Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Свикват до дни временната общинска комисия за Витоша

Снимка: Дарина Григорова

Очаква се още следващата седмица да бъде свикана Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша" по искане на общинските съветници от "Политическа група 5". Председателят на СОС Елен Герджиков, който е и председател на комисията, ще определи датата допълнително.

Приемането на актуализиран план ще реши проблемите със съоръженията и достъпа до планината, заяви на извънредна пресконференция Елен Герджиков. Той определи като лъжа твърдението, че партия ГЕРБ е участвала в решението за приватизация на „Въжени линии“ и посочи, че то е взето на 26 юли 2007 г., няколко месеца преди местните избори и идването на власт на ГЕРБ.

Според общинския съветник от Реформаторския блок Марта Георгиева обаче, трудностите за ползвателите, а именно софиянци и гостите на града, се коренят в концесионния договор с фирмата „Витоша ски“. Ето защо от ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“, настояха за ревизиране или разтрогване на отношенията между двете страни („Витоша ски“ и Столичната община).  Трите партии настояха Столичната община да изготви цялостна политика за развитие на Витоша, както и да се организира публична дискусия за туризма в планината. Основната позиция обаче е разтрогване на концесионния договор с фирмата „Витоша ски“, която придобива правото на собственост върху 100% от капитала на приватизираното общинско дружество „Въжени линии“ през 2007 г., тъй като не изпълнява задълженията си и на практика планината е блокирана за софиянци.

Марта Георгиева не е съгласна с позицията, че новият план за управление на Витоша, който в момента е в екоминистерството, би решил проблемите с туристическите съоръжения:

Първо, сегашният план за управление по никакъв начин не пречи на модернизацията и ремонта на лифтовете, даже го препоръчва. През 2007 година "Витоша ски" АД купува съоръжения, много добре знаейки какво е екологичното законодателство. Те се подписват, че са запознати с ограниченията и състоянието на това, което купуват. Ако тези съоръжения стоят на същото място и те не могат да ги махнат, как става така, че с новият актуализиран план ще могат да бъдат премахнати съоръженията, той не прекратява сключения договор?

Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по околна среда към СОС, подчерта, че Столичната община е против изграждането на нови съоръжения и разширяването на легловата база на Витоша.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без коли на Витоша от 11.00 до 15.00 часа в почивните дни

Без коли на Витоша от 11.00 до 15.00 часа в почивните дни, предлага ресорната общинска комисия, съобщава БГНЕС. Временната общинска комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша“ на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми ще предложи като..

публикувано на 16.01.18 в 18:56

Първият полет по новата авиолиния Баку-София е факт

Самолетът от първият полет на авиолинията Баку-София кацна в столицата, пише БГНЕС. Министърът на транспорта Ивайло Московски кацна с първия полет от Баку, Азербайджан. „Положиха се много усилия в годините и това е пример как институциите могат да надграждат своите цели и усилия, и да постигаме добри резултати“, каза Московски. Той поясни, че идеята е..

публикувано на 16.01.18 в 12:02
Д-р Ангел Кунчев

Грипът може да засегне 300-400 хиляди българи

Болните от грип продължават да се увеличават. Заболеваемостта расте, но не е в пикови стойности. Това означава, че за тези 3-4 седмици на грипната епидемия може би около 300-400 000 българи ще заболеят, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Изненадата тази година е, че до момента..

публикувано на 16.01.18 в 09:14

Общинари обсъждат спешни мерки срещу мръсния въздух

Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще бъдат обсъждени днес в Комисията по околна среда на Столичния общински съвет. Целта е до края на януари те да бъдат одобрени от столичния парламент. Предвижда се въвеждане на система за мониторинг, за да се информират гражданите за качеството на въздуха, който дишат. Друга мярка, която бе..

публикувано на 16.01.18 в 09:06

"Много шум за нищо" на 20 в Театъра на армията

Комедията на Шекспир "Много шум за нищо" в Театър "Българска армия", постановка на проф. Красимир Спасов, ще празнува 20 години на сцената тази вечер, съобщават от трупата. Премиерата е през декември 1997 г. През годините над 250 000 зрители са се смели до сълзи и са аплодирали майсторството на няколко звездни актьорски поколения. Иван Радоев,..

публикувано на 16.01.18 в 08:59