N3 - “Хонконг” може да причини епидемията у нас тази година, прогнозира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред 24 ЧАСА. Дали със сигурност ще е той, или другият щам “Мичиган”(ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.), ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията ще е в края на януари, обясни д-р Кунчев: Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често”.

Щамът “Хонконг” е малко по-познат за обществото. Циркулирал е по-дълго време у нас и се очаква повече хора да имат имунитет срещу него, затова ако е той, би трябвало епидемията да е малко по-слабо интензивна. Ако е новият “Мичиган” обаче, почти нямаме срещи с него и няма изграден обществен имунитет. От началото на грипния сезон у нас са регистрирани 4 случая на “Мичиган” (свински грип), 12 на щам “Ямагата” и 1 на “Хонконг”.

Виж повече

Първи за този сезон случай на грипен вирус Н2N3 или т.н. грип „Хонконг” е установен в Русе, информира МОНИТОР, цитирайки националния консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Болестта е доказана при 52-годишна жена от крайдунавския град. Пробата на пациентктата е била изпратена в софийската лаборатория и изследванията са установили, че става въпрос за грипен вирус от група А. Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа А /H1N1/.

В града засега няма основание за притеснение. Не се предвижда да се свиква съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Личните лекари не съобщават за повишена заболеваемост, от училищата не отсъстват много ученици.

Виж повече

Само 9 частни училища ще получават държавна субсидия, извежда в заглавие СЕГА. 9 частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой. Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Виж повече


Малки общини масово премахват таксите за детски градини, четем също в СЕГА. Едно от обясненията са задаващите се местни избори през 2019 г., а другото - намаляващите деца, което свива разходите и бюджетът за издръжка става поносим за общинските хазни. В Девня приходът от таксите досега бе около 40 000 лв., а финансовият остатък от 2007 г. е 270 000 лв. Затова от тази година ясли, градини и млечната кухня са безплатни. В Кнежа издръжката на забавачниците е към 100 000 лв. годишно, които общината ще компенсира от перото по сметосъбиране. Безплатно започнаха да посещават градина и около 800 деца в Исперих.

Виж повече

Ремонтират три столични тунела, пише МОНИТОР. Столичната община пусна обществена поръчка на стойност 11 млн. лв. за ремонт на три тунела и отсечка на бул. „Пенчо Славейков“. Най-много пари ще бъдат изхарчени за тунела на НДК. Там са предвидени 4,3 млн. лв., с които ще бъде подменена канализацията, осветлението, светофарите и спирката. Съоръжението ще бъде и санирано, а пътната настилка ще се ремонтира. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев обясни пред „Монитор“, че ако няма обжалвания на поръчката, ремонтът на тунела при НДК може да започне през летните месеци.  Тунелът в „Люлин“ също ще бъде с нов облик. Ремонтът на съоръжението на бул. „Царица Йоана“ ще струва 3,5 млн. лв. Най-малко пари са заделени за транспортния тунел на бул. "Панчо Владигеров" - 74 хил. лева.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16