Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В спорта жените (почти) са равноправни с мъжете

Унгарската шахматистка Юдит Полгар е пример за спортистка, която превъзхожда много от мъжете в дисциплината
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В днешната Радиоприемница разглеждаме седмичната тема за социалните измерения на понятието пол, разговаряйки за нагласите относно мястото на мъжете и жените в областта на спорта – поле, в което по обективни причини разделението между половете (все още) съществува.
Наш събеседник е проф. Лозан Митев – преподавател в Катедра Мениджмънт и история на спорна в Националната спортна академия.

Той се спря на първите, древни участие на жените в спортни състезания (в Гърция), както и на въздействието на патриархалните времена и религиозните догми.
Пробив в това отношение се прави в Западна Европа след Ренесанса, когато жените правят първи крачки в обществените си изяви, играят тенис, крикет, конна езда. Дори създателите на олимпийското движение първоначално са били против идеята за женско участие в спортната надпревара.

Имало е време, в което се е смятало, че изявите на жените, включително и спортните, ще променят техния манталитет и социално и етично положение в обществото.След 30-те години на ХХ век по-тежките натоварвания в елитния спорт потвърждават съществуването на тази заплаха. В литературата в областта на спортната методика са описани случаи на проблеми, свързани с физиологичното и личностното развитие на жената.

След 60-те и 70-ге години възниква въпросът за половата идентификация на част от атлетите. И днес се дискутират случаи, в които състезател(к)и имат проблеми с пола си, с физиологическите си възможности…
Друга актуална тема е участието на жени във възприети като типично мъжки спортове, като вдигане на тежести, бокс, таекуондо, ММА, допълни още проф. Митев.
Тези дискусии имат основание, защото се убеждаваме в отрицателното въздействие на тези спортове върху облика на жената.
Все още ще срещаме разбиване на табута и концепции.

Международният олимпийски комитет е осъзнал, че се е превърнал в мъжка организация. Тенденцията е да има все по-засилено женско присъствие и активност.От 90-те години политиката в това отношение е последователна.

Чуйте целия разговор на Гергана Гайдарова с проф. Лозан Митев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" този петък...

В последния работен ден от седмицата в следобеда на Радио София ще ви предложим микс от разнообразни теми и хитова музика. Във времето между 14:00 и 17:00 часа с помощта на репортерите ще отговорим на следните въпроси: - как работят институциите в случай на домашно насилие;   - какво можем да направим с опасните отпадъци от домакинствата;    -..

публикувано на 19.01.18 в 13:02

Почивните дни започват с премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса

Краят на работната седмица е начало на филмовата - кинокритикът Деян Статулов разказва за интересните кино предложения.Тази седмица се случи нещо рядко във филмовия репертоар. Има премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса - един американски и един руски филм. В руския филм участва блестящият американски актьор Джон Малкович, става..

публикувано на 19.01.18 в 10:47

Как ще ни влияят ретроградните планети през 2018 г.

Какво ни очаква през 2018 година според астролозите. Успешна година, изпълнена с промени и важни за нашия живот решения. Година, през която трябва да внимаваме с финансите си, с любовните си отношения и бизнес проектите си. По какъв начин ще ни повлияят ретроградните планети, слънчевите и лунните затъмнения, ще разберем от астролога Ивелина..

публикувано на 19.01.18 в 10:10

Ученици раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от столичната гимназия ПГАВТ „А.С. Попов“ ще раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката. Инициативата ще се проведе на 21-ви януари (неделя) от 13.00 часа, като в рамките на три часа ученици от гимназията ще раздават прегръдки на случайни минувачи. Маршрутът ще започне от бул. „Витоша“ 9, ще премине по протежението..

публикувано на 19.01.18 в 10:07

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша. Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова. Едва две линии на градския транспорт достигат до..

публикувано на 18.01.18 в 17:43