Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви рискове и опасности крие планината

БГНЕС
Има опасност от образуване на лавини, когато дълго време не е валял сняг и след това има обилен снеговалеж. Това заяви началникът на отряд София към Планинска спасителна служба Тони Стоянов по време на лекцията „Безопасност в зимната планина“.

Според Стоянов най-лесният начин да се предпазим от лавини е като спазваме инструкциите на ПСС. “Трябва да се информираме къде отиваме, какви са условията там, да се екипираме подходящо, винаги да носим зареден мобилен телефон”, обясни Стоянов.

При необходимост от връзка с Планинската спасителна служба най-прекият път е през телефон 112.  Събитието се организира от БЧК и има за цел да запознае повече хора с рисковете, които се крият в планината през зимата и как да се справяме в критични ситуации. 

Защо е важно да се осведомим за прогнозата за времето преди да потеглим към планината обяснява Орлин Стойчев, който е планински спасител от 20 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19