Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектобюджетът е внесен за разглеждане от СОС

Метрото съчетава двата основни приоритета на Столичната община - транспорт и екология
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет. Стойността му възлиза на 1,433 млрд.лв., а основните приоритети са в областта на околната среда и транспорта.
Увеличение на средствата има във всички сектори, а  нивата на местните данъци се запазват.

Рекордният, както беше определен проектобюджетът за т.г., е с близо 105 млн.лв. по-голям от този за изминалата 2017-а. Екологията е основна тема в него, а  в план-сметката за чистотата са утвърдени 183 млн.лв., като приоритет е увеличаването на кратността на миенето на улици и булеварди.

За подобряване качеството на въздуха Столичната община залага модернизиране на градския транспорт - закупуване на автобуси на природен газ и електробуси, както и нови трамваи. Над 103 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Най-ключовият проект обаче безспорно е изграждането на третата линия на метрото, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за 2018 г. възлиза на почти половин милиард лева, като сериозна част от нея идва като безвъзмездно европейско финансиране.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, част от изложбата

Христо Русев: Искам с моите снимки да помагам на хората

Той е на 23 години, няма специално образование, но това не му пречи да работи на свободна практика за Италианска фотографска агенция. Снима от 14-годишен, първоначално природни забележителности, а след това всичко значимо, което привлича вниманието му. Казва, че кариерата му на фотожурналист тръгва от "Старият мост" - вестникът на родния му Свиленград,..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Мездра привлича почитателите на екстремни преживявания

Ако сте почитатели на приключенията, адреналина и времето, прекарано сред природата, сигурно ще ви е интересно да се включите в приключенско-екстремните предизвикателства край Мездра, които са организирани за 1 юли. Те ще са част от Приключенския екстрийм тур, който започна от Ботевград. Миналия уикенд (9-10 юни) на крепостта Боженишки Урвич, край с...

публикувано на 17.06.18 в 11:15
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов: Искаме да възкресим спомена за кабарето

"Малка нощна музика" (Кабаре и други истории ) - така е озаглавен новият студиен проект на сопраното Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов . Албумът е записан в началото на март в студио в Барселона, но официалното му представяне беше в София (на 15 юни т.г.) с концерт-спектакъла "Огледало" със специалното участие на актьора Ицко Финци. За..

публикувано на 16.06.18 в 17:05
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Човек трябва да е готов да се посвети

Исках да дам сили и надежди на мои колеги и приятели в България, които да повярват, че човек, който иска да се изявява артистично, не само трябва да бъде поканен. Така оперната певица Ина Кънчева обяснява идеята на учредената от нея неотдавна национална стипендия "С усилия към звездите". Тя е убедена, че човек, който е избрал изкуството, като начин на..

публикувано на 16.06.18 в 16:30

150 хил. туристи се очаква да посетят Перперикон това лято

Около 150 хиляди туристи се очаква да посетят огромния древен град Перперикон през това лято. Той се намира на 20 км североизточно от Кърджали. Градът се извисява на скален връх с височина 470 м. Внушителните размери на двореца в Перперикон и особеното му устройство, доказват, че е имал и религиозно предназначение. Той има три основни звена - Акропол,..

публикувано на 16.06.18 в 11:30