Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В спорта жените (почти) са равноправни с мъжете

Унгарската шахматистка Юдит Полгар е пример за спортистка, която превъзхожда много от мъжете в дисциплината
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В днешната Радиоприемница разглеждаме седмичната тема за социалните измерения на понятието пол, разговаряйки за нагласите относно мястото на мъжете и жените в областта на спорта – поле, в което по обективни причини разделението между половете (все още) съществува.
Наш събеседник е проф. Лозан Митев – преподавател в Катедра Мениджмънт и история на спорна в Националната спортна академия.

Той се спря на първите, древни участие на жените в спортни състезания (в Гърция), както и на въздействието на патриархалните времена и религиозните догми.
Пробив в това отношение се прави в Западна Европа след Ренесанса, когато жените правят първи крачки в обществените си изяви, играят тенис, крикет, конна езда. Дори създателите на олимпийското движение първоначално са били против идеята за женско участие в спортната надпревара.

Имало е време, в което се е смятало, че изявите на жените, включително и спортните, ще променят техния манталитет и социално и етично положение в обществото.След 30-те години на ХХ век по-тежките натоварвания в елитния спорт потвърждават съществуването на тази заплаха. В литературата в областта на спортната методика са описани случаи на проблеми, свързани с физиологичното и личностното развитие на жената.

След 60-те и 70-ге години възниква въпросът за половата идентификация на част от атлетите. И днес се дискутират случаи, в които състезател(к)и имат проблеми с пола си, с физиологическите си възможности…
Друга актуална тема е участието на жени във възприети като типично мъжки спортове, като вдигане на тежести, бокс, таекуондо, ММА, допълни още проф. Митев.
Тези дискусии имат основание, защото се убеждаваме в отрицателното въздействие на тези спортове върху облика на жената.
Все още ще срещаме разбиване на табута и концепции.

Международният олимпийски комитет е осъзнал, че се е превърнал в мъжка организация. Тенденцията е да има все по-засилено женско присъствие и активност.От 90-те години политиката в това отношение е последователна.

Чуйте целия разговор на Гергана Гайдарова с проф. Лозан Митев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21
Улица

Живеещите на ул. "Върба": Ходим в цивилизацията, за да си изхвърлим боклука

Тази седмица в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на ул. "Върба" в кв. "Карпузица". Преди около месец живеещите на улицата организираха протест, за да алармират за липсата на асфалт по нея. Това е съпътсвано от много проблеми, тъй като хората чупят колите си в дупките, през зимата в улицата не влиза снегорин, както и всякакви други..

публикувано на 19.10.18 в 15:07