Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектобюджетът е внесен за разглеждане от СОС

Метрото съчетава двата основни приоритета на Столичната община - транспорт и екология
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет. Стойността му възлиза на 1,433 млрд.лв., а основните приоритети са в областта на околната среда и транспорта.
Увеличение на средствата има във всички сектори, а  нивата на местните данъци се запазват.

Рекордният, както беше определен проектобюджетът за т.г., е с близо 105 млн.лв. по-голям от този за изминалата 2017-а. Екологията е основна тема в него, а  в план-сметката за чистотата са утвърдени 183 млн.лв., като приоритет е увеличаването на кратността на миенето на улици и булеварди.

За подобряване качеството на въздуха Столичната община залага модернизиране на градския транспорт - закупуване на автобуси на природен газ и електробуси, както и нови трамваи. Над 103 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Най-ключовият проект обаче безспорно е изграждането на третата линия на метрото, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за 2018 г. възлиза на почти половин милиард лева, като сериозна част от нея идва като безвъзмездно европейско финансиране.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15

Защо учителите са измислили домашните

В най-искреното предаване на Радио София "Радиолексикон" заедно с децата от 7-а детска градина „Детелина“ ви напомнихме за отговорностите, които имаме. И в частност за отговорностите на първокласниците. Оказа се, че една от най-важните е написването на домашните. Разбулихме и една дълго пазена тайна - защо учителите са измислили домашното...

публикувано на 20.09.18 в 17:12

Над 100 фирми и 1500 българи участват във форума "Кариера в България. Защо не?"

Над 100 фирми-изложители и около 1500 българи с образование или опит в чужбина, които търсят работа у нас, взеха участие в най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". За 11-и път форумът среща бизнес компании с търсещи работа в рамките на днешния ден. Събитието е предназначено за студенти, специалисти и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57