Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Марио Хосен - за концерта на Марин Големинов и един диск с незаписвани досега творби на Паганини

Снимка: БГНЕС
Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов по повод 110 години от неговото рождение, събира на сцената на зала „България“ цигуларя Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов в програма от цикъла "Обичате ли Брамс". 
Марио Хосен пристига от Виена, а Мартин Георгиев - от Лондон, където е асистент-диригент на кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън".
По повод предстоящия концерт Марио Хосен разказва в специално интервю за сутрешното "Радиокафе" по Радио София, че за него е чест да изпълни концерта за цигулка на Големинов, тъй като е “голям фен на този голям наш композитор още от ученическите си години".
По думите му това е “музика, с много сериозно послание, където българският фолклор е вплетен със западноевропейските най-съвременни композиционни техники”, и това кара музиката да звучи много актуално както в Европа, така и в България и в целия свят. Според него такъв концерт има място в най-големите концертни зали и е убеден, че това е една от мисиите на всеки български унтерпретатор - да изпълнява и популяризира шедьоврите на българската музика.

Марио Хосен признава, че е привърженик на езика на новото време - музиката на XX и XXI век. Той изпълнява цигулковите концерти и на класици като Панчо Владиогеров, и композитори като Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Франсоа Пиер Декон, Райнер Бишоф и други съвременни автори (някои от тях посветени на него).
Годината започва "с много бързо темпо" за Марио Хосен - предстоят му записи на сонатите на Бах за цигулка и чембало с Пиеро Барбарески; първо изпълнение и запис на сонатите за цигулка и флейта на Алесандро Рола за швейцарското радио в Лугано; съвсем скоро ще бъде премиерата на един изключителен диск с първи изпълнения на творби на Паганини, които не са били записвани досега, от оригиналните партитури (първо на едно специално събития в София, след което представянията ще продължат с концерти на сцени като Арена ди Верона).

"Много съм развълуван, защото Паганини е композиторът, който "следвам" от най-ранна възраст", казва Марио Хосен. Друг значим проект, върху който работи е първото пълно издание на творбите на Паганини за цигулка и оркестър (в uhr text, т.е. от оригиналните партитури), на което е редактор.
Всички подробности можете да чуете в интервюто на Марио Хосен за Радио София.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейският ден без загинали на пътя да стане всекидневие!

Както вече информирахме, до 22 септември страната ни е взема участие в Европейската седмица на мобилността , като мотото и тази година е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Днес е Европейският ден без загинали на пътя. Какво предприема отдел "Пътна полиция" за да постигне тази цел и каква е статистиката до момента? Това..

публикувано на 19.09.18 в 18:24

70 млн. евро са необходими за обновяване на съоръженията на Витоша

Витоша е едно от най-големите природни богатства на София, но все повече се говори, че достъпът до планината е ограничен, а остарелите лифтови съоръжения представляват опасност за туристите и отказват посетителите от разходка сред природата.  Припомняме, че на Витоша има близо 20 километра лифтове и влекове, като за период от 50 години в планината са..

публикувано на 19.09.18 в 17:01

Деца се учиха на безопасност си игри и демонстрации

Над 700 младежи работят като доброволци към столичната организация на Българския младежки червен кръст. Днес те се включиха в своеобразен празник в Южния парк, за да покажат на по-малките от тях какви са правилата за движение по пътищата, как да реагират, ако се наложи да оказват първа помощ и как да се спасят, ако се окажат в горяща сграда...

публикувано на 19.09.18 в 16:43

"Sofia Salsa mini-Fest" събира световни звезди

Най-новото събитие в танцовия календар на София се нарича "Sofia Salsa mini-Fest" и ще зарадва столичани на 29 и 30 септември. Мероприятието ще предложи на гостите 2 дни, изпълнени със салса, уроци по танци и различни уъркшопи, с едни от най-добрите танцьори от България и света. Мини-фестът ще се проведе в напълно обновената зала за събития "В парка"..

публикувано на 19.09.18 в 15:28

Първата обществена биоградина в София цъфти и ухае

След като ви разказахме за политиките на Столичната община за устойчиво градско развитие, сега обърнахме внимание на гражданското участие в този процес.  В "Радиоприемница" решихме да ви заведем в  първата обществена биоградина в София. Създадена именно с цел да промени отношението на жителите на квартала към заобикалящата ги среда, като бъде приложен..

публикувано на 19.09.18 в 14:56