Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В спорта жените (почти) са равноправни с мъжете

Унгарската шахматистка Юдит Полгар е пример за спортистка, която превъзхожда много от мъжете в дисциплината
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В днешната Радиоприемница разглеждаме седмичната тема за социалните измерения на понятието пол, разговаряйки за нагласите относно мястото на мъжете и жените в областта на спорта – поле, в което по обективни причини разделението между половете (все още) съществува.
Наш събеседник е проф. Лозан Митев – преподавател в Катедра Мениджмънт и история на спорна в Националната спортна академия.

Той се спря на първите, древни участие на жените в спортни състезания (в Гърция), както и на въздействието на патриархалните времена и религиозните догми.
Пробив в това отношение се прави в Западна Европа след Ренесанса, когато жените правят първи крачки в обществените си изяви, играят тенис, крикет, конна езда. Дори създателите на олимпийското движение първоначално са били против идеята за женско участие в спортната надпревара.

Имало е време, в което се е смятало, че изявите на жените, включително и спортните, ще променят техния манталитет и социално и етично положение в обществото.След 30-те години на ХХ век по-тежките натоварвания в елитния спорт потвърждават съществуването на тази заплаха. В литературата в областта на спортната методика са описани случаи на проблеми, свързани с физиологичното и личностното развитие на жената.

След 60-те и 70-ге години възниква въпросът за половата идентификация на част от атлетите. И днес се дискутират случаи, в които състезател(к)и имат проблеми с пола си, с физиологическите си възможности…
Друга актуална тема е участието на жени във възприети като типично мъжки спортове, като вдигане на тежести, бокс, таекуондо, ММА, допълни още проф. Митев.
Тези дискусии имат основание, защото се убеждаваме в отрицателното въздействие на тези спортове върху облика на жената.
Все още ще срещаме разбиване на табута и концепции.

Международният олимпийски комитет е осъзнал, че се е превърнал в мъжка организация. Тенденцията е да има все по-засилено женско присъствие и активност.От 90-те години политиката в това отношение е последователна.

Чуйте целия разговор на Гергана Гайдарова с проф. Лозан Митев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36

Как да превърнем двора си в градински рай

В рубриката "Часът на майстора" ви разказваме за това как можете да създадете своя рай - тук на земята, като оформите една прекрасна градина. Разбира се ще ви дадем и съвети за успешно озеленяване в градска среда. За всичко това говорим с д-р Красимир Косев , директор на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик. От него ще научим..

публикувано на 20.04.18 в 16:39