Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Модата като отражение на действителността, ангажирана с различни каузи

Снимка: БГНЕС
Няма трети пол, но пък темата за превенцията срещу насилието и равнопоставеността между половете е изключително важна в световен мащаб. Знаем, модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с каузи.

Как изглежда развитието й в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност и какви са съвременните тенденции, научаваме от председателя на Националната камара за мода Надя Вълева.

Модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с различни каузи. В модата обаче няма делене на творците по пол, етническа или религиозна принадлежност. Напоследък дори има много дизайнери, които правят колекции, които са на мюсюлманско облекло и те се появяват в Лондон, Париж и други европейски столици.

Вълева признава, че има създадено обществено възприятие, че в модата напират за реализация хора с транссексуална ориентация. За нас обаче няма значение кой какви лични приоритети има, обясни тя. Според нея трябва да има сериозен дебат в българското общество за Истанбулската конвенция.

Според Вълева хората с различни наклонности са много по-иновативни. Не е случайно например, че Ив Сен Лоран е дизайнерът, който “облича” жените в панталон. След това идват и дънките, които се носят и от жени, и от мъже.  

Българинът е по-консервативен в своите възприятия, смята Вълева, като според нея това се дължи на по-ниския социален статус, който имаме и заради по-трудния живот, който води.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41