Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденции в прическите - от древните египтяни до днешните парти фенове

Снимка: Facebook
Прическата е завършекът на цялостната визия и подчертава индивидуалността на всеки човек. С добре подбрана и реализирана прическа може не само да се минимализират недостатъците, но и да се подчертаят предимствата.

Как изглеждат и се променят прическите в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност? Кога късата прическа се приема за нормална при жените? Кога дългата коса, опашките плитките започват да изглеждат нормално при мъжете? Потърсихме отговорите от Ирена Алексова - преподавател в Академията по фризьорство „Stephan“, с над 20 години опит в сферата на фризьорството, с редица шоута и многобройни сценични изяви зад гърба.

В момента модата е много динамична, цветна и пъстра. Всичко е модерно, налагат се плитки, опашки, кокове и т.н., но интересно е, че в Древен Египет жените и момчетата често са бръснели главите си заради горещините и паразитите. Децата също били бръснати, като оставяли малка къдричка, която показвала възрастта на детето. Жените обаче носели перуки от истинска коса или овча вълна.

Още тогава се е наблягало на естествените материи, които сега са актуални. Боядисвали са косите си с извари от билки, разказва Ирена.

Тя поясни, че в момента са изключително актуални вплетените коси, плитки, синтетични коси, а те още тогава са ползвали брошки, диадеми и аксесоари за коса. По знатните дами са ползвали материали от кост, а по бедните са вплитали листенца и горски плодчета.

Древните гърци пък са носели косите си най-често на кок.

Също украсявали косите си с панделки, ленти и цветя. Къдрели са косите с и с топли шишове.

Къдренето се е променяло във времето. Когато аз стартирах обучението си, се навиваха трайни ролки под специални каски, с водна ондулация, дамите ходеха на фризьор много рано, в 7:30 часа сутринта вече работеха фризьорските салони.

Интересно е във времето как се променят нещата, но и как се връщат.

Модата се върти, създадена е далече в миналото, а ние просто доизграждаме и пак се връщаме към миналото.

За модата в прическите през различните епохи – от времето на древните египтяни до това на диско феновете и парти лъвовете и за модните икони, налагащи тенденциите – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36

Как да превърнем двора си в градински рай

В рубриката "Часът на майстора" ви разказваме за това как можете да създадете своя рай - тук на земята, като оформите една прекрасна градина. Разбира се ще ви дадем и съвети за успешно озеленяване в градска среда. За всичко това говорим с д-р Красимир Косев , директор на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик. От него ще научим..

публикувано на 20.04.18 в 16:39