Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденции в прическите - от древните египтяни до днешните парти фенове

Снимка: Facebook
Прическата е завършекът на цялостната визия и подчертава индивидуалността на всеки човек. С добре подбрана и реализирана прическа може не само да се минимализират недостатъците, но и да се подчертаят предимствата.

Как изглеждат и се променят прическите в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност? Кога късата прическа се приема за нормална при жените? Кога дългата коса, опашките плитките започват да изглеждат нормално при мъжете? Потърсихме отговорите от Ирена Алексова - преподавател в Академията по фризьорство „Stephan“, с над 20 години опит в сферата на фризьорството, с редица шоута и многобройни сценични изяви зад гърба.

В момента модата е много динамична, цветна и пъстра. Всичко е модерно, налагат се плитки, опашки, кокове и т.н., но интересно е, че в Древен Египет жените и момчетата често са бръснели главите си заради горещините и паразитите. Децата също били бръснати, като оставяли малка къдричка, която показвала възрастта на детето. Жените обаче носели перуки от истинска коса или овча вълна.

Още тогава се е наблягало на естествените материи, които сега са актуални. Боядисвали са косите си с извари от билки, разказва Ирена.

Тя поясни, че в момента са изключително актуални вплетените коси, плитки, синтетични коси, а те още тогава са ползвали брошки, диадеми и аксесоари за коса. По знатните дами са ползвали материали от кост, а по бедните са вплитали листенца и горски плодчета.

Древните гърци пък са носели косите си най-често на кок.

Също украсявали косите си с панделки, ленти и цветя. Къдрели са косите с и с топли шишове.

Къдренето се е променяло във времето. Когато аз стартирах обучението си, се навиваха трайни ролки под специални каски, с водна ондулация, дамите ходеха на фризьор много рано, в 7:30 часа сутринта вече работеха фризьорските салони.

Интересно е във времето как се променят нещата, но и как се връщат.

Модата се върти, създадена е далече в миналото, а ние просто доизграждаме и пак се връщаме към миналото.

За модата в прическите през различните епохи – от времето на древните египтяни до това на диско феновете и парти лъвовете и за модните икони, налагащи тенденциите – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В планината най-важни са приятелите

Планината е мястото, където разчитаме на човека до себе си, а в моментите прекарани, изкачвайки върхове създаваме едни от най- искрените приятелства. Фотоконкурсът „Приятелството в планината“ ни напомня това и ни приканва да споделим моменти на дружба в планината, запечатани на лента.  В конкурса могат да участват и любители-фотографи. Той се провежда в..

публикувано на 15.07.18 в 11:35

Людмила Козарева и Денко Проданов: Надяваме се на бляскава премиера

Двама от 12-те изпълнители на главни роли в предстоящата премиера на мюзикъла "Mamma mia" на сцената на Софийската опера Людмила (Люси) Козарева и Денко Проданов (и двамата солисти от Музикалния театър) са щастливи от възможността да работят под ръководството на акад. Пламен Карталов. Люси Козарева е категорична, че е респектирана от мястото,..

публикувано на 15.07.18 в 10:15

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В "Часът на здравето" продължаваме темата за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по честота сред злокачествените, както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години, семейна обремененост - роднини първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като..

публикувано на 14.07.18 в 12:20

Да се качим на Витоша с електрически велосипед под наем

Да се качим на Витоша, но не с автомобил, а с електрически велосипед. Това ни предлага Столичната община, като се включва в инициатива по отдаване под наем на електрическите возила.  По проекта е включено изграждането на стоянка пред Националния исторически музей, която ще бъде за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до..

публикувано на 14.07.18 в 10:55

Класически музиканти се събират на крепостта "Перистера"

"Перистера" в музика" - това е мотото на първия фестивал на изпълнители на класическа музика в Пещера. Събитието е предвидено за днес, а очакванията на организаторите са за много гости, най-вече от Пловдив, Пазарджик и София.  Кметът Николай Зайчев е убеден, че новият фестивал ще повиши туристическия интерес към града, защото  крепостта "Перистера"..

публикувано на 14.07.18 в 10:30