Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Марио Хосен - за концерта на Марин Големинов и един диск с незаписвани досега творби на Паганини

Снимка: БГНЕС
Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов по повод 110 години от неговото рождение, събира на сцената на зала „България“ цигуларя Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов в програма от цикъла "Обичате ли Брамс". 
Марио Хосен пристига от Виена, а Мартин Георгиев - от Лондон, където е асистент-диригент на кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън".
По повод предстоящия концерт Марио Хосен разказва в специално интервю за сутрешното "Радиокафе" по Радио София, че за него е чест да изпълни концерта за цигулка на Големинов, тъй като е “голям фен на този голям наш композитор още от ученическите си години".
По думите му това е “музика, с много сериозно послание, където българският фолклор е вплетен със западноевропейските най-съвременни композиционни техники”, и това кара музиката да звучи много актуално както в Европа, така и в България и в целия свят. Според него такъв концерт има място в най-големите концертни зали и е убеден, че това е една от мисиите на всеки български унтерпретатор - да изпълнява и популяризира шедьоврите на българската музика.

Марио Хосен признава, че е привърженик на езика на новото време - музиката на XX и XXI век. Той изпълнява цигулковите концерти и на класици като Панчо Владиогеров, и композитори като Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Франсоа Пиер Декон, Райнер Бишоф и други съвременни автори (някои от тях посветени на него).
Годината започва "с много бързо темпо" за Марио Хосен - предстоят му записи на сонатите на Бах за цигулка и чембало с Пиеро Барбарески; първо изпълнение и запис на сонатите за цигулка и флейта на Алесандро Рола за швейцарското радио в Лугано; съвсем скоро ще бъде премиерата на един изключителен диск с първи изпълнения на творби на Паганини, които не са били записвани досега, от оригиналните партитури (първо на едно специално събития в София, след което представянията ще продължат с концерти на сцени като Арена ди Верона).

"Много съм развълуван, защото Паганини е композиторът, който "следвам" от най-ранна възраст", казва Марио Хосен. Друг значим проект, върху който работи е първото пълно издание на творбите на Паганини за цигулка и оркестър (в uhr text, т.е. от оригиналните партитури), на което е редактор.
Всички подробности можете да чуете в интервюто на Марио Хосен за Радио София.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселиха 120 фазана в Ловния парк в София

120 деца от училища в район "Изгрев" разселиха 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е по повод 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. За птиците са направени 8 хранилки, а четири сдружения, които работят на територията на Столичната общинаq ще ги зареждат всяка седмица. Ловният парк е част от Борисовата градина, а..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20
Марион Пошман и водещата на

Марион Пошман за изпитанията, в които поставя героите си

Тази седмица „Радиоприемница“ се излъчва на живо от 6-тия Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наш гост днес бе Марион Пошман, носителка на редица награди за поезия и проза. Тя е сред големите таланти на съвременната немска литература. Родена в Есен, тя завърша германистика, философия и славистика, а днес живее и твори в Берлин...

публикувано на 13.12.18 в 17:03

Професия влогър

Ако 24 часа в денонощието  ви се струват много, то на Борислав Вълов са му крайно недостатъчни. Известен като Ей-Бо в социалните мрежи, Боби се опитва да жонглира между студентският живот, актьорската си кариера и влогърството. Актьорството е първата му истинска любов, той играе предимно в театрални постановки и въпреки натовареното си ежедневие..

публикувано на 13.12.18 в 16:54

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02