Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Модата като отражение на действителността, ангажирана с различни каузи

Снимка: БГНЕС
Няма трети пол, но пък темата за превенцията срещу насилието и равнопоставеността между половете е изключително важна в световен мащаб. Знаем, модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с каузи.

Как изглежда развитието й в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност и какви са съвременните тенденции, научаваме от председателя на Националната камара за мода Надя Вълева.

Модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с различни каузи. В модата обаче няма делене на творците по пол, етническа или религиозна принадлежност. Напоследък дори има много дизайнери, които правят колекции, които са на мюсюлманско облекло и те се появяват в Лондон, Париж и други европейски столици.

Вълева признава, че има създадено обществено възприятие, че в модата напират за реализация хора с транссексуална ориентация. За нас обаче няма значение кой какви лични приоритети има, обясни тя. Според нея трябва да има сериозен дебат в българското общество за Истанбулската конвенция.

Според Вълева хората с различни наклонности са много по-иновативни. Не е случайно например, че Ив Сен Лоран е дизайнерът, който “облича” жените в панталон. След това идват и дънките, които се носят и от жени, и от мъже.  

Българинът е по-консервативен в своите възприятия, смята Вълева, като според нея това се дължи на по-ниския социален статус, който имаме и заради по-трудния живот, който води.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Селфитата на форума са разрешени

Sofia Fashion Week 2018 стартира с представяне на български дизайнери

Тази седмица започна един от най-големите модни форуми в България - Sofia Fashion Week . В понеделник бяха представени колекции на млади български дизайнери. В следващите дни ще дефилират моделите на известни български и световни дизайнери, както и на известни фризьори и стилисти. На събитието беше и нашият репортер Лили Друмева, която направи..

публикувано на 18.09.18 в 19:35

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33

Проектът "КиндиРу" дава добри резултати

Резултатите от експерименталния проект, който бе проведен в шест софийски детски градини, по австралийската програма за ранно детско развитие "КиндиРу", бяха представени в Столичната община. Децата, работили по специализираната програма, са постигнали по-високи резултати в сравнение с тези, които са останали извън нея. В проекта, започнал миналата..

публикувано на 18.09.18 в 16:18

Промени в закона премахват двойните стандарти при храните

Храните, които се внасят в България, трябва да имат официален сертификат, за са еднакви с продуктите, продавани в страната на произход. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за храните. Автори на проектозакона са Съюз „Произведено в България“ и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Едно от предложенията е..

публикувано на 18.09.18 в 16:12

София в 105 минути

Тази седмица предаването ни е посветено на София – на нейната култура, история и дух. Може ли историята на града да бъде разказана в 105 минути, кои са най-ярките събития и факти, достиженията в архитектурата и градоустройството, постиженията в науката и изкуството, кои са ярките личности в историята на нашия град – за всичко това разговаряхме в..

публикувано на 18.09.18 в 15:59