Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тенденции в прическите - от древните египтяни до днешните парти фенове

Снимка: Facebook
Прическата е завършекът на цялостната визия и подчертава индивидуалността на всеки човек. С добре подбрана и реализирана прическа може не само да се минимализират недостатъците, но и да се подчертаят предимствата.

Как изглеждат и се променят прическите в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност? Кога късата прическа се приема за нормална при жените? Кога дългата коса, опашките плитките започват да изглеждат нормално при мъжете? Потърсихме отговорите от Ирена Алексова - преподавател в Академията по фризьорство „Stephan“, с над 20 години опит в сферата на фризьорството, с редица шоута и многобройни сценични изяви зад гърба.

В момента модата е много динамична, цветна и пъстра. Всичко е модерно, налагат се плитки, опашки, кокове и т.н., но интересно е, че в Древен Египет жените и момчетата често са бръснели главите си заради горещините и паразитите. Децата също били бръснати, като оставяли малка къдричка, която показвала възрастта на детето. Жените обаче носели перуки от истинска коса или овча вълна.

Още тогава се е наблягало на естествените материи, които сега са актуални. Боядисвали са косите си с извари от билки, разказва Ирена.

Тя поясни, че в момента са изключително актуални вплетените коси, плитки, синтетични коси, а те още тогава са ползвали брошки, диадеми и аксесоари за коса. По знатните дами са ползвали материали от кост, а по бедните са вплитали листенца и горски плодчета.

Древните гърци пък са носели косите си най-често на кок.

Също украсявали косите си с панделки, ленти и цветя. Къдрели са косите с и с топли шишове.

Къдренето се е променяло във времето. Когато аз стартирах обучението си, се навиваха трайни ролки под специални каски, с водна ондулация, дамите ходеха на фризьор много рано, в 7:30 часа сутринта вече работеха фризьорските салони.

Интересно е във времето как се променят нещата, но и как се връщат.

Модата се върти, създадена е далече в миналото, а ние просто доизграждаме и пак се връщаме към миналото.

За модата в прическите през различните епохи – от времето на древните египтяни до това на диско феновете и парти лъвовете и за модните икони, налагащи тенденциите – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" този петък...

В последния работен ден от седмицата в следобеда на Радио София ще ви предложим микс от разнообразни теми и хитова музика. Във времето между 14:00 и 17:00 часа с помощта на репортерите ще отговорим на следните въпроси: - как работят институциите в случай на домашно насилие;   - какво можем да направим с опасните отпадъци от домакинствата;    -..

публикувано на 19.01.18 в 13:02

Почивните дни започват с премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса

Краят на работната седмица е начало на филмовата - кинокритикът Деян Статулов разказва за интересните кино предложения.Тази седмица се случи нещо рядко във филмовия репертоар. Има премиери на филми от двете страни на бившата Желязна завеса - един американски и един руски филм. В руския филм участва блестящият американски актьор Джон Малкович, става..

публикувано на 19.01.18 в 10:47

Как ще ни влияят ретроградните планети през 2018 г.

Какво ни очаква през 2018 година според астролозите. Успешна година, изпълнена с промени и важни за нашия живот решения. Година, през която трябва да внимаваме с финансите си, с любовните си отношения и бизнес проектите си. По какъв начин ще ни повлияят ретроградните планети, слънчевите и лунните затъмнения, ще разберем от астролога Ивелина..

публикувано на 19.01.18 в 10:10

Ученици раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката

Ученици от столичната гимназия ПГАВТ „А.С. Попов“ ще раздават прегръдки на софиянци по повод Международния ден на прегръдката. Инициативата ще се проведе на 21-ви януари (неделя) от 13.00 часа, като в рамките на три часа ученици от гимназията ще раздават прегръдки на случайни минувачи. Маршрутът ще започне от бул. „Витоша“ 9, ще премине по протежението..

публикувано на 19.01.18 в 10:07

Гергин Борисов: Едва две линии на градския транспорт достигат до природен парк "Витоша"

Наред с протестите за Пирин, в последните седмици, особено актуална става темата и за използването на ресурсите на Витоша. Сега ще обърнем внимание на проблема, само че не в посока на лифтовите съоръжения, а по отношение на транспортното обслужване до планината. Или по скоро за липсата на такова. Едва две линии на градския транспорт достигат до..

публикувано на 18.01.18 в 17:43