Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектобюджетът е внесен за разглеждане от СОС

Метрото съчетава двата основни приоритета на Столичната община - транспорт и екология
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет. Стойността му възлиза на 1,433 млрд.лв., а основните приоритети са в областта на околната среда и транспорта.
Увеличение на средствата има във всички сектори, а  нивата на местните данъци се запазват.

Рекордният, както беше определен проектобюджетът за т.г., е с близо 105 млн.лв. по-голям от този за изминалата 2017-а. Екологията е основна тема в него, а  в план-сметката за чистотата са утвърдени 183 млн.лв., като приоритет е увеличаването на кратността на миенето на улици и булеварди.

За подобряване качеството на въздуха Столичната община залага модернизиране на градския транспорт - закупуване на автобуси на природен газ и електробуси, както и нови трамваи. Над 103 млн.лв. ще бъдат инвестирани в реконструкции на улици и булеварди, ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Най-ключовият проект обаче безспорно е изграждането на третата линия на метрото, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Стойността на инвестиционната програма на Общината за 2018 г. възлиза на почти половин милиард лева, като сериозна част от нея идва като безвъзмездно европейско финансиране.

Чуйте още по темата от Златина Йовкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат въвеждане на еднопосочни улици в ж.к. „Лев Толстой“

На 25 януари т.г. от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“ ще бъде представен проект за нова организация на движението в ж.к. „Лев Толстой“ - на улиците, заключени в участъка между ул. „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, бул. „Рожен“, ул. „Ген. Никола Жеков“ и ул. „Република“. Проектът се разработва с цел подобряване организацията на движението и пропускателната..

публикувано на 16.01.18 в 17:57

Отбелязват с изложба 70 години специалност „Стенопис“ в НХА

С изложба в галерия "Академия", катедра "Стенопис" на Художествената академия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Професор Олег Гочев, ръководител на катедрата, изтъква че специалността реално съществува много повече от седем десетилетия, защото изкуството на стенопистта като учебна проблематика в дисциплината "Декоративно изкуство с приложение"..

публикувано на 16.01.18 в 16:42

Лекари настояват НЗОК да поема изцяло заплащането на кадриостимулаторите

Кардиолози настояват Здравната каса да поема на 100 процента заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология напомнят, че страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Медиците настояват новото..

публикувано на 16.01.18 в 16:41
The Cranberries

“Dreams” - "Кренбърис"

Днес в "Незабравимите" ни е тъжно, защото вече я няма дамата с уникалния глас и маниер на пеене, която няма как да бъде сбъркана, гласът на "Кренбърис" - Долорес О'Риърдън. Емблематична за 90-те, тя "изгасна" вчера, едва на 46 години, в Лондон. Истинска ирландка, през 1990 г., когато е на 19 години, тя се явява на прослушване за вокалистка на..

публикувано на 16.01.18 в 16:08

Актът за киберсигурност е революционен за ЕС

Тази седмица нашата „Радиоприемница“ е дигитална, в унисон с контекста на един от важните приоритети на Българското европредседателство: „Цифровата икономика и уменията на бъдещето“. Електронните комуникации, единният цифров пазар, авторските права, електронната неприкосновеност и киберсигурността са част от въпросите на дневен ред през..

публикувано на 16.01.18 в 15:43