Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бизнесът настоява за реален избор при втората пенсия, извежда в заглавие СЕГА. Родените след 1959 г. трябва да имат реален избор как да получават пенсия от универсалните пенсионни фондове, а не видът на плащането да зависи от размера на натрупаните средства по личните партиди. За това настоява Българската стопанска камара в свое становище по концептуалния модел за фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Работодателската организация засега е единствената, която обяви позиция по концепцията на социалното министерство.

В модела се предлагат три варианта за изплащане на втора пенсия, които обаче зависят не от избора на осигурения, а от натрупаното в партидата. Безспорно е само предложението хората с най-малко пари от вноски да могат да ги вземат единствено като еднократна сума (с възможност и за разсрочено плащане). Проблемът е с хората с по-високите суми - за които пенсията би била над 50% от минималната за страната. Те ще могат да ги получават единствено като пожизнена пенсия, за която засега социалното министерство предвижда да няма право на наследяване. Това означава и парите от личната партида да се влеят в общ пул към съответния пенсионен фонд. Избор ще имат само българите, за които евентуалната пожизнена пенсия би била между 20 и 50% от минималната. Те могат да предпочетат т.нар. програмирани тегления, при които ще има наследяване или пожизнена пенсия.

Виж повече

Проверяваме безплатно боновите си книжки, информира МОНИТОР. Вече можем безплатно да проверим какви акции, облигации и дялове притежаваме, както и в кое дружество са активите ни, на сайта на Централния депозитар. Освен това ще можем и да разберем какво имаме в боновите книжки, ако сме взели участие в масовата приватизация. Електронната услугата е достъпна от вчера, съобщиха от депозитара. За да проверим акциите си ще трябва да въведем ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от Националната агенция за приходите. Справката е достъпна на следния линк https://ewallet.csd-bg.bg. Новата електронна услуга, която разработихме заедно с НАП, има за цел да улесни гражданите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови инструменти бърз и безплатен. Това е част от системните ни усилия да стимулираме интереса към инвестициите в акции, както е и начин да развиваме успешно капиталовия пазар в страната ни, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар.

Виж повече

Късната консултация може да доведе до усложнение на вирусния отит, предупреждава УНГ специалистът д-р Владимир Лазаров пред МОНИТОР. В сезона на гриповете се наблюдават доста усложненията и те са основно в областта на средното и вътрешното ухо. Става дума за т.нар. вирусни отити или възпаления на средното ухо при вирусни болести. Усложненията идват от една страна заради липсата на информираност на личните лекар и на второ място от неинформираността на пациенти. Джипитата предписват хомеопатия, симптоматични средства като прахчета и капки за нос, вместо при по-сериозните случаи да се приложи етилогична терапия. Ненавременната и неправилна диагностика на първа линия водят до проблеми. Нормално е, когато човек го заболи гърлото, да отиде при личния лекар, а не при УНГ специалист. Но когато се приложи неправилно лечение, особено при малките деца, се налага след това с месеци да се лекуват от бактериални инфекции, защото не им е бил изписан подходящ антибиотик, обяснява д-р Лазаров.

Виж повече

БАН призна, че системата за мръсния въздух в София бърка, четем също в СЕГА. В 20% от случаите системата за ранно предупреждение за високи нива на вредни емисии във въздуха на София бърка. Това казапред Би Ти Ви директорът на НИМХ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов. "Системата работи на базата на метеорология и на условия за потенциала на атмосферата за замърсяване. А дали се реализира замърсяване зависи вече от това дали има източник или не в този момент. Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата", обясни професорът по повод на разминаването между прогнозата и реалното замърсяване на въздуха.

Виж повече

Протест на всяка крачка за откриването в София, пише 24 ЧАСА. Центърът на София ще е блокиран почти напълно днес, защото освен пристигането на официалните делегации за откриването на българското председателство ще има и девет протеста. Това стана ясно от изявления на зам.-шефа на СДВР Антон Златанов и зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев. Протестите ще създадат повече проблеми за гражданите от откриването в Народния театър, каза Златанов. Протестиращи ще има от храма “Александър Невски” до “Руски паметник”. А шествията дори щели да се пресичат с пътищата на кортежите на официалните гости на председателството. Заради това полицията помоли софиянци да не влизат с коли в центъра днес, за да не попаднат в блокади.
Виж повече

Множество концерти, изложби и театрални спектакли в страната и в столиците на страните-членки на ЕС ще бележат следващите шест месеца, обобщава ТРУД. Днес в народния театър „Иван Вазов” в София ще се състои гала спектакълът за церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕС. Детският хор на БНР ще изпълни химна на ЕС – Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен. А след това гостите ще чуят и „Во царствии твоем” с камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”. Ансамблите „Чинари” и „Българе” също ще излязат на сцената на народния пред елита на България и Европа. Официално откриване с концерт Софийската филхармония ще има и в най-модерния център за изкуства в Брюксел – БОЗАР в Брюксел. В сърцето на ЕС спектакълът ще се случи на 1 февруари, а цените на билетите са от 15 до 60 евро. На 19 януари театър София ще представи спектакълът „Анна Каренина” и с английски субтитри. Още 5 постановки с титри на английски са в програмата на театъра. В полската столица Варшава се показват дърворезби, икони и вътрешен дизайн на ученици от Националното училище за изкуства в Трявна. Тържествен концерт с участието на български музиканти ще има и в Будапеща, Унгария.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21