Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Марио Хосен - за концерта на Марин Големинов и един диск с незаписвани досега творби на Паганини

Снимка: БГНЕС
Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов по повод 110 години от неговото рождение, събира на сцената на зала „България“ цигуларя Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов в програма от цикъла "Обичате ли Брамс". 
Марио Хосен пристига от Виена, а Мартин Георгиев - от Лондон, където е асистент-диригент на кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън".
По повод предстоящия концерт Марио Хосен разказва в специално интервю за сутрешното "Радиокафе" по Радио София, че за него е чест да изпълни концерта за цигулка на Големинов, тъй като е “голям фен на този голям наш композитор още от ученическите си години".
По думите му това е “музика, с много сериозно послание, където българският фолклор е вплетен със западноевропейските най-съвременни композиционни техники”, и това кара музиката да звучи много актуално както в Европа, така и в България и в целия свят. Според него такъв концерт има място в най-големите концертни зали и е убеден, че това е една от мисиите на всеки български унтерпретатор - да изпълнява и популяризира шедьоврите на българската музика.

Марио Хосен признава, че е привърженик на езика на новото време - музиката на XX и XXI век. Той изпълнява цигулковите концерти и на класици като Панчо Владиогеров, и композитори като Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Франсоа Пиер Декон, Райнер Бишоф и други съвременни автори (някои от тях посветени на него).
Годината започва "с много бързо темпо" за Марио Хосен - предстоят му записи на сонатите на Бах за цигулка и чембало с Пиеро Барбарески; първо изпълнение и запис на сонатите за цигулка и флейта на Алесандро Рола за швейцарското радио в Лугано; съвсем скоро ще бъде премиерата на един изключителен диск с първи изпълнения на творби на Паганини, които не са били записвани досега, от оригиналните партитури (първо на едно специално събития в София, след което представянията ще продължат с концерти на сцени като Арена ди Верона).

"Много съм развълуван, защото Паганини е композиторът, който "следвам" от най-ранна възраст", казва Марио Хосен. Друг значим проект, върху който работи е първото пълно издание на творбите на Паганини за цигулка и оркестър (в uhr text, т.е. от оригиналните партитури), на което е редактор.
Всички подробности можете да чуете в интервюто на Марио Хосен за Радио София.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41