Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Марио Хосен - за концерта на Марин Големинов и един диск с незаписвани досега творби на Паганини

Снимка: БГНЕС
Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов по повод 110 години от неговото рождение, събира на сцената на зала „България“ цигуларя Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов в програма от цикъла "Обичате ли Брамс". 
Марио Хосен пристига от Виена, а Мартин Георгиев - от Лондон, където е асистент-диригент на кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън".
По повод предстоящия концерт Марио Хосен разказва в специално интервю за сутрешното "Радиокафе" по Радио София, че за него е чест да изпълни концерта за цигулка на Големинов, тъй като е “голям фен на този голям наш композитор още от ученическите си години".
По думите му това е “музика, с много сериозно послание, където българският фолклор е вплетен със западноевропейските най-съвременни композиционни техники”, и това кара музиката да звучи много актуално както в Европа, така и в България и в целия свят. Според него такъв концерт има място в най-големите концертни зали и е убеден, че това е една от мисиите на всеки български унтерпретатор - да изпълнява и популяризира шедьоврите на българската музика.

Марио Хосен признава, че е привърженик на езика на новото време - музиката на XX и XXI век. Той изпълнява цигулковите концерти и на класици като Панчо Владиогеров, и композитори като Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Франсоа Пиер Декон, Райнер Бишоф и други съвременни автори (някои от тях посветени на него).
Годината започва "с много бързо темпо" за Марио Хосен - предстоят му записи на сонатите на Бах за цигулка и чембало с Пиеро Барбарески; първо изпълнение и запис на сонатите за цигулка и флейта на Алесандро Рола за швейцарското радио в Лугано; съвсем скоро ще бъде премиерата на един изключителен диск с първи изпълнения на творби на Паганини, които не са били записвани досега, от оригиналните партитури (първо на едно специално събития в София, след което представянията ще продължат с концерти на сцени като Арена ди Верона).

"Много съм развълуван, защото Паганини е композиторът, който "следвам" от най-ранна възраст", казва Марио Хосен. Друг значим проект, върху който работи е първото пълно издание на творбите на Паганини за цигулка и оркестър (в uhr text, т.е. от оригиналните партитури), на което е редактор.
Всички подробности можете да чуете в интервюто на Марио Хосен за Радио София.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30
Цирикова църква

До храма "Св. Дух" - паметник на мъчениците от Цирикова църква

На около 2 часа пешеходно разстояние от Чудните мостове, над с. Забърдо в Родопите, се намира връх Цирикова църква. В местността, наречена по-късно Кабата, сред широката поляна, до средата на XVII век, е имало църква. Легендата гласи, че по време на помохамеданчванията там, българите отказали да приемат чуждата вяра. Те били вкарани в черквата, където..

публикувано на 17.03.18 в 11:35

Перфекционизмът често носи напрежение и емоционална болка

Перефекционизмът - добро или зло? Кога и защо се появява и какво издава? До какво води и как да се справим с него? С тези въпроси се обърнахме към психолога Яна Кирова в предаването ни "Контрасти". В съвременната култура ние сме склонни да се възхищаваме от перфекционизма заради високите стандарти, които поставя. Дали обаче цената си струва? Особено..

публикувано на 17.03.18 в 10:45