Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Марио Хосен - за концерта на Марин Големинов и един диск с незаписвани досега творби на Паганини

Снимка: БГНЕС
Концерт-почит към големия български композитор Марин Големинов по повод 110 години от неговото рождение, събира на сцената на зала „България“ цигуларя Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов в програма от цикъла "Обичате ли Брамс". 
Марио Хосен пристига от Виена, а Мартин Георгиев - от Лондон, където е асистент-диригент на кралския балет в Кралската опера "Ковънт Гардън".
По повод предстоящия концерт Марио Хосен разказва в специално интервю за сутрешното "Радиокафе" по Радио София, че за него е чест да изпълни концерта за цигулка на Големинов, тъй като е “голям фен на този голям наш композитор още от ученическите си години".
По думите му това е “музика, с много сериозно послание, където българският фолклор е вплетен със западноевропейските най-съвременни композиционни техники”, и това кара музиката да звучи много актуално както в Европа, така и в България и в целия свят. Според него такъв концерт има място в най-големите концертни зали и е убеден, че това е една от мисиите на всеки български унтерпретатор - да изпълнява и популяризира шедьоврите на българската музика.

Марио Хосен признава, че е привърженик на езика на новото време - музиката на XX и XXI век. Той изпълнява цигулковите концерти и на класици като Панчо Владиогеров, и композитори като Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Франсоа Пиер Декон, Райнер Бишоф и други съвременни автори (някои от тях посветени на него).
Годината започва "с много бързо темпо" за Марио Хосен - предстоят му записи на сонатите на Бах за цигулка и чембало с Пиеро Барбарески; първо изпълнение и запис на сонатите за цигулка и флейта на Алесандро Рола за швейцарското радио в Лугано; съвсем скоро ще бъде премиерата на един изключителен диск с първи изпълнения на творби на Паганини, които не са били записвани досега, от оригиналните партитури (първо на едно специално събития в София, след което представянията ще продължат с концерти на сцени като Арена ди Верона).

"Много съм развълуван, защото Паганини е композиторът, който "следвам" от най-ранна възраст", казва Марио Хосен. Друг значим проект, върху който работи е първото пълно издание на творбите на Паганини за цигулка и оркестър (в uhr text, т.е. от оригиналните партитури), на което е редактор.
Всички подробности можете да чуете в интервюто на Марио Хосен за Радио София.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19