Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектобюджетът е внесен за разглеждане от СОС

Метрото съчетава двата основни приоритета на Столичната община - транспорт и екология
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет. Стойността му възлиза на 1,433 млрд.лв., а основните приоритети са в областта на околната среда и транспорта.
Увеличение на средствата има във всички сектори, а  нивата на местните данъци се запазват.

Рекордният, както беше определен проектобюджетът за т.г., е с близо 105 млн.лв. по-голям от този за изминалата 2017-а. Екологията е основна тема в него, а  в план-сметката за чистотата са утвърдени 183 млн.лв., като приоритет е увеличаването на кратността на миенето на улици и булеварди.

За подобряване качеството на въздуха Столичната община залага модернизиране на градския транспорт - закупуване на автобуси на природен газ и електробуси, както и нови трамваи. Над 103 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Най-ключовият проект обаче безспорно е изграждането на третата линия на метрото, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за 2018 г. възлиза на почти половин милиард лева, като сериозна част от нея идва като безвъзмездно европейско финансиране.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23