Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Модата като отражение на действителността, ангажирана с различни каузи

Снимка: БГНЕС
Няма трети пол, но пък темата за превенцията срещу насилието и равнопоставеността между половете е изключително важна в световен мащаб. Знаем, модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с каузи.

Как изглежда развитието й в чисто исторически план по отношение на двата пола и тяхната равнопоставеност и какви са съвременните тенденции, научаваме от председателя на Националната камара за мода Надя Вълева.

Модата отразява действителността и може да бъде ангажирана с различни каузи. В модата обаче няма делене на творците по пол, етническа или религиозна принадлежност. Напоследък дори има много дизайнери, които правят колекции, които са на мюсюлманско облекло и те се появяват в Лондон, Париж и други европейски столици.

Вълева признава, че има създадено обществено възприятие, че в модата напират за реализация хора с транссексуална ориентация. За нас обаче няма значение кой какви лични приоритети има, обясни тя. Според нея трябва да има сериозен дебат в българското общество за Истанбулската конвенция.

Според Вълева хората с различни наклонности са много по-иновативни. Не е случайно например, че Ив Сен Лоран е дизайнерът, който “облича” жените в панталон. След това идват и дънките, които се носят и от жени, и от мъже.  

Българинът е по-консервативен в своите възприятия, смята Вълева, като според нея това се дължи на по-ниския социален статус, който имаме и заради по-трудния живот, който води.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2 е наднорменото тегло и затлъстяването. Според данни на СЗО от 2018 година 1,9 млрд. възрастни са със затлъстяване или наднормено тегло, 75 милиона от тях са деца до 19-годишна възраст. Според специалистите, един от индикаторите за метаболитно здраве е обиколката на талията - до 94 см..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32