Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденции в прическите - от древните египтяни до днешните парти фенове

Снимка: Facebook
Прическата е завършекът на цялостната визия и подчертава индивидуалността на всеки човек. С добре подбрана и реализирана прическа може не само да се минимализират недостатъците, но и да се подчертаят предимствата.

Как изглеждат и се променят прическите в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност? Кога късата прическа се приема за нормална при жените? Кога дългата коса, опашките плитките започват да изглеждат нормално при мъжете? Потърсихме отговорите от Ирена Алексова - преподавател в Академията по фризьорство „Stephan“, с над 20 години опит в сферата на фризьорството, с редица шоута и многобройни сценични изяви зад гърба.

В момента модата е много динамична, цветна и пъстра. Всичко е модерно, налагат се плитки, опашки, кокове и т.н., но интересно е, че в Древен Египет жените и момчетата често са бръснели главите си заради горещините и паразитите. Децата също били бръснати, като оставяли малка къдричка, която показвала възрастта на детето. Жените обаче носели перуки от истинска коса или овча вълна.

Още тогава се е наблягало на естествените материи, които сега са актуални. Боядисвали са косите си с извари от билки, разказва Ирена.

Тя поясни, че в момента са изключително актуални вплетените коси, плитки, синтетични коси, а те още тогава са ползвали брошки, диадеми и аксесоари за коса. По знатните дами са ползвали материали от кост, а по бедните са вплитали листенца и горски плодчета.

Древните гърци пък са носели косите си най-често на кок.

Също украсявали косите си с панделки, ленти и цветя. Къдрели са косите с и с топли шишове.

Къдренето се е променяло във времето. Когато аз стартирах обучението си, се навиваха трайни ролки под специални каски, с водна ондулация, дамите ходеха на фризьор много рано, в 7:30 часа сутринта вече работеха фризьорските салони.

Интересно е във времето как се променят нещата, но и как се връщат.

Модата се върти, създадена е далече в миналото, а ние просто доизграждаме и пак се връщаме към миналото.

За модата в прическите през различните епохи – от времето на древните египтяни до това на диско феновете и парти лъвовете и за модните икони, налагащи тенденциите – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ От 13.30 часа на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК ще бъде открита петата изложба  „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“. *** Четвърти международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит на 22 октомври в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на..

публикувано на 22.10.18 в 09:24

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09