Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектобюджетът е внесен за разглеждане от СОС

Метрото съчетава двата основни приоритета на Столичната община - транспорт и екология
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет. Стойността му възлиза на 1,433 млрд.лв., а основните приоритети са в областта на околната среда и транспорта.
Увеличение на средствата има във всички сектори, а  нивата на местните данъци се запазват.

Рекордният, както беше определен проектобюджетът за т.г., е с близо 105 млн.лв. по-голям от този за изминалата 2017-а. Екологията е основна тема в него, а  в план-сметката за чистотата са утвърдени 183 млн.лв., като приоритет е увеличаването на кратността на миенето на улици и булеварди.

За подобряване качеството на въздуха Столичната община залага модернизиране на градския транспорт - закупуване на автобуси на природен газ и електробуси, както и нови трамваи. Над 103 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Най-ключовият проект обаче безспорно е изграждането на третата линия на метрото, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за 2018 г. възлиза на почти половин милиард лева, като сериозна част от нея идва като безвъзмездно европейско финансиране.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
За някои щастието е в парите, за други - в любовта, за трети в работата или хобито... Има и хора, при които и 4-листна детелина или пипване на коминочистач им оправя настроението

Успехът не гарантира щастие, достатъчно е да променим гледната си точка към живота

Днес ООН (и България) за пореден път отбелязва Международния ден на щастието . В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е в основата на човешките желания , но изразява съжаление, че базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в..

публикувано на 20.03.18 в 11:07

Изложбата "Идентичност между символика и цветове" събира художници от две южни държави

Творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София си дават среща в галерия "Академия". Изложбата, която ги събира се открива днес и е посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. "Идентичност между символика и цветове"...

публикувано на 20.03.18 в 10:55

101 заглавия се състезават за наградата на детското читателско жури

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за най-добра детска книга в   България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 5 до 16 години се срещат с модерната детско-юношеска литература, издадена в предходната на гласуването година. Заглавията са подредени в 4 възрастови категории за художествени творби и един общ раздел с..

публикувано на 20.03.18 в 10:02

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 37 благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53