Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В спорта жените (почти) са равноправни с мъжете

Унгарската шахматистка Юдит Полгар е пример за спортистка, която превъзхожда много от мъжете в дисциплината
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В днешната Радиоприемница разглеждаме седмичната тема за социалните измерения на понятието пол, разговаряйки за нагласите относно мястото на мъжете и жените в областта на спорта – поле, в което по обективни причини разделението между половете (все още) съществува.
Наш събеседник е проф. Лозан Митев – преподавател в Катедра Мениджмънт и история на спорна в Националната спортна академия.

Той се спря на първите, древни участие на жените в спортни състезания (в Гърция), както и на въздействието на патриархалните времена и религиозните догми.
Пробив в това отношение се прави в Западна Европа след Ренесанса, когато жените правят първи крачки в обществените си изяви, играят тенис, крикет, конна езда. Дори създателите на олимпийското движение първоначално са били против идеята за женско участие в спортната надпревара.

Имало е време, в което се е смятало, че изявите на жените, включително и спортните, ще променят техния манталитет и социално и етично положение в обществото.След 30-те години на ХХ век по-тежките натоварвания в елитния спорт потвърждават съществуването на тази заплаха. В литературата в областта на спортната методика са описани случаи на проблеми, свързани с физиологичното и личностното развитие на жената.

След 60-те и 70-ге години възниква въпросът за половата идентификация на част от атлетите. И днес се дискутират случаи, в които състезател(к)и имат проблеми с пола си, с физиологическите си възможности…
Друга актуална тема е участието на жени във възприети като типично мъжки спортове, като вдигане на тежести, бокс, таекуондо, ММА, допълни още проф. Митев.
Тези дискусии имат основание, защото се убеждаваме в отрицателното въздействие на тези спортове върху облика на жената.
Все още ще срещаме разбиване на табута и концепции.

Международният олимпийски комитет е осъзнал, че се е превърнал в мъжка организация. Тенденцията е да има все по-засилено женско присъствие и активност.От 90-те години политиката в това отношение е последователна.

Чуйте целия разговор на Гергана Гайдарова с проф. Лозан Митев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Бинар вече е на 6

Най-младата програма в семейството на БНР - Радио Бинар отбелязва своя 6-и рожден ден. Бинар отвежда радиото на едно модерно ниво, което му позволява да е до своите фенове навсякъде и по всяко време. Множество лайф стриймове, интригуващи статии, музикални канали - инди, пънк-джаз, дуенде, фолклор, класика, БГ поп са само част от платформите, с които..

публикувано на 19.07.18 в 17:36

Дроновете ни дават невероятни възможности, но крият и опасности

На 11 и 12 август в София ще се проведе състезание с дронове, което ще демонстрира пред публиката страхотните възможности на летящите джаджи. Състезанието е организирано от българския проект Drone ARENA , чиято цел е да популяризира дроновете и да покаже техните възможности по един завладяващ широката публика начин. През последните две години проектът..

публикувано на 19.07.18 в 16:38

"Sofia Riders" с парти на язовир "Искър"

Най-голямата свободна мото група в България - "Sofia Riders", става на три години. Любителите на екстремните усещания по традиция и тази година канят всички мотористи и техните приятели да отпразнуват подобаващо празника им. Партито започва на 21. 07 и ще бъде на плажа на язовир „Искър“. Продължава в неделя, така че организаторите съветват да се..

публикувано на 19.07.18 в 16:14

"Ре-стартирай младите" до септември

Всеки уикенд до края на септември можете да се включите в спортна инициатива на открито, която е по проект "Ре-стартирай младите".  Проектът е насочен към всички участници - от най-младите до по-големите млади и иска да ни докаже, че "здрав дух в здраво тяло живее". Всеки желаещ да се научи, да започне, или да възстанови спорта в живота си, е..

публикувано на 19.07.18 в 15:36

"И аз мога" събира пари за мобилен терапевт с благотворителна изложба

Международната благотворителна организация "И аз мога" събира пари за мобилен терапевт чрез благотворителна изложба на детски рисунки, която ще бъде открита днес от 18:30 ч. в галерията на ул. „Иван Денкоглу" 24. С тази инициатива те искат да съберат средства за закупуването на специализиран автомобил, подходящ за извозване на деца  в инвалидна..

публикувано на 19.07.18 в 15:16