Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Модата като отражение на действителността, ангажирана с различни каузи

БГНЕС
Няма трети пол, но пък темата за превенцията срещу насилието и равнопоставеността между половете е изключително важна в световен мащаб. Знаем, модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с каузи.

Как изглежда развитието й в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност и какви са съвременните тенденции, научаваме от председателя на Националната камара за мода Надя Вълева.

Модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с различни каузи. В модата обаче няма делене на творците по пол, етническа или религиозна принадлежност. Напоследък дори има много дизайнери, които правят колекции, които са на мюсюлманско облекло и те се появяват в Лондон, Париж и други европейски столици.

Вълева признава, че има създадено обществено възприятие, че в модата напират за реализация хора с транссексуална ориентация. За нас обаче няма значение кой какви лични приоритети има, обясни тя. Според нея трябва да има сериозен дебат в българското общество за Истанбулската конвенция.

Според Вълева хората с различни наклонности са много по-иновативни. Не е случайно например, че Ив Сен Лоран е дизайнерът, който “облича” жените в панталон. След това идват и дънките, които се носят и от жени, и от мъже.  

Българинът е по-консервативен в своите възприятия, смята Вълева, като според нея това се дължи на по-ниския социален статус, който имаме и заради по-трудния живот, който води.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте ни и хапвайте от 13 до 14 ч

В Радиоприемница: Да възвърнем форма с качествено съдържание... в чинията

Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница . Зимният сезон е към своя край и предполагам повечето от нас искат да влязат в добра физическа форма, да укрепим имунната си система и да се погрижим за организма си. Ще говорим за това как да подготвим организма си за пролетта и лятото, какви храни е добре да приемаме. Една от темите в..

публикувано на 19.03.18 в 12:22

Ейбъл Ферара: Киното е едно от най-силните оръжия за масово поразяване, макар и в позитивен смисъл

Създателят на филмовите класики "Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк" Ейбъл Ферара е гост на  22-ия "София филм фест". Провокативният режисьор, работил с актьори като Кристофър Уокън, Уилям Дефо и Харви Кайтел, получи наградата на София за приноса си към киноизкуството и ръководи два майсторски класа. В рамките на  филмовия форум публиката може да..

публикувано на 19.03.18 в 10:42

МОН организира конкурс "Най-добър млад инсталатор"

За тринайсети път Министерство на образованието и науката организира национален учебно-професионален конкурс "Най-добър млад инсталатор". Целта на състезанието е да даде възможност на младите техници за бърза и успешна реализация. Събитието е част от календара на Министерство на образованието и науката. Първият кръг на конкурса се проведе през..

публикувано на 19.03.18 в 09:45
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00