Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Модата като отражение на действителността, ангажирана с различни каузи

БГНЕС
Няма трети пол, но пък темата за превенцията срещу насилието и равнопоставеността между половете е изключително важна в световен мащаб. Знаем, модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с каузи.

Как изглежда развитието й в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност и какви са съвременните тенденции, научаваме от председателя на Националната камара за мода Надя Вълева.

Модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с различни каузи. В модата обаче няма делене на творците по пол, етническа или религиозна принадлежност. Напоследък дори има много дизайнери, които правят колекции, които са на мюсюлманско облекло и те се появяват в Лондон, Париж и други европейски столици.

Вълева признава, че има създадено обществено възприятие, че в модата напират за реализация хора с транссексуална ориентация. За нас обаче няма значение кой какви лични приоритети има, обясни тя. Според нея трябва да има сериозен дебат в българското общество за Истанбулската конвенция.

Според Вълева хората с различни наклонности са много по-иновативни. Не е случайно например, че Ив Сен Лоран е дизайнерът, който “облича” жените в панталон. След това идват и дънките, които се носят и от жени, и от мъже.  

Българинът е по-консервативен в своите възприятия, смята Вълева, като според нея това се дължи на по-ниския социален статус, който имаме и заради по-трудния живот, който води.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19